Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται μια παραβίαση δεδομένων, η φυσική τους αντίδραση είναι να ανησυχούν για την απώλεια πληροφοριών, όπως οι κωδικοί πρόσβασης. Ωστόσο, ο Τζέισον Μίλερ, ιδρυτής της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Gettr, λέει ότι κινδυνεύουν πολλά περισσότερα.
«Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι ότι θα γνωρίζουν περισσότερα για τη νοητική σας σύνθεση από ό,τι εσείς, και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στην Epoch Times την 1η Οκτωβρίου.
Οι εφαρμογές που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος, όπως το TikTok, δεν συλλέγουν απλώς δεδομένα από τους χρήστες τους, αλλά δίνουν επίσης στο Πεκίνο μια πλήρη κατανόηση της ψυχικής κατάστασης των χρηστών που θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά των ηγετών μας, σύμφωνα με τον Μίλερ.
Ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ βρισκόταν στο Σίδνεϊ για το CPAC της Αυστραλίας -το συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών.
Είπε ότι οι εταιρείες με έδρα την Κίνα και, εξ ορισμού, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), έχουν πλέον πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων πιστωτικών καρτών και των κωδικών πρόσβασης, από εφαρμογές όπως το TikTok και, ταυτόχρονα, θα διεξάγουν «ψυχογραφική ανάλυση μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων».
«Ας πούμε, λοιπόν, ότι η μεγαλύτερη κόρη μου είναι 13 ετών και αρχίζουν να την παρακολουθούν όταν ανοίγει λογαριασμό. Μια δεκαετία αργότερα, όταν περνάει στο κολέγιο, έχουν τότε μια δεκαετία δεδομένων ψυχογραφικής ανάλυσης», δήλωσε ο Μίλερ.
Είπε ότι αυτά τα δεδομένα θα δώσουν στο ΚΚΚ εικόνα για το τι σκέφτονται οι νεότερες γενιές σε άλλες χώρες για θέματα όπως η Ταϊβάν ή πότε «θα εκτοξευτεί ο επόμενος ιός».
«Θα γνωρίζουν τι πρόκειται να κινήσει την κοινή γνώμη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Μίλερ. «Προχωρήστε μπροστά σε άλλα 10 ή 20 χρόνια και πείτε ότι η κόρη μου κατεβαίνει υποψήφια για κάποιο αξίωμα. Φανταστείτε τη δυνατότητα χειραγώγησης που θα έχουν να έχουν τις ψυχογραφικές αναλύσεις μιας ολόκληρης γενιάς πολιτικών ηγετών και ψηφοφόρων, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Θα ξέρουν αν θα κάνετε “like”, αν θα κάνετε swipe προς τα πάνω, αριστερά ή δεξιά και σε ποιο περιεχόμενο θα αντιδράσετε πριν καν το κάνετε. Και σκεφτείτε πώς θα το χρησιμοποιήσουν αυτό για να χειραγωγήσουν άλλες κυβερνήσεις, ανθρώπους σε άλλες χώρες – και μόλις τώρα αρχίζουν».
Η μεγάλη τεχνολογία της Κίνας και οι φιλοδοξίες του ΚΚΚ
Εδώ και καιρό υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας που υποστηρίζονται από το κράτος χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγουν. Ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο έχουν την έδρα τους στην Κίνα, όπως η TikTok (ByteDance), η Huawei, η HikVision, η WeChat (Tencent) και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής drone στον κόσμο, η DJI.
Οι εταιρείες που εδρεύουν στην Κίνα υπόκεινται σε μια πληθώρα νόμων υπό το ΚΚΚ που επιβάλλουν τη συνεργασία κατόπιν απαίτησης του καθεστώτος.
Ειδικότερα, ο νόμος του 2017 για τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών αναγκάζει τις εταιρείες με έδρα την Κίνα να μοιράζονται δεδομένα με το ΚΚΚ, εάν τους δοθεί σχετική εντολή, και το δόγμα της στρατιωτικής-πολιτικής συγχώνευσης σημαίνει ότι οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον πολιτικό τομέα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του καθεστώτος.
Αυτή η προσέγγιση -μαζί με την κλοπή τεχνολογίας από δυτικά ιδρύματα- έχει βοηθήσει την Κίνα να κάνει άλματα σε διάφορους τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική πληροφορική.
Από τον Daniel Y. Teng