Ένα άγλυκο ψωμί, γεμάτο όμως γεύσεις και υγιεινά συστατικά, που συνοδεύει ιδανικά γάλα, καφέ, τσάι και άλλα ροφήματα.
Υλικά
2 κούπες αλεύρι κριθαρένιο ολικής άλεσης
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το πλάσιμο
2 κούπες αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
250 ml νερό
60-65 γρ νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια (21-24 γρ) ξηρή μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
1 κ.γλ. αλάτι
1 κούπα καρύδια και αμύγδαλα ή μόνο καρύδια ή μόνο αμύγδαλα
1 κούπα αποξηραμένα φρούτα ( εδώ από 70 γρ περίπου σύκα, σταφίδες, κράνμπερι)
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
125 ml ελαιόλαδο
160 ml χυμό πορτοκαλιού ή γιαούρτι απλό
2 κ.σ. μέλι ή πετιμέζι
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε 125 ml νερό, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή το σταρένιο και τη ζάχαρη αν θέλουμε, και αφήνουμε να φουσκώσει.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αλεύρια με το αλάτι και τα μπαχαρικά, τα ξερά φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια (αν χρησιμοποιήσουμε σύκα ή βερίκοκα), και τα αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα ή κομμένα με το χέρι. Όταν ανέβει η μαγιά, βάζουμε σε μπολ το μείγμα των αλεύρων, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι ή τον χυμό, το ξύσμα, το μέλι ή το πετιμέζι και το μείγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υπόλοιπο νερό χρειάζεται, ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ανέβει. Όταν ετοιμαστεί βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε λίγο ακόμη.
Παρατηρήσεις
Αντί αμύγδαλα και καρύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπόρους (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους κλπ).
Τα ξερά φρούτα μπορεί να είναι ενός είδους ή μείγμα διαφόρων. Πολύ καλό συνδυασμός είναι τα σύκα με σταφίδες και κράνμπερι.
Από τους συνδυασμούς μπαχαρικών, προτείνεται η κανέλα με γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο ίσως επειδή είναι και πιο οικείος. Ταιριάζει όμως και ο κολίανδρος, ίσως και η μαστίχα.
Αν σκεφθείτε να αντικαταστήσετε το σταρένιο αλεύρι με αλεύρι σίκαλης, έχετε υπ’ όψιν ότι το ψωμί βαραίνει αρκετά.