Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τους Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές, πριν από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, στις 29 Μαρτίου 2022. (Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office via Reuters)

Αξιωματούχοι: Η Ρωσία θα μειώσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Η Ρωσία μειώνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, δήλωσε αξιωματούχος μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για σκοπούς οικοδόμησης εμπιστοσύνης και δημιουργίας συνθηκών για τη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών και την επίτευξη του τελικού στόχου της συμφωνίας και υπογραφής μιας ειρηνευτικής συνθήκης, έλαβε απόφαση να μειώσει ριζικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες προς τις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνίγκοφ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Φομίν, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, σε δημοσιογράφους στην Τουρκία μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών.

Το Τσερνίγκοφ, στη βόρεια Ουκρανία, απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Ρώσοι αξιωματούχοι θα παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας στη Μόσχα, δήλωσε ο Φόμιν.

Περίπου την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προσπαθούν να ανασυνταχθούν πριν εξαπολύσουν νέα επίθεση στο Κίεβο.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο, αν και έχει αποκτήσει τον έλεγχο πολλών άλλων πόλεων.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλούς γύρους συνομιλιών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες, οι οποίες έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν αφήσει χιλιάδες νεκρούς.

Ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ρωσίας, δήλωσε εν τω μεταξύ ότι οι τελευταίες συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, αλλά μόνο εάν η συνάντηση συμπέσει με την υπογραφή συμφωνίας από τους αντίστοιχους υπουργούς Εξωτερικών.

Η γραπτή πρόταση της Ουκρανίας για μια συνθήκη, η οποία λέει ότι η χώρα θα είναι ένα ουδέτερο έθνος που δεν θα προσπαθήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα μεταφερθεί στον Πούτιν, δήλωσε ο Μεντίνσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι η ομάδα του διαμαρτυρήθηκε για την υποτιθέμενη μεταχείριση των Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου, με βίντεο που φαίνεται να δείχνουν τον στρατό της Ουκρανίας να τους κακοποιεί.

Ο Ντέιβιντ Αρακάμια, ο κορυφαίος Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από την Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Ουκρανία επιδιώκει εγγυήσεις ασφαλείας από εξωτερικά έθνη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, αλλά ότι οι εγγυήσεις δεν θα ισχύουν για ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας όπου οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους.

«Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Πρώτον, ένα δημοψήφισμα για όλους τους Ουκρανούς πολίτες για να τοποθετηθούν σχετικά με τη συμφωνία αυτή και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει επικύρωση από τα κοινοβούλια των εγγυητριών χωρών και το ουκρανικό κοινοβούλιο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Επομένως, πρέπει να έχουμε την υποστήριξη της κοινωνίας προτού μπορέσουμε να εδραιώσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι.

Ο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter ότι οι εγγυήσεις θα είναι παρόμοιες με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο ουσιαστικά ενεργοποιεί μια στρατιωτική απάντηση εάν οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση. Η Ουκρανία θέλει οι εξωτερικές χώρες να δεσμευτούν να την προστατεύσουν «από οποιαδήποτε επίθεση», είπε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε