Η χαρίρα είναι η εθνική σούπα του Μαρόκου. Είναι πηχτή και συνήθως περιέχει κάποιο κρεατικό και φακές ή ρεβύθια ή και τα δύο αυτά όσπρια μαζί.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ενώ περιέχει και βιταμίνη C, θειαμίνη, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο – στοιχεία που θέλουμε στη διατροφή μας και που προάγουν τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.
Υλικά (6-8 άτομα)
- 500 γρ. αρνί σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
- 6 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
- 250 γρ. ρεβύθια
- 200 γρ. φακές ψιλές
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλα
- ½ κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- ½ κ.γλ. ίνες κρόκου Κοζάνης
- 1 κ.σ. βούτυρο (ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο)
- 3 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι
- φρεσκοκομμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάστε αποβραδίς τα ρεβύθια σε κρύο νερό για 12 ώρες. Την επόμενη μέρα, σουρώστε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε τα κρεμμύδια, τον κρόκο (σαφράν), το τζίντζερ, το σέλινο, το μισό μαϊντανό, τον μισό κόλιανδρο και το ξυλάκι κανέλας. Νοστιμίστε με αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά.
Βάλτε 1½ λίτρο νερό και τα ρεβύθια, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσει το φαγητό για 40΄.
Προσθέστε τις φακές και αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30′.
Εν τω μεταξύ, λιώστε στο multi τις ντομάτες μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα από τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό. Βάλτε αυτό το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη, νοστιμίστε με αλάτι, προσθέστε 2 lt κρύο νερό και ανακατέψτε.
Ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα και βράστε για άλλα 10΄.
Μεταφέρετε ½ lt (2½ περίπου φλ. τσ.) από τον ζωμό της κατσαρόλας σε ένα μπολ, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα, μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.
Τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίξτε το μείγμα του αλευριού και ανακατέψτε πολύ καλά.
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά για 10-15΄για να δέσει η σούπα.
Σερβίρετε, περιχύνοντας κάθε πιάτο με χυμό λεμονιού.
Καλή όρεξη!
Πηγή: gastrotourismos.gr