Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ένα νέο είδος απειλής από το κινεζικό καθεστώς που είναι «πιο αναίσχυντο και καταστροφικό» από ποτέ, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι στις 31 Ιανουαρίου.
«Όταν καταμετρούμε αυτά που βλέπουμε στις έρευνές μας, πάνω από 2.000 από τις οποίες επικεντρώνονται στην κινεζική κυβέρνηση που προσπαθεί να κλέψει τις πληροφορίες ή την τεχνολογία μας, απλώς δεν υπάρχει χώρα που να αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις ιδέες, την καινοτομία και την οικονομική μας ασφάλεια από την Κίνα», είπε ο Ρέι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο του Ρόναλντ Ρίγκαν στο Σίμι Βάλεϊ της Καλιφόρνια.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα περιστατικά υποκλοπής συμβαίνουν «κυριολεκτικά κάθε μέρα», είπε, σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία ανοίγει νέες υποθέσεις για να αντιμετωπίσει τις επιχειρήσεις πληροφοριών της Κίνας περίπου κάθε 12 ώρες.
«Εντοπίζουν βασικές τεχνολογίες προς στόχευση», είπε ο Ρέι, δείχνοντας το βιομηχανικό σχέδιο της Κίνας γνωστό ως «Made in China 2025». «Στη συνέχεια βάζουν κάθε εργαλείο στο οπλοστάσιό τους για να κλέψουν την τεχνολογία για να πετύχουν σε αυτούς τους τομείς».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) κυκλοφόρησε το σχέδιο το 2015, ένα δεκαετές οικονομικό σχέδιο με στόχο την προώθηση 10 εγχώριων κατασκευαστικών βιομηχανιών τεχνολογίας. Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν τη ρομποτική, τα νέα ενεργειακά οχήματα, την αεροδιαστημική, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ναυτιλιακά και τα γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμό.
Για να κλέψει ό,τι χρειάζεται, το κινεζικό καθεστώς έχει εξαπολύσει «ένα τεράστιο, εξελιγμένο πρόγραμμα ηλεκτρονικής κλοπής (hacking) που είναι μεγαλύτερο από το σύνολο όλων των άλλων μεγάλων χωρών μαζί», είπε ο Ρέι, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι χάκερ της Κίνας συχνά συνεργάζονται με εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.
Ένα τέτοιο περιστατικό ηλεκτρονικής κλοπής ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2020, όταν απήγγειλε κατηγορίες σε δύο Κινέζους χάκερ που συνεργάζονταν με το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS) του ΚΚΚ—την επικεφαλής υπηρεσία πληροφοριών του καθεστώτος. Οι δύο τους φέρεται να στόχευαν εκατοντάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, σε μια εκστρατεία διάρκειας μιας δεκαετίας.
Μια αντίστοιχη ομάδα που υποστηρίζεται από την Κίνα, με πιθανούς δεσμούς με το κινεζικό καθεστώς, βρισκόταν πίσω από την κυβερνοεπίθεση του 2021 κατά της Microsoft, στην οποία εκμεταλλεύτηκε ευπάθειες στο λογισμικό Exchange Server της εταιρείας, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες συστήματα παγκοσμίως.
Εκτός από τις ηλεκτρονικές κλοπές, το Πεκίνο χρησιμοποιεί επίσης τους πράκτορες πληροφοριών του ώστε να συνεπιλέγουν άτομα που μπορούν να βοηθήσουν σε επιχειρήσεις όπως η παροχή κάλυψης, ο εντοπισμός και η αξιολόγηση πηγών και η βοήθεια στην κλοπή, είπε ο Ρέι.
Στην ομιλία του επισημάνε μια συγκεκριμένη ποινική υπόθεση – έναν Κινέζο πράκτορα του MSS ονόματι Χου Γιαντζούν που στρατολόγησε έναν μηχανικό της GE Aviation – και είπε ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις της Κίνας.
Ο Χου καταδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2021 μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να αποκτήσει τα εμπορικά μυστικά της GE Aviation μέσω του στρατολογημένου μηχανικού. Σύμφωνα με τον Ρέι, ο Χου είναι απλώς «ένας κινέζος πράκτορας πληροφοριών που εργάζεται για μια ολόκληρη μονάδα η οποία εξειδικεύεται αποκλειστικά στην κλοπή μυστικών της αεροπορίας».
Ο Ρέι μίλησε επίσης για μια υπόθεση που αφορά την κινεζική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Sinovel Wind Group, για να δείξει την καταστροφική επίδραση που είχε η υποκλοπή της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Ρέι, η αμερικάνικη εταιρεία AMSC, είδε τους ιδιόκτητους κωδικούς της για τις ανεμογεννήτριες να κλέβονται από την Sinovel, με αποτέλεσμα η εταιρία να μικρύνει κατά 600 περίπου υπαλλήλους.
Η Sinovel καταδικάστηκε με ομοσπονδιακές κατηγορίες τον Ιανουάριο του 2018 για κλοπή από την AMSC, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ζημίες άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία.
«Η κινεζική κυβέρνηση κάνει επίσης επενδύσεις και συνεργασίες για να τοποθετήσει τους μεσολαβητές της για να πάρουν πολύτιμη τεχνολογία», είπε ο Ρέι.
Το κινεζικό καθεστώς είναι επίσης γνωστό ότι απαιτεί από ξένες εταιρείες να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με κινεζικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες υποστηρίζονται από το κομμουνιστικό καθεστώς, προκειμένου να αποκτήσουν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία της ξένης εταιρείας.
Στόχευση ιδιωτών και εταιρειών
Ο Ρέι είπε ότι η Κίνα «γίνεται όλο και πιο αναίσχυντη» στον έλεγχο ορισμένων «φωνών» εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Τον Νοέμβριο, μόλις πριν από δύο μήνες, η κινεζική πρεσβεία έστειλε επιστολές προειδοποιώντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις ότι εάν θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα, πρέπει να πολεμήσουν ενάντια στα νομοσχέδια που σχετίζονται με την κινεζική κυβέρνηση στο Κογκρέσο μας», είπε, χωρίς να προσδιορίσει τις επιχειρήσεις.
Τα σχόλια του διευθυντή του FBI φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια αποκλειστική αναφορά του Reuters πέρυσι. Επικαλούμενο πολλές ανώνυμες πηγές, το Reuters ανέφερε ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον έστελνε επιστολές σε στελέχη των ΗΠΑ, ωθώντας τους να παροτρύνουν τους νομοθέτες να αποσύρουν συγκεκριμένα νομοσχέδια που «επιδιώκουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ».
Η επιστολή φέρεται να ζητούσε από τις εταιρείες να αντιταχθούν στον Νόμο για την Καινοτομία και τον Ανταγωνισμό των ΗΠΑ (USICA) και τον Νόμο Διασφάλισης της Αμερικανικής Παγκόσμιας Ηγεσίας και Δέσμευσης (EAGLE), σύμφωνα με το Reuters. Η Γερουσία ενέκρινε τον νόμο USICA τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ενώ ο νόμος EAGLE, ο οποίος καθυστέρησε στη Γερουσία, συμπεριλήφθηκε στο προσφάτο μέτρο της Βουλής που ονομάζεται America COMPETES Act του 2022.
Το κινεζικό καθεστώς έχει επίσης βάλει στο στόχαστρό του τους Αμερικανούς πολιτικούς, είπε ο Ρέι, με στόχο «να διαφθείρει τους ηγέτες μας, εξαγοράζοντας ή εκφοβίζοντάς τους».
«Η κινεζική κυβέρνηση κατανοεί ότι οι πολιτικοί με μικρότερους ρόλους σήμερα μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή με την πάροδο του χρόνου, επομένως προσπαθεί να καλλιεργήσει το έδαφος από νωρίς, συχνά με Πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, για να διασφαλίσει ότι οι πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης θα είναι έτοιμοι να πάρουν αποφάσεις προς όφελος της ατζέντας του Πεκίνου», είπε.
Ο Βουλευτής Έρικ Σουόλουελ (D-Calif.) αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στα τέλη του 2020, αφού αναφέρθηκε ότι είχε δεσμούς με μια ύποπτη κινέζα κατάσκοπο, την Κριστίν Φάνγκ (Christine Fang), όταν ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου πριν από το 2015.
Από το 2011 έως το 2015, η Φάνγκ, μια Κινέζα φοιτήτρια στο California State University–East Bay, καλλιέργησε εκτενείς δεσμούς με τοπικούς πολιτικούς στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, προσφέροντας εθελοντικά σε εκστρατείες συγκέντρωσης κεφαλαίων και παρακολουθώντας πολιτικές εκδηλώσεις. Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι εργαζόταν υπό τις οδηγίες της MSS, σύμφωνα με έρευνα του Axios. Ο Σουόλουελ είπε ότι διέκοψε τους δεσμούς του με την Φάνγκ αφότου το FBI τον ειδοποίησε για τις ύποπτες δραστηριότητές της το 2015.
Η κινεζική Fox Hunt, μια επιχείρηση που ξεκίνησε το Πεκίνο το 2014 για τον επαναπατρισμό Κινέζων φυγόδικων, είναι επίσης ανησυχητική, σύμφωνα με τον Ρέι.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ που βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο Fox Hunt της κινεζικής κυβέρνησης και πολλοί άλλοι που δεν βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο», είπε. «Οι περισσότεροι από τους στόχους είναι κάτοχοι πράσινης κάρτας, πολιτογραφημένοι πολίτες, άτομα με σημαντικά δικαιώματα και προστασία βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ».
Η διακρατική καταστολή της Κίνας έχει πάει πέρα από το Fox Hunt.
«Για δεκαετίες, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει στοχοποιήσει, απειλήσει και παρενοχλήσει Θιβετιανούς και Ουιγούρους, ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, οι οποίοι όλοι τους ζουν στις ΗΠΑ, υπέρμαχους της δημοκρατίας και οποιονδήποτε άλλο αμφισβητεί τη νομιμότητα ή την εξουσία του», είπε ο Ρέι.
Εννέα άτομα που ενεργούσαν ως «παράνομοι πράκτορες» για το Πεκίνο κατηγορήθηκαν τον Ιούλιο του 2021. Κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να αναγκάσουν έναν πρώην αξιωματούχο του ΚΚΚ που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψει στην Κίνα.