Για αυτές τις μπάρες, χρησιμοποίησα ένα μείγμα από μύρτιλα και φράουλες, επειδή έχουν συμπληρωματικές γεύσεις. Επίσης, ο συνδυασμός των δύο χρωμάτων κάνει πιο ελκυστικό το επιδόρπιο.
Και τα δύο φρούτα έχουν σχετικά λίγες θερμίδες και άφθονη βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, τα μύρτιλα είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.
Φροντίστε να αφήσετε τις μπάρες να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα πριν τις κόψετε σε τετράγωνα ή ορθογώνια, αλλιώς θα σπάσουν. Στην αρχική συνταγή, οι μπάρες έχουν και ένα απλό γλάσο λεμονιού, αλλά εγώ τις σερβίρω χωρίς.
Μπάρες με φρούτα του δάσους (και γλάσο λεμονιού)
Δίνει 16 κομμάτια
Υλικά
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, πολύ κρύο και σε κύβους
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένες φράουλες
- 2 φλιτζάνια μύρτιλα
- 1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Για το γλάσο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού (περίπου 1 λεμόνι)
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 °C. Καλύψτε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού 23 x 33 εκ. με λαδόκολλα, αφήνοντας περιθώρια στα πλαϊνά για να βγάλετε τα μπισκότα όταν είναι έτοιμα. (αυτό διευκολύνει το κόψιμο). Αφήστε το ταψί στην άκρη.
Φτιάξτε το μείγμα για την κρούστα και την επικάλυψη, ανακατεύοντας το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέστε το βούτυρο σε κύβους και χρησιμοποιώντας έναν κόφτη ζύμης ή δύο πηρούνια, κόψτε το βούτυρο μέχρι να καλυφθεί όλο το αλεύρι και να μοιάζει με ψίχουλα σε μέγεθος μπιζελιού (εγώ ανακάτεψα τα συστατικά σε ένα μίξερ).
Χτυπήστε το αυγό, τον κρόκο αυγού, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το μείγμα πάνω από το μείγμα αλευριού/βουτύρου και ανακατέψτε απαλά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με υγρή, θρυμματισμένη άμμο.
Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας αν χρειαστεί – το μείγμα ανακατεύεται πιο εύκολα με τα χέρια παρά με ένα κουτάλι.
Θα έχετε περίπου 6 φλιτζάνια μείγμα για την κρούστα. Αφήστε 2 φλιτζάνια στην άκρη.
Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα στο ταψί που έχετε ετοιμάσει και ισιώστε το με τα χέρια σας ή με μια επίπεδη σπάτουλα για να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη κρούστα. Θα είναι λίγο θρυμματισμένη, αλλά δεν πειράζει. Αφήστε τη στην άκρη.
Φτιάξτε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις φράουλες, τα μύρτιλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα λεμονιού. Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από την κρούστα.
Τεμαχίστε το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου/αλευριού και πιέστε απαλά ώστε να κολλήσει καλά στη στρώση της φράουλας.
Ψήστε για 45-50 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ελαφρά και η γέμιση φράουλας να βράζει στα πλάγια (τα μπισκότα χρειάστηκαν περίπου 55 λεπτά).
Βγάλτε από το φούρνο και τοποθετήστε το ταψί σε μια σχάρα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Αν θέλετε να προσθέσετε γλάσο, ανακατέψτε τα συστατικά του γλάσου και περιχύστε το πάνω από τις μπάρες (εναλλακτικά, περιχύστε κάθε τετράγωνο ξεχωριστά).
Σηκώστε τις κρύες μπάρες τραβώντας τη λαδόκολλα που περισσεύει από τα πλάγια του ταψιού. Κόψτε σε κομμάτια.
Καλύψτε και αποθηκεύστε τις υπόλοιπες μπάρες (με ή χωρίς γλάσο) σε θερμοκρασία δωματίου έως και δύο ημέρες, στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα, στην κατάψυξη έως και τρεις μήνες (τοποθετήστε τις σε ομοιόμορφες στρώσεις με λαδόκολλα μεταξύ τους). Για να σερβίρετε τις παγωμένες μπάρες, ξεπαγώστε τις όλη τη νύχτα στην ψύξη και στη συνέχεια αφήστε τις να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις σερβίρετε.