Σάββατο, 29 Μαρ, 2025
Ο δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου, εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, η Αγάπη Πολίτη Βαρδινογιάννη και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. (STUDIO PANOULIS)

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα κορυφαία εστιατόρια της χώρας τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, στο «Asteria Domus» της Γλυφάδας, σε μια λαμπερή τελετή απονομής που πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες» και ολοκληρώθηκε με ένα εξαιρετικό dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.

Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού επιπέδου της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

Το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια«Botrini’sAthens» και «Delta» κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.

Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις TopNotch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στον θεσμό.

Chefpâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Ex Machina».

Την τελετή απονομής παρουσίασαν η Ναταλία Δραγούμη και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους σε μια βραδιά με θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – εκλεκτικές συγγένειες». Πρόκειται για δύο εξαιρετικές παγκόσμιες τέχνες που συντονίζονται με εντυπωσιακό τρόπο τόσο αισθητικά όσο και κοινωνιολογικά. Και οι δύο στηρίζονται στην έρευνα, στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα, και οι δύο έχουν τις ίδιες καλλιτεχνικές και εικαστικές αναφορές, παράγουν κοινωνικά μηνύματα και εμφανίζονται ανά δεκαετία να έχουν τα ίδια πρότυπα και τα ίδια χαρακτηριστικά. Μέσα από έξι βίντεο και σχετικά κείμενα που προέκυψαν ύστερα από έρευνα, ένα για κάθε δεκαετία από το 1970 ως σήμερα, φωτίστηκαν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά πρόσωπα και δημιουργίες από τον κόσμο της μόδας και της γαστρονομίας, ζωντάνεψαν στιγμές και φάνηκε ανάγλυφα πως η συγγένεια ανάμεσα στις δύο αυτές τέχνες είναι τελικά πρώτου βαθμού. Γεγονός που επιβεβαίωσαν και με την ανάλυσή τους, ο γνωστός σχεδιαστής haute couture Άγγελος Μπράτης και ο βραβευμένος chef-patron Αλέξανδρος Τσιοτίνης, απαντώντας σχεδόν ταυτόσημα στην ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται ένα ρούχο υψηλής μόδας κι ένα πιάτο υψηλής γαστρονομίας.

Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης «Gucci Osteriada Massimo Bottura» στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.

Το χειροκρότημα στο φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμο, αποθεώνοντας τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean-Louis Capsalas, executive chef του «Asteria Domus». Ο νέος αυτός χώρος του Ομίλου Παπαθεοχάρη στη Γλυφάδα με τη μινιμαλιστική διακόσμηση και τις μεγάλες βεράντες πάνω στη θάλασσα έντυσε την απονομή με ατμόσφαιρα κομψότητας και προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η Πρόεδροςτου Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του ΔήμουΑθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) Ελένη Ζωντήρου,η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η Διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου,ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.

Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.

Τα βραβεία για τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Botrini’sAthens, Αθήνα, 16,5/20και δύο σκούφοι
Delta, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s Santorini, Ξεν. «Katikies Santorini», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Hervé Restaurant, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Lauda, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 16/20 και ένας σκούφος
Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace», Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Ξεν. «FourSeasonsAstirPalace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15,5/20 και ένας σκούφος
Patio, Ξεν. «The Margi», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alali, Ξεν. «Astarte Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Anama, Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος
Andromeda, Ξεν. «The Danai», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Βενετσιάνικο Πηγάδι, Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Botrini’s Mykonos, Ξεν. «Katikies Mykonos», Μύκονος,15/20 και ένας σκούφος
Bubo Fine Dining Restaurant, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Cabbanes, Ξεν. «Myconian Villas», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
GalaziaHytra, Ξεν. «Summer Senses», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Lycabettus Restaurant, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Makris Corfu, Ξεν. «Domes Miramare Corfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Paros, Ξεν. «AvantMar», Πάρος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος
Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Onuki, Ξεν. «Costa Navarino», Πύλος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος
Salonika Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
ThePrivateKitchen, Ξεν. «Mandarin Oriental Costa Navarino», Πύλος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
Yēvo, Ξεν. «Bill & Coo», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry

