Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς απελευθερώνει έξι ακόμα ομήρους προς το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.
Δεκάδες ένοπλοι μαχητές της Χαμάς, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, παρέλασαν τρεις από τους ομήρους μέσα από ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε στη Γάζα, σε μια ακόμη θλιβερή σκηνή από τις πολλές που έχουν γίνει κοινός τόπος στις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και της Ιερουσαλήμ.
Οι όμηροι Χισάμ Αλ-Σαγιέντ, Ελίγια Κοέν, Αβέρα Μενγκιστού, Όμερ Σεμ Τοβ, Ταλί Σόχαμ και Όμερ Βένκερτ παραδόθηκαν σε εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων για να μεταφερθούν στις ισραηλινές αρχές στις 22 Φεβρουαρίου.
Οι Κοέν, Σεμ Τοβ και Βένκερτ, που εμφανίστηκαν χλωμοί και υποσιτισμένοι καθώς οδηγούνταν από τους μαχητές της Χαμάς μέσα από το πλήθος, είχαν απαχθεί αρχικά από το μουσικό φεστιβάλ Nova κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Πάνω από 360 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνο το σημείο, ενώ δεκάδες άλλοι απήχθησαν.
Ο Σόχαμ απήχθη από το κιμπούτς Μπε’ερί, όπου περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν. Η σύζυγος και τα δύο παιδιά του απήχθησαν επίσης, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας τον Νοέμβριο του 2023.
Οι Αλ-Σαγιέντ και Μενγκιστού, ωστόσο, κρατούνται από τη Χαμάς για περισσότερο από μια δεκαετία, αφού εισήλθαν στη Γάζα με δική τους πρωτοβουλία σε διαφορετικά περιστατικά.
Οι έξι αυτοί όμηροι είναι οι τελευταίοι επιζώντες από μια ομάδα 33 ανθρώπων που είχαν προγραμματιστεί να απελευθερωθούν στο πρώτο στάδιο της τρέχουσας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Στη Γάζα παραμένουν περίπου 60 ακόμη αιχμάλωτοι, λιγότεροι από τους μισούς θεωρούνται ζωντανοί.
Ως αντάλλαγμα για τους ομήρους, το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει 602 Παλαιστινίους κρατούμενους και κρατούμενες από τις φυλακές του, δεκάδες εκ των οποίων έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, όπως ο σχεδιασμός θανατηφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.
Η ανταλλαγή αυτή παραλίγο να ακυρωθεί, όταν νωρίτερα την ίδια εβδομάδα η Χαμάς παρέδωσε στο Ισραήλ μια σορό, υποστηρίζοντας ότι ανήκε στην όμηρο Σίρι Μπίμπας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε αργότερα ότι ανήκε σε άλλο θύμα.
Η Μπίμπας, ο σύζυγός της και οι δύο μικροί γιοι τους απήχθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Η οικογένεια Μπίμπας έχει γίνει σύμβολο του τραύματος που υπέστη το Ισραήλ εκείνη την ημέρα. Η εσφαλμένη αναγνώριση των λειψάνων της Μπίμπας από τη Χαμάς, καθώς και η στημένη παράδοση των φερέτρων των δύο μικρών παιδιών της, εξόργισαν τους Ισραηλινούς.
Ο σύζυγος της Μπίμπας, Γιαρντέν, κρατούνταν χωριστά από την οικογένειά του και αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η εγκληματολογική ανάλυση απέδειξε πως ο 10 μηνών γιος τους, Κφίρ, και ο 4χρονος γιος τους, Αριέλ, σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν σε αιχμαλωσία.
Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε πως η εγκληματολογική ανάλυση έδειξε ότι μέλη της Χαμάς «δεν πυροβόλησαν τα παιδιά», αλλά «τα σκότωσαν με γυμνά χέρια» και στη συνέχεια «διέπραξαν φρικιαστικές πράξεις για να καλύψουν αυτά τα εγκλήματα».
Η Χαμάς αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι η Μπίμπας και οι γιοι της σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην αρχή του πολέμου.
Ούτε οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ούτε της Χαμάς έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Η τρέχουσα κατάπαυση του πυρός έχει αναστείλει προσωρινά τις μάχες, αλλά οι προοπτικές για ένα οριστικό τέλος στον πόλεμο παραμένουν αβέβαιες.
Η Χαμάς προσπαθεί να δείξει πως διατηρεί τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, παρά την απώλεια χιλιάδων μαχητών της στη διάρκεια του πολέμου και τις απαιτήσεις του Ισραήλ για την απομάκρυνσή της από τη διοίκηση της περιοχής.
Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα δεύτερο στάδιο της συμφωνίας, το οποίο, σύμφωνα με διαμεσολαβητές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία βάσει της οποίας η Χαμάς θα επέστρεφε όλους τους εναπομείναντες ομήρους και το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από την περιοχή.