Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφύγουν να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, διότι αυτό θα οδηγούσε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
«Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή των εδαφών του ΝΑΤΟ με την πλήρη ισχύ του ενωμένου και θωρακισμένου ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν αφού ανακοίνωσε την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε, «δεν θα πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας στην Ουκρανία», διότι μια «ευθεία σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σημαίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κάτι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε».
Από την έναρξη της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έχουν προειδοποιήσει για τις δυνατότητες της Ρωσίας ως έθνος εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα. Αρκετές ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις δυνάμεις στρατηγικής αποτροπής της χώρας του, οι οποίες επιβλέπουν μέρος του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας, να τεθούν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι οι δυτικές κυρώσεις ωθούν τη Ρωσία προς έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», ενώ ο Λαβρόφ δήλωσε στο Al Jazeera ότι «ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι ένας καταστροφικός πυρηνικός πόλεμος», σε μια προφανή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλα μέλη της κυβέρνησης του Κιέβου έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ πάνω από την Ουκρανία, η οποία όμως δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Μην περιμένετε να σας το ζητήσω πολλές φορές, ένα εκατομμύριο φορές, να κλείσετε τον εναέριο χώρο. Θα πρέπει [να] μας τηλεφωνήσετε, στους ανθρώπους μας που έχασαν τα παιδιά τους, και να πείτε ‘συγγνώμη που δεν το κάναμε χθες’», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Sky News την Πέμπτη.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να γίνει, καθώς αυτό θα αποτελούσε μια απότομη κλιμάκωση. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε χώρα επιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση.
Αντί να εμπλακούν άμεσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στις στρατιωτικές και αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και προμήθειες. Έχουν επίσης πλήξει τη ρωσική οικονομία με βαριές κυρώσεις.
Το σχόλιο του Μπάιντεν έγινε την ώρα που μια φάλαγγα ρωσικών δυνάμεων που κατευθύνεται προς το Κίεβο ανασυντάσσεται βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως αποκάλυψαν δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, σύμφωνα με το Reuters. Τα οχήματα, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες, προφανώς ήταν τοποθετημένα έξω από την πρωτεύουσα για εβδομάδες με ελάχιστες έως καθόλου κινήσεις.
Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar, η οποία είναι αμερικάνικη εταιρία, δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα να ταξιδεύουν μέσα από πόλεις και ένα αεροδρόμιο κοντά στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου.
Η Ουκρανία κατηγόρησε επίσης την Παρασκευή τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ άλλων και στο σχεδόν ανέγγιχτο δυτικό τμήμα της χώρας.
«Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να επανατοποθετήσει και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της για νέα επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας. «Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας, το Κίεβο».