Το μπουρανί, το «φαγητό των φτωχών», είναι μια χυλωμένη χορτόσουπα που την τρώνε όλο το χρόνο στον Τύρναβο. Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα, στο έθιμο του Μπουρανίου, τη μαγειρεύουν άνδρες και την καταναλώνουν με ευχαρίστηση οι καρναβαλιστές στη γιορτή του Φαλλού, με λαγάνα και την πατροπαράδοτη «φασολάδα στο καζάνι»!
Υλικά
Για 4 άτομα
1 και 1/2 κιλό σπανάκι και τσουκνίδα αντίστοιχα (και ό,τι άλλα άγρια χόρτα υπάρχουν ανάλογα την εποχή)
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 λεμόνι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Τα ζεματίζουμε χωρίς νερό μέσα σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να αχνιστούν και να πέσει λίγο όγκος τους.
Μετά από 10 λεπτά περίπου ρίχνουμε μέσα 2 ποτήρια νερό, αλάτι, πιπέρι, το μισό ποτήρι λάδι και το λεμόνι σε χυμό.
Χαμηλώνουμε το μάτι στο μισό και τα αφήσουμε να βράσουν για μία-μιάμιση ώρα. Όσο πιο πολύ βράσουν τόσο το καλύτερο.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον χυλό. Σε ένα ποτήρι λίγο με χλιαρό νερό διαλύουμε το αλεύρι καλά, να μην σβολιάσει.
Όταν περάσει η ώρα βρασμού, ρίχνουμε μέσα το διαλυμένο αλεύρι, γιατί θέλουμε η σούπα μας να χυλώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, και μετά από 5 λεπτά το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Είναι έτοιμο!
Σερβίρεται πάντα με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι.
* Μια παραλλαγή είναι αφού ζεματίσουμε τα σπανάκια και τα χόρτα μέσα σε μια διαφορετική κατσαρόλα με λαδάκι, τα τσιγαρίζουμε με ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά συνεχίζουμε με το νερό και τα υπόλοιπα.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή: cookpad