Τρίτη, 08 Απρ, 2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης «Make America Wealthy Again» στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, στις 2 Απριλίου 2025. (Chip Somodevilla/Getty Images)

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου λέει ότι περισσότερες από 50 χώρες θέλησαν να διαπραγματευτούν τους δασμούς

Ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι περισσότερες από 50 χώρες έχουν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς που ανακοινώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου σχεδόν σε κάθε έθνος στον κόσμο.

Σε συνέντευξη στο ABC News, ο Κέβιν Χάσσετ, επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, είπε ότι «υπάρχουν περισσότερες από 50 χώρες που επικοινώνησαν μαζί μας προκειμένου να διαπραγματευτούν αυτό το νέο καθεστώς με τον πρόεδρο» από τότε που ανακοινώθηκαν οι δασμοί.

«Το κάνουν γιατί καταλαβαίνουν ότι επιβαρύνονται με μεγάλο μέρος του δασμού», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό.

Αν και ο Χάσσετ δεν είπε ποιες χώρες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social στις 4 Απριλίου ότι ο κορυφαίος επικεφαλής του Βιετνάμ είπε ότι η χώρα θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες «στο μηδέν».

Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ελάχιστο δασμό 10% για όλους τους εμπορικούς εταίρους, καθώς και υψηλότερους δασμούς για περίπου 60 έθνη — συνήθως το ήμισυ από ό,τι επιβάλλει το καθένα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υψηλότεροι δασμοί πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου.

Ο Καναδάς και το Μεξικό εξαιρέθηκαν από τους πιο πρόσφατους δασμούς, επειδή υπόκεινται ήδη σε δασμούς 25% που ανακοινώθηκαν πριν από αρκετές εβδομάδες. Αυτοί οι δασμοί επιβλήθηκαν με στόχο να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση και η διακίνηση φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των νότιων και βόρειων γειτόνων τους.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πετόνγκταρν Σιναγουάτρα δήλωσε ότι η Ταϊλάνδη είναι επίσης πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους δασμούς.

«Η Ταϊλάνδη έχει σηματοδοτήσει την ετοιμότητά της να συζητήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ με την πρώτη ευκαιρία και να προσαρμόσει το εμπορικό ισοζύγιο ώστε να είναι δίκαιο και για τα δύο μέρη», είπε ο Σιναγουάτρα σε δημοσιογράφους στις 3 Απριλίου, σημειώνοντας ότι η Ταϊλάνδη μπορεί να γίνει μια χώρα «φίλα προσκείμενη» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κηρ Στάρμερ είπε σε δημοσιογράφους στις 3 Απριλίου ότι η χώρα του θα απαντήσει με «ψύχραιμο και ήρεμο» τρόπο, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν εισφορά μόνο 10% στη χώρα του, βάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο σε «καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες από ό,τι ανακοινώθηκε».

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε πρoσέφερε στις 6 Απριλίου μηδενικούς δασμούς ως βάση για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμευόμενος να άρει τα εμπορικά εμπόδια αντί να επιβάλει αμοιβαία μέτρα και λέγοντας ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.

Επίσης, στη συνέντευξη στις 6 Απριλίου, ο Χάσσετ είπε ότι τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι «είχαμε μόλις μία από τις ισχυρότερες αναφορές θέσεων εργασίας που έχω δει εδώ και πολύ καιρό», υποδηλώνοντας ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμερικανικές θέσεις εργασίας.

«[Τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας] ήταν περίπου 50% καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι αγορές. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο», είπε. «Έχουμε ήδη δημιουργήσει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στην παραγωγή αυτοκινήτων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τραμπ και μόλις πληροφορήθηκα — ανέκδοτα χθες το βράδυ— ότι τα εργοστάσια αυτοκινήτων προσθέτουν δεύτερες βάρδιες στις ΗΠΑ για να ανταποκριθούν σε αυτούς τους δασμούς αυτές τις μέρες.»

Ο Χάσσετ είπε ότι δεν περιμένει μεγάλο πλήγμα για τους καταναλωτές, καθώς οι εξαγωγείς είναι πιθανό να μειώσουν τις τιμές, «επειδή εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση… την ελαστικότητα της προσφοράς και της ζήτησης».

«Και πάλι, αν νομίζετε ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν αυτόν τον φόρο, τότε θα πρέπει να προβληματίζεστε γιατί αυτό αναστατώνει τις χώρες είναι αναστατωμένες», προσέθεσε.

«Η ουσία είναι ότι η Κίνα μπήκε στον ΠΟΕ [Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου] το 2000. Στα 15 χρόνια που ακολούθησαν, τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν περίπου 1.200 δολάρια σωρευτικά.

»Αν τα φθηνά αγαθά ήταν η απάντηση — εάν τα φθηνά αγαθά επρόκειτο να βελτιώσουν τους πραγματικούς μισθούς των Αμερικανών, την πραγματική ευημερία, τότε τα πραγματικά εισοδήματα θα είχαν αυξηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντίθετα, μειώθηκαν επειδή οι μισθοί μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι οι τιμές.»

Μετά την ανακοίνωση των δασμών, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε συνολικά 4.000 μονάδες στις 3 και 4 Απριλίου. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 5,82 ποσοστιαίες μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε επίσης παρόμοια πτώση, υποχωρώντας κατά 5,97% στις 4 Απριλίου.

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε