Δευτέρα, 21 Απρ, 2025

Δασμοί: Μια γενική εικόνα

Πώς λειτουργούν οι δασμοί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ποια τα πλεονεκτήματά τους και ποιες οι προκλήσεις που δημιουργούν

Αναζωογόνηση εγχώριας παραγωγής

Οι δασμοί αποσκοπούν στην προστασία και την επέκταση των εγχώριων βιομηχανιών καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές και ενθαρρύνοντας τις αμερικανικές εταιρείες να παράγουν στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κάποτε ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της παραγωγής, αλλά αυτή η κυριαρχία άρχισε να μετατοπίζεται τη δεκαετία του 1990 με την παγκοσμιοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Πολλές εταιρείες επέλεξαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, επιδιώκοντας χαμηλότερο κόστος. Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή των ΗΠΑ έχει μειωθεί από το 21%-25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τη δεκαετία του 1950 σε περίπου 10% σήμερα. Η τάση επιδεινώθηκε μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Σχεδόν 60.000 εγκαταστάσεις παραγωγής έκλεισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2001 και 2015, εξαφανίζοντας 4,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Βελτίωση θέσεων εργασίας στην κατασκευή

Οι δασμοί μπορούν να δώσουν στις εγχώριες επιχειρήσεις περισσότερο χώρο να αναπτυχθούν, να επενδύσουν σε εξοπλισμό και να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό. Καθώς η παραγωγή έχει μετατοπιστεί στο εξωτερικό, η απασχόληση στην κατασκευή στις ΗΠΑ μειώνεται σταθερά — από περίπου 17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τη δεκαετία του 1990 σε 12,7 εκατομμύρια σήμερα. Η τεχνογνωσία και η ειδίκευση έχουν επίσης μεταναστεύσει. Η τάση έχει επηρεάσει αρνητικά πολλές πόλεις σε όλη τη «Ζώνη της Σκουριάς», δημιουργώντας ένα οικονομικό κλίμα αυξανόμενης ανεργίας, στασιμότητας των μισθών και εθισμού σε ναρκωτικά. Με την εφαρμογή δασμών και την ενθάρρυνση της εγχώριας παραγωγής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι μπορούν να αναζωογονήσουν αυτές τις κοινότητες. Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι η ανανέωση της παραγωγής δεν θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση, επειδή μεγάλο μέρος της σημερινής κατασκευής βασίζεται στον αυτοματισμό.

Μείωση εμπορικού ελλείματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ένα επίμονο εμπορικό έλλειμμα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 2024, αυτό το έλλειμμα έφτασε το ρεκόρ των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της χώρας από ξένα προϊόντα. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε σχεδόν 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ ανήλθαν σε περίπου 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχοι λένε ότι οι εμπορικές ανισορροπίες εδώ και δεκαετίες είναι μη βιώσιμες, επικαλούμενοι πιθανές ευπάθειες στην ευρύτερη οικονομία, απειλές για την εθνική ασφάλεια και αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των εγχώριων εταιρειών στην παγκόσμια οικονομία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι οι δασμοί μπορεί να βοηθήσουν στην αναστροφή της τάσης, μειώνοντας την εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένα αγαθά.

Μείωση εθνικού χρέους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να δανειστούν από ξένους για να χρηματοδοτήσουν τα επίμονα εμπορικά ελλείμματα. Αυτό επιδεινώνει τα επίπεδα εξωτερικού χρέους. Επιπλέον, τα εμπορικά ελλείμματα συχνά χρηματοδοτούνται από εισροές ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κρατικών ομολόγων, συμβάλλοντας στην αύξηση του εθνικού χρέους, το οποίο ξεπέρασε πρόσφατα τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της χώρας. Με τα χρόνια, οι οικονομολόγοι έχουν συζητήσει την «υπόθεση του διπλού ελλείμματος», μια οικονομική έννοια που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και θέτει μια σχέση μεταξύ των εμπορικών ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Για παράδειγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δανειστεί περισσότερο όταν δημοσιεύει τακτικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί υψηλότερα επιτόκια που μπορούν να ενισχύσουν το δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες και τις εξαγωγές ακριβότερες. Τελικά, τα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα αλληλοενισχύονται.

Εξουδετέρωση του κόστους των φορολογικών μειώσεων

Ο εμπορικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Πήτερ Ναβάρρο, προέβλεψε πρόσφατα ότι οι δασμοί θα αποφέρουν περίπου 600 έως 700 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε έσοδα — ή περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση του κόστους και της πιθανής δημοσιονομικής επιβάρυνσης των φορολογικών περικοπών. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μονιμοποιήσει τις φορολογικές περικοπές που θεσπίστηκαν το 2017, κατά την πρώτη του θητεία. Για να υποστηρίξει την ευρύτερη δασμολογική στρατηγική του, έχει προτείνει επίσης φορολογικές περικοπές για εταιρείες που κατασκευάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει τους φόρους στα φιλοδωρήματα, τις υπερωρίες και τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης. Το Φορολογικό Ίδρυμα προβλέπει ότι η επέκταση των φορολογικών περικοπών θα κοστίσει περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία.

Αύξηση πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός των τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς οι δασμοί αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων. Καθώς οι τιμές των εισαγωγών αυξάνονται, οι εγχώριες επιχειρήσεις συνήθως ανταποκρίνονται μετακυλίοντας το υψηλότερο κόστος στον καταναλωτή. Ο Τραμπ και ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι οι δασμοί σημαίνουν βραχυπρόθεσμο πόνο για πιθανό μακροπρόθεσμο οικονομικό κέρδος. Προβλέπουν ότι οι πληθωριστικές επιπτώσεις θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι υψηλότεροι δασμοί διευκολύνουν τη μετατόπιση της κατανάλωσης, με τους αγοραστές να αγοράζουν προϊόντα παραγωγής ΗΠΑ αντί για εισαγωγές. Αυτή η μετάβαση ενισχύει την κατασκευή των ΗΠΑ και μειώνει το κόστος μακροπρόθεσμα. Ορισμένοι οικονομολόγοι διαφωνούν, επισημαίνοντας τους υψηλούς μέσους μισθούς των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία και τα προϊόντα παραγωγής των ΗΠΑ που είναι ήδη πιο ακριβά από τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται στο εξωτερικό.

Αύξηση αρχικού κόστους

Όταν οι δασμοί αυξάνονται, ο κατασκευαστικός τομέας — ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, μηχανήματα και εξαρτήματα — μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένο αρχικό κόστος, επηρεάζοντας το συνολικό κόστος των κατασκευαστών. Οι πρόσφατες αυξήσεις δασμών, μαζί με τα αντίποινα από την Κίνα, έχουν ήδη αυξήσει αυτό το κόστος για τις εταιρείες. Σύμφωνα με την έκθεση Μαρτίου του Institute for Supply Management, οι δασμοί έχουν συμβάλει σε υψηλότερες τιμές, οδηγώντας σε συσσώρευση νέων παραγγελιών, βραδύτερες παραδόσεις προμηθευτών και αυξανόμενα αποθέματα στην κατασκευαστική βιομηχανία.

Αλλαγές στο χρηματιστήριο

Οι αγορές γενικά αντιδρούν αρνητικά στους δασμούς, καθώς μπορούν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο, να αυξήσουν τις τιμές, να δημιουργήσουν οικονομική αβεβαιότητα, ακόμη και να οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση. Ενώ η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου από τη δεκαετία του 1990 δημιούργησε αξία για τους επενδυτές και ενίσχυσε τις τιμές των μετοχών, η παγκοσμιοποίηση υποστήριξε τη φθηνότερη κινεζική παραγωγή που βασίζεται στις κακές συνθήκες εργασίας. Οι δασμοί μπορούν να αναγκάσουν τις πολυεθνικές εταιρείες να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ωθώντας τις να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες με χαμηλότερους δασμολογικούς συντελεστές. Η πρόσφατη μαζική πώληση μετοχών στη Wall Street σημειώθηκε καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι, στελέχη επιχειρήσεων και επενδυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανή ύφεση.

Επιρροή στην ισχύ του δολαρίου

Το δολάριο ΗΠΑ υποτιμάται συνήθως σε περιόδους εμπορικών ελλειμμάτων, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα εμπορικό έλλειμμα μπορεί να υποστηρίξει το δολάριο. Όταν οι εισαγωγές αυξάνονται, αυξάνεται και το συνολικό ποσό των δολαρίων που ρέει από τη χώρα. Ωστόσο, η θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος οδηγεί στη συνεχιζόμενη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται σε δολάρια, περιλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του δολαρίου. Τούτου λεχθέντος, τα επίμονα και αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα — σε συνδυασμό με το αυξανόμενο εθνικό χρέος — μπορούν να τροφοδοτήσουν πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια, απειλώντας τελικά τη θέση του δολαρίου ως το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ενίσχυση εθνικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί τους δασμούς στρατηγικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των απειλών της εθνικής και οικονομικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Πιστεύει ότι προστατεύοντας τους εγχώριους παραγωγούς, οι δασμοί θα συμβάλουν στη μείωση της εξάρτησης από αντίπαλα έθνη για κρίσιμα αγαθά και υλικά. Επιπλέον, οι δασμοί μπορεί να αποκρούσουν τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας από τα αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα και την αντίστοιχη εξάρτηση από το εξωτερικό χρέος και τις επενδύσεις. Από τον Ιανουάριο, η Κίνα κατείχε 761 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους χρέους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που την καθιστούσαν τον δεύτερο μεγαλύτερο ξένο κάτοχο αμερικανικού χρέους μετά την Ιαπωνία.

Διευκόλυνση απεξάρτησης από την Κίνα

Ειδικοί και Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες πιστεύουν ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν τις προσπάθειες αποσύνδεσης της οικονομίας των ΗΠΑ από την Κίνα. Η άνοδος του κόστος των κινεζικών εισαγωγών αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τις αμερικανικές εταιρείες να αλλάξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους ή να επαναφέρουν περισσότερη παραγωγή στην πατρίδα. Αυτή η στροφή θα μπορούσε να μειώσει την κυριαρχία της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ώθηση για μείωση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα έχει γίνει ένα ολοένα και περισσότερο δικομματικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να περιγράφει τη στρατηγική ως «απο-κινδυνοποίηση». Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, με την οποία διακόπηκαν οι αλυσίδες εφοδιασμού και της απόφασης του Πεκίνου να περιορίσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών ως αντίποινα στους δασμούς των ΗΠΑ, υπήρξε μια ευρύτερη προσπάθεια από την Ουάσιγκτον να περιορίσει την εξάρτηση από τα κινεζικά προϊόντα.

Προστασία Αμερικανών εξαγωγέων

Οι δασμοί, καθώς και οι μη δασμολογικοί εμπορικοί φραγμοί που εφαρμόζονται από άλλες χώρες θέτουν τους εξαγωγείς των ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ. Τα τελευταία χρόνια, ο πολλαπλασιασμός των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών — όπως τα ρυθμιστικά, τα φορολογικά, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα συσκευασίας — έχει σταδιακά παρεμποδίσει την πρόσβαση των προϊόντων των ΗΠΑ στις ξένες αγορές. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την «αδικία των συνεχιζόμενων διεθνών εμπορικών πρακτικών», θεωρεί τους δασμούς ως διαπραγματευτική τακτική ώστε οι εξαγωγείς των ΗΠΑ να λειτουργούν σε ένα πιο ισότιμο ανταγωνιστικά περιβάλλον, μειώνοντας ή εξαλείφοντας εμπόδια όπως ελέγχους τιμών, φόρους προστιθέμενης αξίας και άλλους εμπορικούς φραγμούς.

Των Andrew Moran και Emel Akan

Όλες οι εικόνες από Epoch Times, Getty Images

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε