Δευτέρα, 14 Ιούλ, 2025
Ένα κάποτε βυθισμένο άγαλμα Βούδα βρίσκεται στην κορυφή του υφάλου του νησιού Φογιελιάνγκ στον ποταμό Γιανγκτζέ, το οποίο εμφανίστηκε μετά την πτώση της στάθμης του νερού λόγω περιφερειακής ξηρασίας στο Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, στις 20 Αυγούστου 2022. Thomas Peter/Reuters

Αρχαία αγάλματα αναδύονται από κινεζικές δεξαμενές ως υπενθυμίσεις της πολιτιστικής καταστροφής του ΚΚΚ

Η βύθιση ιστορικών χώρων ήταν μια άλλη πράξη «πολιτιστικής επανάστασης» από το ΚΚΚ για την καταστροφή του παραδοσιακού πολιτισμού, λέει παρατηρητής.

Ομάδες αρχαίων αγαλμάτων του Βούδα έχουν επανεμφανιστεί σε κινεζικές δεξαμενές τους τελευταίους μήνες.

Αυτά τα αντικείμενα βυθίστηκαν για πρώτη φορά όταν το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς άρχισε να κατασκευάζει δεξαμενές και φράγματα τη δεκαετία του 1950. Οι ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) της Κίνας έχει συστηματικά σβήσει τον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των κινεζικών μέσων ενημέρωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια ομάδα γλυπτών Βούδα της δυναστείας Σονγκ (960–1279) αναδύθηκε στους βράχους κατά μήκος της δεξαμενής Γιουτάν στην περιοχή Ντατζού στο Τσονγκτσίνγκ, στο άνω ρεύμα του ποταμού Γιανγκτζέ, που θεωρείται λίκνο του κινεζικού πολιτισμού.

Oil-painting-ntdtv

Τα γλυπτά είναι κατανεμημένα σε έναν βράχο ύψους περίπου 3 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Από αριστερά προς τα δεξιά, υπάρχουν έξι κόγχες με συνολικά 27 αγάλματα του Βούδα.

Ο Ντενγκ Τσιμπίνγκ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Γλυπτικής Βράχου Ντατζού, δήλωσε ότι από τις αρχές της άνοιξης, οι βροχοπτώσεις στην περιοχή Ντατζού ήταν χαμηλότερες από τις κανονικές και η στάθμη του νερού στη δεξαμενή Γιουτάν συνέχισε να μειώνεται, επιτρέποντας την αποκάλυψη των αγαλμάτων. Η δεξαμενή Γιουτάν χτίστηκε το 1959 και επεκτάθηκε τον Ιούνιο του 2007.

Αυτό συνέβη μετά την επανεμφάνιση δύο άλλων ομάδων αρχαίων αγαλμάτων του Βούδα τους προηγούμενους μήνες κατά μήκος των ποταμών Γιανγκτζέ και Κίτρινου της Κίνας — τα λίκνα του κινεζικού πολιτισμού.

Τον Ιούνιο, επίσης λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού, εμφανίστηκαν περισσότερα από 20 σκαλιστά αγάλματα του Βούδα, τα οποία αποτελούν μέρος του Ναού Φοτζί που βυθίστηκε με τη δημιουργία της δεξαμενής Σουφάνγκμπα στο Ανγιουέ της επαρχίας Σιτσουάν το 1974. Τα κεφάλια των αγαλμάτων του Βούδα ήταν γνωστό ότι αναδύονταν σχεδόν κάθε χρόνο κατά την περίοδο της ξηρασίας, αλλά από τη δεκαετία του 2020, τα αγάλματα έχουν αναδυθεί πλήρως για μερικούς μήνες σε πολλές περιπτώσεις.

Τον Μάιο, τα χαμηλά επίπεδα νερού στη Λίμνη Ντουοφένγκ στην κομητεία Τσι, στην πόλη Χέμπι, στην επαρχία Χενάν, οδήγησαν τα αγάλματα του Βούδα στα Σπήλαια Τσιαντζουί να αναδυθούν από το νερό. Το άλλο λίκνο του κινεζικού πολιτισμού, ο Κίτρινος Ποταμός, διασχίζει την επαρχία Χενάν. Τα αγάλματα στα Σπήλαια Τσιαντζουί πιστεύεται ότι έχουν σκαλιστεί κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Γουέι (534-550 μ.Χ.). Για αιώνες, βρίσκονταν στους βράχους, μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, όταν το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς υπό τον Μάο Τσεντόνγκ έφτιαξε τη λίμνη Ντουοφένγκ και τα πλημμύρισε.

Το προσωπικό της Διοίκησης Πολιτιστικών Καταφυγίων και Τουρισμού της κομητείας Τσι δήλωσε ότι επειδή τα αγάλματα του Βούδα ήταν βυθισμένα για πολλά χρόνια, έχουν διαβρωθεί και πολλά από τα κεφάλια και τα χέρια των αγαλμάτων έχουν εξαφανιστεί.

