Σάββατο, 21 Δεκ, 2024
(Άρης Μεσσίνης/AFP via Getty Images)

Η Ίλβα Γιόχανσον τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα – Οι κάτοικοι της Λέσβου την αποδοκιμάζουν

Η Ελλάδα «μπορεί να κάνει περισσότερα» για να διερευνήσει αναφορές που έχουν ωθήσει τους αιτούντες σε άσυλο να επιστρέψουν στην Τουρκία, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί της Λέσβου στις 29 Μαρτίου, καθώς οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι ένα νέο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο νησί της Λέσβου θα ανοίξει εγκαίρως για το χειμώνα.

Η υπηρεσία προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) δήλωσε ότι έχει λάβει έναν αυξανόμενο αριθμό αναφορών τους τελευταίους μήνες που υποδηλώνουν ότι οι αιτούντες για άσυλο μπορεί να ωθηθούν πίσω στην Τουρκία.

Έλληνες αξιωματούχοι απέρριπταν πάντα τις αναφορές αυτές.

«Ανησυχώ πολύ για την αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας και υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις που πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», δήλωσε η Γιόχανσον.

«Νομίζω ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν περισσότερα όταν πρόκειται για τη διερεύνηση αυτού του ζητήματος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την Γιόχανσον, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

«Αρνούμαστε έντονα ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει εμπλακεί ποτέ σε κάποια οπισθοδρόμηση», είπε, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής δικαιοσύνης και του οργανισμού συνόρων της ΕΕ, Frontex, δεν διαπίστωσαν παραβιάσεις.

Η Ελλάδα και άλλα κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν επανειλημμένα ζητήσει μια πιο συντονισμένη μεταναστευτική πολιτική από την ΕΕ και περισσότερη βοήθεια από άλλες χώρες της ΕΕ για τον χειρισμό των αφίξεων των μεταναστών.

Ο Μηταράκης είπε ότι ένα νέο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο θα φιλοξενήσει χιλιάδες μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε μια προσωρινή τοποθεσία θα πρέπει να ανοίξει το χειμώνα για να αντικαταστήσει το στρατόπεδο της Μόριας που κάηκε το 2020, κάτι που αποδοκιμάστηκε έντονα από χιλιάδες κατοίκους του νησιού οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα και την Επίτροπο της ΕΕ, Ύλβα Γιόχανσον.

Όπως αναφέρει το LιmnosReport ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης έχει χαρακτηρίσει τη χρηματοδότηση των 155 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων καταυλισμών  σε Λέσβο και Χίο ως «καθρεφτάκια για ιθαγενείς», ενώ ξεκαθάρισε πως, εφ’ όσον οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, δεν έχει νόημα να συναντηθεί με την επίτροπο και τον υπουργό Μετανάστευσης.

Οι κάτοικοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου Γιόχανσον και Μηταράκης παραχώρησαν  συνέντευξη Τύπου, με την επίτροπο να τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πως κάποια ακριτικά νησιά της Ελλάδας έχουν επωμιστεί βάρος και αυτό δεν είναι ανεκτό.

Η Ελλάδα, και η Λέσβος, ειδικότερα, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης το 2015, όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Σύριοι κατέφτασαν με πλοίο από την Τουρκία λόγω του πολέμου.

Οι αριθμοί έχουν μειωθεί δραματικά από τότε που η ΕΕ σύναψε συμφωνία με την Άγκυρα ένα χρόνο αργότερα και λίγο περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο Μηταράκης είπε ότι περίπου 14.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα σε στρατόπεδα σε πέντε νησιά, από περίπου 42.000 το 2019. Περίπου 58.000 συνολικά σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα, από 92.000 το 2019.

Η Καρολίνα Τάγαρη και το Reuters συνέβαλan σε αυτό το άρθρο

Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε