Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και δυσλειτουργίες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου, έπειτα από νέες ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, παρουσιάστηκε πρόβλημα σε μία από τις ενεργειακές μονάδες της πρωτεύουσας. Όπως ανακοίνωσε η Δημοτική Διοίκηση Κιέβου μέσω Telegram στις 14 Οκτωβρίου: «Υπήρξε μερική απώλεια ηλεκτροδότησης σε τρεις συνοικίες της πόλης».
Παράλληλα αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος σε αρκετούς σταθμούς του μετρό, με την ίδια αρχή να διευκρινίζει αργότερα ότι, μετά τις απαραίτητες αποκαταστάσεις, όλοι οι σταθμοί λειτουργούσαν ξανά κανονικά.
Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκε επίσης: «Η πίεση του νερού σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας μειώθηκε στο ελάχιστο λόγω επείγουσας κατάστασης στο ηλεκτρικό σύστημα της πόλης».
Η Ukrenergo, κρατικός διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε ότι οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν σοβαρές διακοπές στην ηλεκτροδότηση στις βόρειες, κεντρικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Σε ανακοίνωσή της στο Telegram ανέφερε: «Οι συνέπειες των ρωσικών χτυπημάτων κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται σε όλες τις πληγείσες περιοχές».
Η εταιρεία έκανε λόγο για ελλείψεις ρεύματος σε επτά περιφέρειες, με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα στην ανατολική Ουκρανία, τμήματα της οποίας η Ρωσία εισέβαλε και προσάρτησε το 2022.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, οι διακοπές επηρέασαν σημαντικά και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η κεντρική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.
Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανέφερε ότι σε νέα ρωσική επίθεση επλήγη μονάδα θερμικής ενέργειας, χωρίς να κατονομάζει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της: «Η Ρωσία εξαπέλυσε τρεις χωριστές επιθέσεις στις ουκρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου μέσα στην τελευταία εβδομάδα, πλήττοντας κρίσιμες υποδομές στις βορειοανατολικές περιφέρειες Χάρκιβ, Σούμι και Τσερνίχιβ».
Την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Ενέργειας, Σβετλάνα Γκριντσούκ, δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τις εισαγωγές κατά περίπου 30%, εφόσον καταφέρουμε να διευρύνουμε τη διαθέσιμη ισχύ εισαγωγών. Η εισαγωγή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών».
Η τοποθέτησή της ήρθε μετά από μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας σε βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, γεγονός που προκαλεί έντονες ανησυχίες για τυχόν ελλείψεις ενόψει του χειμώνα.

Μόσχα: Οι πληγείσες εγκαταστάσεις έχουν στρατιωτική χρήση
Τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες, η Μόσχα έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά των ουκρανικών ενεργειακών δομών. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, drones και πύραυλοι έπληξαν σειρά ενεργειακών εγκαταστάσεων, βυθίζοντας ολόκληρες συνοικίες του Κιέβου στο σκοτάδι και προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας, τα χτυπήματα άφησαν χωρίς ρεύμα περισσότερους από 800.000 κατοίκους του Κιέβου: «Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε την επόμενη ημέρα».
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί όπλα ακριβείας ώστε να αποφεύγει θύματα μεταξύ αμάχων, επιμένοντας πως όλα τα πλήγματα στοχεύουν στρατιωτικής σημασίας εγκαταστάσεις.
Στην ημερήσια ενημέρωσή του στις 14 Οκτωβρίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε: «Οι δυνάμεις μας έπληξαν ουκρανικές ενεργειακές υποδομές με drones, πυραύλους, πυροβολικό και τακτική πολεμική αεροπορία».
Σε ανάρτησή του στο Telegram πρόσθεσε: «Τα συνδυασμένα χτυπήματα προκάλεσαν ζημιές σε εγκαταστάσεις καυσίμων και ενέργειας, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, καθώς και σε αποθήκες καυσίμων και λιπαντικών, αποθήκες ρουκετών και πυρομαχικών, και σημεία προσωρινής συγκέντρωσης ουκρανικών δυνάμεων και ξένων μισθοφόρων σε 138 περιοχές».
Οι ισχυρισμοί και των δύο πλευρών δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα από την Epoch Times.
Με πληροφορίες από το Reuters