Η πλημμύρα ιστορικών χώρων είναι κοινή πρακτική του ΚΚΚ

Τουρίστες επισκέπτονται τις βραχογραφίες Dazu για να γιορτάσουν την κινεζική νέα χρονιά στο Τσονγκτσίνγκ της Κίνας, στις 10 Φεβρουαρίου 2016. (VCG/VCG μέσω Getty Images)

 

Από την εποχή του Μάο, του κομμουνιστή δικτάτορα και κυβέρνησε την Κίνα μέχρι τον θάνατό του το 1976, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) έχει πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας έργα διατήρησης του νερού και έχει κατασκευάσει πολλές δεξαμενές, ακολουθώντας το σύνθημα του Μάο «η μάχη με τον ουρανό είναι ατελείωτη χαρά, η μάχη με τη γη είναι ατελείωτη χαρά και η μάχη με την ανθρωπότητα είναι ατελείωτη χαρά». Εκείνη την εποχή, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν αντίθετη με τις πολιτικές του επαναστατικού κράτους.

Πολλές από αυτές τις δεξαμενές χτίστηκαν κοντά σε διάσημα ιστορικά μνημεία και ιερά θρησκευτικά μέρη της Κίνας, όπως τα Όρη Γουντάνγκ, σημείωσε ο Γουάνγκ Χε, παρατηρητής κινεζικών υποθέσεων με έδρα τις ΗΠΑ.

«Πολλές ιστορικές τοποθεσίες και αρχαία αγάλματα, συμπεριλαμβανομένων των αγαλμάτων του Βούδα στο Ανγιουέ της Σιτσουάν, τα οποία ήταν πολύ διάσημα, βυθίστηκαν στο νερό στις δεξαμενές. Αυτό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Γουάνγκ Χε στην Epoch Times στις 9 Ιουλίου.

Σημείωσε επίσης ότι πολλά από τα έργα διατήρησης νερού της Κίνας δεν έπαιξαν κανένα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και είχαν πολλές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Και δεν δόθηκε προσοχή στα αρχαία αγάλματα του Βούδα και τους ιστορικούς χώρους που «απλώς εξαφανίστηκαν έτσι και βρέθηκαν κάτω από το νερό».

Ο Γουάνγκ Γουεϊλούο, ένας διάσημος Κινέζος υδρολόγος με έδρα τη Γερμανία, συμφώνησε ότι η βύθιση αντικειμένων και ιστορικών χώρων κατά την κατασκευή δεξαμενών, χωρίς προσπάθειες διατήρησης ή καταγραφής της κατάστασής τους, είναι μια κοινή πρακτική στην κομμουνιστική Κίνα.

Όσο για το πόσα πολιτιστικά κειμήλια και ιστορικοί χώροι βυθίστηκαν, «δεν υπάρχουν δεδομένα», δήλωσε στην εφημερίδα Epoch Times στις 9 Ιουλίου.

Ανέφερε ως παράδειγμα την κατασκευή της δεξαμενής Σιν’αντζιάνγκ, γνωστής και ως λίμνης Τσιεντάο. Εκεί, η κατασκευή ξεκίνησε το 1957 και ολοκληρώθηκε το 1960. «Βυθίστηκαν ολόκληρη η πόλη της κομητείας και πολλά αρχαία κτίρια σε αυτήν βρίσκονται τώρα κάτω από το νερό», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουεϊλουό.

Ο Γουάνγκ Γουεϊλουό χρησιμοποίησε ως παράδειγμα το αμφιλεγόμενο έργο του ΚΚΚ για το φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το οποίο πλημμύρισε πολλούς εξαιρετικά πολύτιμους ιστορικούς χώρους κατά την κατασκευή του από το 1994 έως το 2012, εκτός από το ότι προκάλεσε παγκόσμιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ο ναός Γκουανγίν-γκε, ένας ναός 700 ετών χτισμένος πάνω σε βράχο, πλημμυρίζει από τον υπερχειλισμένο ποταμό Γιανγκτζέ στο Ετζόου της Κίνας, στις 19 Ιουλίου 2020. (AFP μέσω Getty Images)

 

Πολλοί αρχαίοι ναοί, χωριά και πόλεις, μαζί με αμέτρητα αντικείμενα, βυθίστηκαν και εξαφανίστηκαν για πάντα, καθώς το έργο του φράγματος των Τριών Φαραγγιών όχι μόνο κατασκεύασε μια τεράστια δεξαμενή, αλλά άλλαξε και την πορεία ορισμένων τμημάτων του ποταμού Γιανγκτζέ.

«Όταν ξεκίνησε το Έργο των Τριών Φαραγγιών, υπήρχε ένα χρονικό διάστημα για τη διάσωση πολιτιστικών κειμηλίων. Υπήρχαν πάρα πολλά πολιτιστικά κειμήλια και ιστορικοί χώροι εκεί, και θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να σωθούν. Το ΚΚΚ δεν είχε την υπομονή, έτσι τα περισσότερα πολιτιστικά κειμήλια και ιστορικοί χώροι βυθίστηκαν κάτω από το νερό χωρίς να μετακινηθούν ή να ανασκαφούν», είπε.

Η τρέχουσα προσέγγιση του ΚΚΚ είναι «ακόμα πιο βάναυση», είπε ο Γουάνγκ Γουεϊλουό. «Πριν από την ολοκλήρωση του φράγματος της δεξαμενής, όλα τα κτίρια μέσα σε αυτήν ανατινάσσονται με εκρηκτικά και στη συνέχεια η δεξαμενή καθαρίζεται, λέγοντας ότι αυτό γίνεται για να αποφευχθούν αλλαγές στην ποιότητα του νερού. Επομένως, είναι δύσκολο να βρεθεί ένα πλήρες άγαλμα του Βούδα ή μια ομάδα αγαλμάτων του Βούδα στη νεόκτιστη δεξαμενή», εξήγησε.

Καμία προσπάθεια διατήρησης

Η αντιμετώπιση των πολιτιστικών κειμηλίων από το ΚΚΚ κατά την κατασκευή μιας δεξαμενής είναι πολύ διαφορετική από την προσέγγιση διατήρησης των κανονικών χωρών, η οποία θα περιελάμβανε τη μετεγκατάσταση των πολιτιστικών χώρων και κειμηλίων, τη δημιουργία ειδικών ζωνών κράτησης ή την αναδιάταξη της τοποθεσίας των σύγχρονων κατασκευαστικών έργων για την αποφυγή απωλειών στους ανεκτίμητους ιστορικούς χώρους.

Σπίτια στα Μικρά Τρία Φαράγγια, μια γραφική τοποθεσία στον ποταμό Ντάνινγκ κοντά στην κωμόπολη Ντατσάνγκ στην κομητεία Γουσάν του Δήμου Τσονγκκτσίνγκ, στην Κίνα. Η παλιά τοποθεσία της κωμόπολης Ντατσάνγκ, η οποία είχε ιστορία περίπου 1.700 ετών, βυθίστηκε ολοσχερώς το 2006. (Φωτογραφίες Κίνας/Getty Images)

 

Ο Γουάνγκ Γουεϊλούο συνέκρινε την πρακτική του ΚΚΚ με την κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1960.

Όταν ο Ναός Αμπού Σιμπέλ επρόκειτο να βυθιστεί κατά την κατασκευή του Φράγματος του Ασουάν, «η Αίγυπτος δήλωσε ότι δεν είχε χρήματα για να μεταφέρει τον ναό. Στη συνέχεια, η UNESCO (Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό) οργάνωσε τη διάσωση και τη μεταφορά του ναού, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από ανεπτυγμένες χώρες. Το κόστος ήταν πολύ υψηλό και το έργο ολοκληρώθηκε κυρίως από μια γερμανική εταιρεία», είπε. Η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία HOCHTIEF έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά των ναών του Αμπού Σιμπέλ.

Ο ναός του Ραμσή Β’ στο Αμπού Σιμπέλ της Αιγύπτου διαλύθηκε εντελώς και μεταφέρθηκε σε υψηλότερο έδαφος όταν κατασκευάστηκε το Υψηλό Φράγμα του Ασουάν και πλημμύρισε η λίμνη Νάσερ. (Ιδιοκτησία του Phil Allen)

 

Ο Γουάνγκ Χε είπε ότι η βύθιση ιστορικών χώρων και αντικειμένων στα έργα υδάτων είναι ένα άλλο είδος «πολιτιστικής επανάστασης» που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΚ, αρνούμενο στον κινεζικό λαό την πρόσβαση και τη γνώση των πολύτιμων ιστορικών κειμηλίων και χώρων του.

«Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια, που υπονομεύει τη συνέχιση του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού. Είναι στην πραγματικότητα αδύνατο να μετρηθεί. Απλώς σήμερα εμφανίζεται στις ειδήσεις κατά καιρούς ότι ορισμένα μέρη έχουν στεγνώσει ή η στάθμη του νερού έχει μειωθεί, και ορισμένα γλυπτά και ιστορικοί χώροι έχουν επανεμφανιστεί. Μόνο τότε γνωρίζουμε λίγο πόσο λαμπρός και ένδοξος ήταν ο αρχαίος κινεζικός πολιτισμός», θρήνησε ο Γουάνγκ Χε.

Η Πολιτιστική Επανάσταση ήταν το μαζικό πολιτικό κίνημα που ξεκίνησε το ΚΚΚ στην ηπειρωτική Κίνα από το 1966 έως το 1976 για να σβήσει συστηματικά τον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό και τις αξίες και να καταστρέψει οτιδήποτε θεωρούνταν μη επαναστατικό, δυτικό και δημοκρατικό. Κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης, αμέτρητοι ναοί καταστράφηκαν.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε