Αντί για την κλασική κοτόπιτα, δοκιμάστε να φτιάξετε ατομικά πιτάκια — τρώγονται πιο εύκολα σαν μεζές, κολατσιό, σνακ.
Ξεκινήστε από το μηδέν, φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη της πίτας και ανοίγοντας το φύλλο. Εδώ, προτείνουμε μία συνταγή της Μάρθας Στιούαρτ, επειδή η αφράτη και βουτυρένια υφή της ταιριάζει τόσο με γλυκές όσο και με αλμυρές γέμισεις. Επίσης, είναι εύκολη στην εκτέλεση και απαιτεί λίγα υλικά.
Για τη γέμιση, χρησιμοποιήστε στήθος κοτόπουλου το οποίο μπορείτε να αναμείξετε με μια χούφτα πατάτες σε κύβους, αρακά (κατεψυγμένο τέτοια εποχή) και καρότα. Για πιο πλούσια, γήινη γεύση προσθέστε μανιτάρια ή μια κούπα μήλα σε κύβους αν θέλετε να κάνετε τη γέμιση λίγο πιο γλυκιά.
Για το ψήσιμο, βάλτε τα πιτάκια σας σε ένα ταψί για μάφιν, φροντίζοντας να κόψετε τη ζύμη σε κύκλους τόσο μεγάλους ώστε το κάθε κομμάτι να καλύπτει μία θήκη.
Αν θέλετε να τα φυλάξετε για μελλοντική χρήση, τυλίξτε το ταψί με τα άψητα κοτοπιτάκια με αλουμινόχαρτο και καταψύξτε το μέχρι να σκληρύνουν (περίπου 2 ώρες). Κατόπιν, βγάλτε τα πιτάκια από τις φόρμες, τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη μεμονωμένα, τοποθετήστε τα σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα κατάψυξης και καταψύξτε τα για έως και 3 μήνες.
Έτσι, είναι διαθέσιμα για απόψυξη και ψήσιμο όποτε θέλετε και σε όσες ποσότητες θέλετε
Ατομικά κοτοπιτάκια
Για 12 κομμάτια
Υλικά
Για τη ζύμη
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για την επιφάνεια εργασίας
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι κρύο αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
- 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα σε κομμάτια
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι χωρίς λευκαντικά
- 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
- 3/4 φλιτζανιού γάλα
- 1 κ.γλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ. θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 φλιτζάνια στήθος κοτόπουλου, βρασμένο και ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα, συν λίγο παραπάνω για γαρνιτούρα
Παρασκευή
Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε με μίξερ ξανά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό αλεύρι, με μερικά κομμάτια βουτύρου σε μέγεθος μπιζελιού να παραμένουν.
Ραντίστε με 1/4 φλιτζανιού παγωμένο νερό και ανακατέψτε μέχρι η ζύμη να κολλάει όταν την πιέζετε με τα δάχτυλά σας, αλλά να φαίνεται ακόμα λίγο θρυμματισμένη. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε περισσότερο νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά, γιατί θα σκληρύνει η ζύμη.
Χωρίστε τη ζύμη στη μέση, βάλτε κάθε κομμάτι σε ένα κομμάτι πλαστικό περιτύλιγμα και πιέστε απαλά σε σχήμα δίσκου. Τυλίξτε τα σφιχτά στο πλαστικό και βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν για τουλάχιστον 20-30 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε τη γέμιση.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέστε τα καρότα, το σέλινο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά.
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για να καλύψετε τα λαχανικά και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά για να εξαφανιστεί η γεύση του αλευριού. Ρίξτε σιγά-σιγά τον ζωμό κοτόπουλου και το γάλα, και ανακατεύετε περιστασιακά μέχρι να σχηματιστεί μια ομαλή σάλτσα. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, περίπου 5 λεπτά, και στη συνέχεια προσθέστε τα μυρωδικά. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Προσθέστε το κοτόπουλο και την παρμεζάνα και ανακατέψτε. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη και ανοίξτε τη ζύμη.
Δουλέψτε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίξτε τα κομμάτια ζύμης που έχετε και κόψτε 24 κύκλους με ένα κουπά ή ποτήρι διαμέτρου 11-12 εκ.. Τους μισούς κύκλους κόψτε τους ελαφρώς μικρότερους: είναι αυτοί που θα τοποθετηθούν ως καπάκια.
Βουτυρώστε ή λαδώστε ένα ταψί για δώδεκα μάφιν. Τοποθετήστε από ένα στρογγυλό κομμάτι ζύμης σε κάθε θήκη του ταψιού, με τις άκρες να περισσεύουν.
Μοιράστε τη γέμιση, σκεπάστε με τους μικρότερους κύκλους ζύμης και διπλώστε την περίσσεια ζύμη προς τα μέσα. Πιέστε τα άκρα με ένα αλευρωμένο πιρούνι.
Κάντε μερικές τρύπες στην κορυφή της ζύμης για να βγαίνει ο ατμός και να μην φουσκώσουν, αλείψατε με κρόκο αυγού και τοποθετήστε στο φούρνο. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το πάνω μέρος και να βράζει η γέμιση στα άκρα.
Για να βγάλετε τα πιτάκια από τις θήκες του ταψιού, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πρώτα. Στη συνέχεια, περάστε απαλά ένα πλαστικό μαχαίρι κατά μήκος των άκρων για να σηκώσετε κάθε σπιτάκι χωρίς να σπάσετε την ευαίσθητη κρούστα.
Καλή σας όρεξη!