Top Notch 2025

Avant Garden, Σύρος
Bungalow 7, Αθήνα New Entry
Clochard, Ξεν. «Excelsior», Θεσσαλονίκη New Entry
Cretamos, Ξεν. «The Royal Senses Resort & Spa», Κρήτη
Dex.Silo.01, Ξεν. «Dexamenes», Ηλεία New Entry
Ex Machina, Αθήνα New Entry
Fiore Fine Dining,Ξεν. «Lesante Cape», Ζάκυνθος
Fresco, Ξεν. «Sani Dunes-Sani Resort», Χαλκιδική
Hellas, Ρόδος New Entry
Kamares, Ξεν. «Eagles Palace», Χαλκιδική
Matsuhisa Mykonos, Ξεν. «Belvedere Mykonos», Μύκονος
Mylos By The Sea, Λέρος
Όλυμπος Νάουσα, Ξεν. «ΟΝResidence, Θεσσαλονίκη New Entry
Over Water Restaurant, Ξεν. «Sani Asterias-Sani Resort», Χαλκιδική
Parōn, Ξεν. «Parilio», Πάρος New Entry
Petra Restaurant, Ξεν. «Canaves Oia Suites», Σαντορίνη
Pizza Sapienza,Ξεν. «Mandarin Oriental Costa Navarino», Πύλος New Entry
SeaRocks, Πάρος New Entry
Sushimou, Αθήνα
The Zillers, Ξεν. « The Zillers», Αθήνα
Veritable, Αθήνα
Vezené Athens, Αθήνα
Zuma, Μύκονος

Chef Patissier 2025

Μανώλης Στήθος

Βραβείο Κοινού 2025

Ex Machina, Αθήνα

Το μενού της εκδήλωσης από την Ana Karime López και Takahiko Kondo

Purple corn tostada Παλαμίδα μαριναρισμένη σε λεμόνια από τη Σικελία, πράσινη σος με ιβίσκο και αβοκάντο

⦁ Κτήμα Άλφα Ecosystem Ασύρτικο «Single Block Αγία Κυριακή» 2023 ΠΓΕ Φλώρινα

Carciofi, Υφές αγκινάρας, σος εσπεριδοειδών, μπριός με τραγανή κρούστα από λαρδί και παρμεζάνα

⦁ Κτήμα Άλφα Eco system Μαλαγουζιά «Single Block Λατύπες» 2023 ΠΓΕ Φλώρινα

Pantesko Ταρτάρ κόκκινης γαρίδας σε ελαφριά μπισκ, διάφανο φιλμ κρεμμυδιού, φύλλο κάππαρης, τραγανή γαρίδα με τσιπς από το κολλαγόνο της

⦁ Κτήμα Άλφα Eco system Chardonnay «Single Block Τραμόντο» 2023 ΠΓΕ Φλώρινα

Carne en salsa verde Μοσχάρι μπρεζέ, γκλάσο βαλσαμικού, salsaverde, pico de gallo πράσινης ντομάτας με ρόδι και ανανά

⦁ Kaiser Beer

Bloom and Re-bloomΜαρέγκα βιολέτας, σος βατόμουρου με βιολέτα, παγωτό γιαούρτι, βρώσιμες πεταλούδες

⦁ Κτήμα Άλφα Omega Late Harvest Gewürztraminer Μαλαγουζιά 2021 ΠΓΕ Φλώρινα

Espresso Indonesia Fair trade by Nespresso Professional από τη Σουμάτρα, με ιδιαίτερο τρόπο επεξεργασίας που αναδεικνύει νότες ξύλου και δημητριακών

Digestif: Campari Negroni

Τα πιάτα του δείπνου συνόδευσαν τα premium ιταλικά νερά S.Pellegrino® light sparkling φυσικό μεταλλικό νερό από το Μπέργκαμο και Αcqua Panna® φυσικό μεταλλικό νερό από την Τοσκάνη

Συνέπραξε ο executive chef του «Asteria Domus» Jean-Louis Capsalas.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2025 είναι: ΔΕΗ, S.Pellegrino – AcquaPanna, Kaiser,
AB Βασιλόπουλος, Campari, Nespresso Professional, Δ.Α.Α. «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: Aegean.
Υποστηρικτές:Unilever FoodSolutions, Zielinski&Rozen, Alpha Estate.

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε