Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μετανάστες μέσα σε ένα κατάλυμα προσφύγων στο Βαθύ της Σάμου, παρακολουθούν την επίσκεψη της Επιτρόπου της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στις 29 Μαρτίου 2021. (Michael Svarnias / AP Photo)

Ασφαλή τρίτη χώρα χαρακτηρίζει η ελληνική νομοθεσία την Τουρκία για τους μετανάστες – Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται

Η Τουρκία ορίζεται ως ασφαλής χώρα, για αιτούντες άσυλο από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία, σύμφωνα με ΚΥΑ των Υπουργείων Εξωτερικών Μετανάστευσης και Ασύλου.

Λαμβάνοντας υπόψη  την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναγνωρίζει πως η Τουρκία πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την ανάληψη από πλευράς της, της εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας αιτούντων με χώρα καταγωγής τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, καθ’ ότι αποδεδειγμένα δεν κινδυνεύουν στη γείτονα χώρα λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής τους σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα και δύνανται να αιτηθούν τη χορήγηση ασύλου στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Μια γυναίκα κρατά ένα μωρό στο κατάλυμα προσφύγων του Καρά Τεπέ, στο νησί της Λέσβου, στις 29 Μαρτίου 2021. (Παναγιώτης Μπαλάσκας / Φωτογραφία AP)

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε σχετικά:

«Ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και της εγκληματικής δράσης των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

Ως προϊόν συνεργασίας  του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και θωρακίζει το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας έναντι αιτημάτων πολιτών από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία, που αντικειμενικά δεν έχουν λόγο να μη θεωρούν την Τουρκία ασφαλή χώρα.

Κυρίως όμως είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να μην επιτρέπει τη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών και τη διέλευση στην Ελλάδα».

Πρόσφυγες περπατούν στο κατάλυμα προσφύγων του Ελαιώνα στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2021. (Πέτρος Γιαννακούρης / AP φωτογραφία)

 

Ωστόσο, παρά την πίεση της ΕΕ και της Αθήνας, η Άγκυρα δεν έχει κάνει κάποια κίνηση για να πάρει πίσω τους μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα από την επικράτειά της, παρά τη δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 που είχε ως στόχο να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση στο μπλοκ των 27 εθνών, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Αθήνα μέχρι στιγμής ζήτησε από την Τουρκία να πάρει πίσω 1.453 άτομα, χωρίς επιτυχία.

Μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 3.000 άτομα έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, κυρίως θαλασσίως. Σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του Ηνωμένου Βασιλείου, το 47% ήταν Αφγανοί, το 15% ήταν Σύριοι και το 9% ήταν Σομαλοί.

Το Associated Press συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε