Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250 εκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά για τη στήριξη της ερευνητικής του δραστηριότητας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναστείλει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και βραβεία συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισ. δολαρίων.
Όπως δήλωσαν ο πρύτανης του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, και ο κοσμήτορας Τζον Μάνινγκ σε κοινή ανακοίνωση, τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν για να διασφαλιστεί η συνέχιση της «κρίσιμης ερευνητικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου». Επεσήμαναν επίσης ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα —καθηγητές, μεταδιδάκτορες, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό— θα συνεχίσει να στηρίζεται, παρά τις περικοπές.
Τα 250 εκατομμύρια θα προέλθουν από κονδύλια της κεντρικής διοίκησης του ιδρύματος —συγκεκριμένα από τα γραφεία του πρύτανη και του κοσμήτορα— και όχι από το ταμείο του πανεπιστημίου. Το ποσό αυτό προστίθεται στα περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια που το Χάρβαρντ δαπανά κάθε χρόνο για έρευνα.
Ωστόσο, οι επικεφαλής του ιδρύματος αναγνώρισαν ότι το επιπλέον ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει την απώλεια της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό του Χάρβαρντ για το οικονομικό έτος 2024, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε 686 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα, ενώ ιδιωτικά ιδρύματα και άλλες μη κρατικές πηγές συνεισέφεραν 326 εκατομμύρια. Η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα κάλυψε περίπου 500 εκατομμύρια.
Προειδοποιώντας για «δύσκολες αποφάσεις και θυσίες» που αναμένεται να ακολουθήσουν στα διάφορα σχολεία του πανεπιστημίου, οι Γκάρμπερ και Μάνινγκ ανέφεραν ότι οι κοσμήτορες και οι ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι έχουν κληθεί να λάβουν «τεκμηριωμένες και συνετές» αποφάσεις προσαρμογής των προγραμμάτων τους στο νέο χρηματοδοτικό περιβάλλον. Εξέφρασαν πρόθεση να βοηθήσουν τους ερευνητές να βρουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
Αναφέροντας πως αντιλαμβάνονται την αβεβαιότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινότητα, σημείωσαν ότι βρίσκονται στο πλευρό της.
Η ανακοίνωση της Τετάρτης αποτελεί ένα ακόμα βήμα στις προσπάθειες του Χάρβαρντ να διαχειριστεί τις συνέπειες της απώλειας της κρατικής χρηματοδότησης. Τον Μάρτιο, το πανεπιστήμιο επέβαλε πάγωμα προσλήψεων, ενώ η Μεταπτυχιακή Σχολή Τεχνών και Επιστημών δεν αποδέχθηκε κανέναν από τους επιλαχόντες της λίστας αναμονής. Τον Απρίλιο, το Χάρβαρντ στράφηκε στη Γουόλ Στριτ, για να δανειστεί 750 εκατομμύρια δολάρια μέσω φορολογητέων ομολόγων.
Η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης αποτελεί αποτέλεσμα κλιμακούμενης έντασης μεταξύ του πανεπιστημίου και της κυβέρνησης Τραμπ. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή περιστατικά αντισημιτισμού εντός της πανεπιστημιούπολης και στη συνέχεια διευρύνθηκε, ενσωματώνοντας ανησυχίες για ιδεολογική προκατάληψη και για τις πολιτικές του Χάρβαρντ σε θέματα ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης (Diversity, Equity, and Inclusion-DEI), τις οποίες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι παραβιάζουν την αντιρατσιστική νομοθεσία.
Σε επιστολή με ημερομηνία 11 Απριλίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγόρησε το πανεπιστήμιο ότι δεν ανταποκρίνεται «στις πνευματικές και πολιτικές αρχές που δικαιολογούν τη δημόσια χρηματοδότηση». Μεταξύ άλλων, ζήτησε το κλείσιμο όλων των γραφείων DEI, την αναθεώρηση της διαδικασίας διεθνούς εισαγωγής φοιτητών ώστε να αποκλείονται υποψήφιοι που κρίνονται «εχθρικοί προς τις αμερικανικές αξίες» ή «υποστηρικτικοί προς την τρομοκρατία ή τον αντισημιτισμό», καθώς και τη διεξαγωγή εξωτερικού ελέγχου για την αποτίμηση της «ιδεολογικής ποικιλομορφίας» μεταξύ φοιτητών, διδακτικού προσωπικού και ηγεσίας.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαίτησε επίσης τη διενέργεια ελέγχου σε συγκεκριμένα προγράμματα, με έμφαση στο Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών, το οποίο φέρεται να «υποθάλπει αντισημιτική παρενόχληση ή να τελεί υπό ιδεολογική ομηρία». Ο έλεγχος καλούνταν να εντοπίσει μέλη ΔΕΠ που είτε «διάκριναν σε βάρος Εβραίων ή Ισραηλινών φοιτητών» είτε «παρότρυναν φοιτητές να παραβούν τους κανόνες του Χάρβαρντ» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την ισραηλινή απάντηση στη Γάζα, που πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών σε αμερικανικά πανεπιστήμια.
Στις 16 Απριλίου, το Χάρβαρντ δημοσιοποίησε τόσο την επιστολή της κυβέρνησης όσο και την απάντηση του πρύτανη, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά τους όρους που τέθηκαν, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο «δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ούτε θα εγκαταλείψει τα συνταγματικά του δικαιώματα».
Την ίδια μέρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή πολυετών επιχορηγήσεων ύψους 2,2 δισ. δολαρίων προς το πανεπιστήμιο. Έκτοτε, το συνολικό ποσό των κονδυλίων που ανεστάλησαν ή ακυρώθηκαν ξεπερνά τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Χάρβαρντ έχει καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή, ζητώντας την ακύρωση της αναστολής των 2,2 δισ. και τη νομική κατοχύρωση κατά μελλοντικών παρόμοιων αποφάσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικές προϋποθέσεις».