Τετάρτη, 29 Νοέ, 2023
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, 4 Νοεμβρίου 2014. (Alex Wong/Getty Images)

Χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων πήγαν σε συνεργάτη της Αλ-Κάιντα κατά την διοίκηση Ομπάμα: Εκθέσεις Γερουσίας

Τουλάχιστον $150.000 Αμερικανών φορολογουμένων πήγαν σε σε ισλαμιστική οργάνωση με δεσμούς με την τρομοκρατία, μέσω μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης από το 2014 έως το 2015, και ένα μεγάλο ποσό αυτών είχε επικυρωθεί από την τότε διοίκηση Ομπάμα, παρά το ότι είχαν ενημερωθεί πως η ισλαμιστική οργάνωση ήταν μια οντότητα που είχε υποστεί κυρώσεις, δείχνει μια έκθεση της Αμερικανικής Γερουσίας.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2020, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Τσακ Γκράσλυ (Ρ – Άιογουα) δημοσίευσε μια έκθεση περίληψης της έρευνας που διενεργήθηκε από το προσωπικό του, επί της σχέσης μεταξύ της World Vision, μιας μη κερδοσκοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, και της Ισλαμικής Υπηρεσίας Υποστήριξης (ΙΣΥΥ), μιας οργάνωσης που έχει χρηματοδοτήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η World Vision είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1950 για να δίνει ανθρωπιστική βοήθεια σε φτωχούς πληθυσμούς σε ευάλωτες περιοχές ανά τον κόσμο.

Η ΙΣΣΥ έχει έδρα το Σουδάν και έχει υποστεί κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2004 «αφότου είχαν μεταφέρει περίπου $5 εκατομμύρια στην Μακτάμπ Αλ-Κινταμάτ, πρόγονο της Αλ-Κάιντα που ελεγχόταν από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με μια χρονολογική σειρά γεγονότων από την έκθεση:

  • Στις 21 Ιανουαρίου 2014, η World Vision κατέθεσε μια μεγάλη αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία για Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) για να παρέχει ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε κάποιες περιοχές του Σουδάν που υπέφεραν από διαμάχες. Στην World Vision δόθηκε στην συνέχεια μια υποτροφία των $723.405 για να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα.
  • Στις 1 Φεβρουαρίου 2014, η World Vision υπέγραψε συμφωνία με την Ισλαμική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΙΣΥΥ) όπου η ΙΣΣΥ θα παρείχε ανθρωπιστικές υπηρεσίες σε ορισμένα μέρη της Περιοχής Γαλάζιου Νείλου στο Σουδάν, εκ μέρους της World Vision. Πριν από αυτό, η World Vision είχε συνεργαστεί με την ΙΣΣΥ σε πολλά πρότζεκτ από το 2013 έως και το 2014.
  • Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, το νομικό τμήμα της World Vision ειδοποιήθηκε για το εν δυνάμει στάτους της ΙΣΣΥ ως οντότητα που έχει υποστεί ποινικές κυρώσεις. Η World Vision τότε σταμάτησε όλες τις πληρωμές στην ΙΣΣΥ και άρχισε να ερευνά εάν η ΙΣΣΥ ήταν πραγματικά μια οντότητα που είχε υποστεί ποινικές κυρώσεις.
  • Στις 23 Ιανουαρίου 2015, η Υπηρεσία Ελέγχου Αλλοδαπής Περιουσίας (ΥΕΑΠ) απάντησε σε αίτημα της World Vision ότι η ΙΣΣΥ είναι πραγματικά μια οντότητα που έχει υποστεί ποινικές κυρώσεις. Η ΥΕΑΠ δεν δέχθηκε να δώσει άδεια στην World Vision για να συναλλάσσεται με την ΙΣΣΥ στην ίδια επιστολή.
  • Στις 19 Φεβρουαρίου 2015, η World Vision και πάλι αιτήθηκε άδεια συναλλαγής με την ΙΣΣΥ ώστε να δώσει στην τελευταία $125.000 για υπηρεσίες που παραδόθηκαν. Στην αίτησή της, η World Vision υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δριμείες νομικές επιπτώσεις, ακόμα και απέλαση από το Σουδάν αν δεν πλήρωνε στην ΙΣΣΥ τα χρωστούμενα χρήματα.
  • Στις 4 Μαΐου 2015, το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα πρότεινε στην ΥΕΑΠ να δεχτεί το αίτημα της World Vision για μια άδεια πληρωμής $125.000 στην ΙΣΣΥ σε χρωστούμενα χρήματα. Την επόμενη μέρα, η ΥΕΑΠ χορήγησε συγκεκριμένη άδεια στην World Vision για να πληρώσει στην ΙΣΣΥ $125.000 μόνο για υπηρεσίες που έλαβε.

Η έκθεση δείχνει ότι $125.000 πληρώθηκαν στις 7 Μαΐου 2015, από τα οποία $111.982 ήταν από μια χορηγία της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και $9.062 ήταν από βοήθεια της Ιρλανδικής κυβέρνησης.

Πριν από αυτό, $39.758 από χορηγεία της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών πληρώθηκαν στην ΙΣΣΥ στις 31 Αυγούστου 2014.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι σχεδόν $200.000 συνολικά από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) πληρώθηκαν στην ΙΣΣΥ επίσης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ένας από τους κορυφαίους χορηγούς στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

Έκθεση της Γερουσίας δείχνει ότι χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων πληρώθηκαν στην ΙΣΣΥ το 2014 και 2015. (Στιγμιότυπο οθόνης/The Epoch Times)

 

Η έκθεση του Γκράσλυ καταλήγει λέγοντας πως «δεν βρήκαμε στοιχεία ότι η World Vision θέλησε εσκεμμένα να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις, συνεργαζόμενη με την ΙΣΣΥ.» Δεν βρήκαν επίσης ότι «υπάρχουν στοιχεία ότι η World Vision γνώριζε ότι η ΙΣΣΥ ήταν οντότητα που είχε υποστεί κυρώσεις πριν λάβει την ειδοποίηση από την ΥΕΑΠ.»

Παρ΄ όλα αυτά, η έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτή η αποτυχία έγινε επειδή η αξιολόγηση της World Vision «αγνόησε ερευνητικές διαδικασίες βασικού επιπέδου, όπως την αποτυχία υλοποίησης βασικής έρευνας δεύτερων πηγών» μέσω δωρεάν μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης ή μέσω κλήσης στις γραμμές της ΥΕΑΠ για να πάρει ένα ακριβές αποτέλεσμα.

«Επίσης, αν και δεν βρίσκουμε λόγο να αμφισβητούμε τον ισχυρισμό της World Vision ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από την ΙΣΣΥ για ανθρωπιστικούς σκοπούς, αυτά τα χρήματα αναπόφευκτα βοηθούν τις τρομοκρατικές δραστηριότητές τους», δήλωσε η έκθεση.

 

Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece

Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε