Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες το Σαββατοκύριακο για να διαδηλώσουν κατά των εντολών για το εμβόλιο COVID-19, αφού οι κυβερνήσεις της ΕΕ άρχισαν να αυξάνουν τους σχετικούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες.
Στην Αυστρία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιέννη, το Σάλτσμπουργκ και σε άλλες πόλεις, αφού η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρμογή εθνικού lockdown για να αντιμετωπίσει αυτό που περιέγραψε ως κύμα κρουσμάτων COVID-19. Το γενικό lockdown της Αυστρίας, το οποίο ακολουθεί το λεγόμενο lockdown για τους ανεμβολίαστους, θα ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου για αρχικά 10 ημέρες, προτού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι το επαναξιολογήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως για παράδειγμα να πηγαίνουν στο γιατρό, να πηγαίνουν για τα απαραίτητα ψώνια (είδη παντοπωλείου) ή να ασκούνται.
Η αυστριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταστήσει τα εμβόλια υποχρεωτικά για όλους από την 1η Φεβρουαρίου 2022.
Στις 20 Νοεμβρίου, πολλοί κυμάτιζαν αυστριακές σημαίες, ενώ κρατούσαν πινακίδες με συνθήματα όπως “όχι στον εμβολιασμό”, “φτάνει πια” ή “κάτω η φασιστική δικτατορία”. Οι αρχές δήλωσαν ότι το πλήθος μετρήθηκε σε περίπου 35.000 άτομα στη Βιέννη.
Ο επικεφαλής του δεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Herbert Kickl, δήλωσε επίσης στο πλήθος ότι “από σήμερα η Αυστρία είναι δικτατορία”. Στη συνέχεια κατήγγειλε τα “ολοκληρωτικά” μέτρα της αυστριακής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, “πιστεύει ότι πρέπει να σκέφτεται και να αποφασίζει για εμάς”.
Πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην Ολλανδία και τουλάχιστον 40 άτομα συνελήφθησαν σε τρεις επαρχίες της χώρας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το βράδυ της 20ής Νοεμβρίου και το πρωί της 21ης Νοεμβρίου. Οι ολλανδικές αρχές χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, σκύλους και έφιππους αστυνομικούς για να σταματήσουν άτομα που έβαλαν φωτιές και πέταξαν πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών.
Οι διαμαρτυρίες προκλήθηκαν από την αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση του εθνικού διαβατηρίου εμβολιασμού COVID-19 σε άτομα που είτε έχουν αναρρώσει από COVID-19 είτε έχουν εμβολιαστεί, αποκλείοντας πλέον όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης.
Οι Ολλανδοί αξιωματούχοι επέβαλαν επίσης εκ νέου λουκέτα από το Σαββατοκύριακο της 12ης Νοεμβρίου για τρεις εβδομάδες. Οι αρχές ισχυρίστηκαν και πάλι ότι οι κινήσεις αυτές θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, αν και μελέτες έχουν δείξει ότι πολυάριθμες προσπάθειες lockdown σε όλο τον κόσμο έχουν αποδειχθεί άκαρπες όσον αφορά την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19 ή τη μείωση των θανάτων.
«Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν. Γι’ αυτό είμαστε εδώ», δήλωσε ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας Joost Eras κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ωστόσο, οι διαδηλωτές αυτοί «δεν είναι ταραχοποιοί», σύμφωνα με τον Eras.
«Ερχόμαστε ειρηνικά», είπε, παίρνοντας αποστάσεις από το χάος που έλαβε χώρα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου.
Χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν επίσης σε συγκεντρώσεις στην Ελβετία και την Ιταλία. Οι Ελβετοί διαμαρτυρήθηκαν για το επικείμενο δημοψήφισμα σχετικά με την έγκριση ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τους περιορισμούς COVID-19, ενώ οι Ιταλοί διαδήλωσαν και πάλι κατά του συστήματος διαβατηρίων εμβολιασμού ή αλλιώς “πράσινου διαβατηρίου” της κυβέρνησης.
Διαμαρτυρίες αναφέρθηκαν επίσης στην Ιρλανδία, την Κροατία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το γαλλικό νησιωτικό έδαφος της Γουαδελούπης, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περιπολικά της αστυνομίας και δημιούργησαν αποκλεισμούς δρόμων.
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.