Ο αριθμός των αγνοουμένων στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων σε παγκόσμια κλίμακα έχει φτάσει σε επίπεδο «χωρίς προηγούμενο», με πάνω από 56.000 νέες υποθέσεις αυτού του είδους να καταγράφονται το 2024, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να συμμερίζεται την ανησυχία της.
«Η ΔΕΕΣ καταγράφει αριθμούς αγνοουμένων χωρίς προηγούμενο», τόνισε ο Φερνάντο Φορνάρις, σύμβουλος της Επιτροπής για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφιερωμένης στις λεγόμενες εξαναγκαστικές εξαφανίσεις.
Η προσθήκη 56.000 νέων αγνοουμένων στους καταλόγους το 2024 ανεβάζει το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων υποθέσεων που παρακολουθεί η ΔΕΕΣ σε σχεδόν 255.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν χθες.
Οι 56.559 νέες υποθέσεις συνιστούν «τη μεγαλύτερη αύξηση» που έχει καταγραφεί «τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια», κατήγγειλε, από την πλευρά του, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα «ενόπλων συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας, άνευ προηγουμένου» και της «περιφρόνησης προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», σχολίασε.
Σε κάθε περίπτωση, «ο πόνος του να μη γνωρίζεις τι απέγινε ένας δικός σου άνθρωπος είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να βιώσει κανείς», επέμεινε ο Ύπατος Αρμοστής. «Δεν απαλύνεται ποτέ, όσος χρόνος κι αν περάσει».
Κατά τη διάρκεια πολέμων ή ένοπλων συγκρούσεων, άνθρωποι εξαφανίζονται επειδή «δολοφονούνται, βασανίζονται, υφίστανται κακομεταχείριση, απάγονται, φυλακίζονται αυθαίρετα» ή τρέπονται σε φυγή, απαρίθμησε.
Ο αριθμός των αγνοουμένων διογκώνεται από τις «στρατιωτικές δικτατορίες», οι οποίες «επί δεκαετίες εξαφάνιζαν ανθρώπους, των οποίων η τύχη παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα», καθώς και από την καταστολή που συνεχίζεται σε ορισμένα κράτη, «συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων που σχετίζονται με αντιτρομοκρατικά μέτρα», αλλά και από όσους εξαφανίζονται κατά μήκος μεταναστευτικών διαδρομών.
«Η έκταση του φαινομένου είναι τεράστια. Ο αριθμός των αγνοουμένων κυμαίνεται από δεκάδες χιλιάδες σε ορισμένες χώρες, έως πολύ πάνω από 100.000 σε άλλες», τόνισε.
Τα τελευταία 45 χρόνια, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η ομάδα εργασίας για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις έχει διαχειριστεί «πάνω από 62.000 υποθέσεις» αυτού του είδους σε «115 χώρες», όμως «αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», επισήμανε.