Δευτέρα, 24 Νοέ, 2025
Αθανασία Ρέππα, διευθύντρια τεχνικών ελέγχων Οργανισμού, υπεύθυνη για την κατανομή εθνικού αποθέματος. (ΑΠΕ ΜΠΕ)

Διευθύντρια τεχνικών ελέγχων ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν υπάρχει σκάνδαλο, δεν έχουν πέσει στην αντίληψη μου κυκλώματα παρανομίας

«Κατά τη γνώμη μου, όχι, δεν υφίσταται σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν υπέπεσαν στην αντίληψη μου κυκλώματα παρανομίας στον Οργανισμό. Παραβατικές συμπεριφορές με δόλο, μπορεί να υπάρξουν, μένει όμως να αποδειχθούν.»

Αυτό κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Αθανασία Ρέππα, διευθύντρια τεχνικών ελέγχων Οργανισμού, υπεύθυνη για την κατανομή εθνικού αποθέματος.

Είχαν προηγηθεί οι ερωτήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, και του εισηγητή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη.

«Από τη μακρά σας εμπειρία στον Οργανισμό διαπιστώσατε να λειτουργούν κυκλώματα ανομίας;» ρωτήθηκε από τον εισηγητή της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη.

«Δεν υπάρχουν, δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ένας Οργανισμός όπως πολλοί άλλοι. Όπως και σε άλλους Οργανισμούς παντού υπάρχουν λίγες παραβατικές συμπεριφορές με δόλο, μένει να αποδειχθούν», απάντησε χαρακτηριστικά η κα Ρέππα.

Λίγο αργότερα, σε άλλη σχετική ερώτηση της εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, τόνισε:

«Οι απατεώνες βρίσκουν πάντα το κενό στο σύστημα και είναι πάντα μπροστά. Όμως οι παραβατικές συμπεριφορές είναι λίγες.»

Η μάρτυρας, πριν αρχίσει την κατάθεση της στην Επιτροπή, δήλωσε:

«Για υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ παραπέμπομαι στη δικαιοσύνη και θέλω να δηλώσω ότι δεν έχω διαπράξει αυτά τα εγκλήματα και θα υπερασπιστώ την αθωότητα μου στο δικαστήριο.»

Διευκρίνισε δε ότι οι κατηγορίες για τις οποίες διώκεται είναι υπεξαγωγή εγγράφου, παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Κατηγορηματικά απέρριψε η επί σειρά ετών διευθύντρια τεχνικών ελέγχων και κατανομής εθνικού αποθέματος και τις κατηγορίες εναντίον της, που τις καταλόγισε – κατά την εξέταση του από τα μέλη της Επιτροπής – ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, ότι έβαζε προσκόμματα στους ελέγχους για τα δεσμευμένα ΑΦΜ και, παρά την εντολή του, δεν τους προχώρησε.

«Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε αντίδραση στους ελέγχους . Εγώ δεν είχα καμία επαφή με τους ελεγκτές, δεν είχα καμία πρόσβαση στο φάκελο, καμία εμπλοκή. Αντίθετα, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι. Δεν προσπάθησα να αλλάξω καμία εντολή του κου Βάρρα. Δεν είχα εμπλοκή ούτε καν πρόσβαση στους φακέλους των ελέγχων», ανέφερε η κα Ρέππα, απορρίπτοντας την κατηγορία ότι παρακώλυσε τους ελέγχους των δεσμευμένων ΑΦΜ.

Σε άλλο σημείο της πολύωρης κατάθεσής της, σχετικά με τις καθυστερήσεις ελέγχων επίμαχων ΑΦΜ, η κα Ρέππα τόνισε:

«Δεν υπήρχε καν εντολή ελέγχου στην ελέγκτρια, δεν υπήρχε το πλαίσιο του ελέγχου, δεν υπήρχαν οι ειδοποιήσεις των παραγωγών που ελέγχονται, δεν υπήρχαν οι ειδοποιήσεις για προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων που προβλέπονται, δεν είχε τηρηθεί η διαδικασία. Και για να βγάλουμε να κάνουμε μία αναφορά στον εισαγγελέα θα πρέπει να έχει τηρηθεί αυστηρά η διαδικασία, γιατί στο παρελθόν είχαμε πολλές υποθέσεις που ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε χάσει την υπόθεση στο δικαστήριο επειδή δεν είχε τηρηθεί η διαδικασία. Το άγχος μας αυτό, λοιπόν, και η πορεία μας μέσα στην υπηρεσία μάς επέβαλαν να τηρούμε αυστηρά τις διαδικασίες.»

Ακόμα, η κα Ρέππα άφησε αιχμές εναντίον του κου Βάρρα, για την πίεσή του στον τρόπο κατανομής του εθνικού αποθέματος, ενώ έκανε λόγο για διορθωτική παρέμβαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

«Δεν είχα καμία εικόνα για τις αιτήσεις για το εθνικό απόθεμα. Ο κος Βάρρας μάς ζητούσε να εφαρμόσουμε την κατανομή του 2019, για το 2020. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι οι εκτάσεις που έπρεπε να πάρουν οι παραγωγοί ήταν πολύ μεγαλύτερες, πολύ περισσότερες. Τελικά ο κος Βορίδης που υπέγραψε την καταβολή του 2020, προέβη σε διορθωτικές κινήσεις ως προς τον συντελεστή που παίρνουν οι κτηνοτρόφοι, ορίζοντας ένα πλαφόν με 20 εκτάρια και παύοντας τη μείωση που προβλεπόταν στην ‘873 απόφαση’, ως προς το συντελεστή με τον οποίο παίρνανε ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι», είπε και πρόσθεσε:

«Από τον Ιούνιο του 2020 θέταμε το πρόβλημα, γίνονταν συσκέψεις, χωρίς να έχουμε σαφείς οδηγίες από τον πρόεδρο. Κάναμε προτάσεις, εγώ έστειλα ενημερωτικό σημείωμα, θέταμε τα προβλήματα στον πρόεδρο για να φτάσουν στον υπουργό, να παρθούν αποφάσεις. Η απάντηση του ήταν ‘δεν προλάβαμε, είχαμε άλλα σοβαρότερα προβλήματα να συζητήσουμε’.

»Ο κος Βάρρας επέμεινε να χρησιμοποιηθεί η ίδια καταβολή του 2019. Να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα του 2019 και να χορηγήσουμε προκαταβολή με τα κριτήρια του 2019. Εμείς διαφωνούσαμε στο να προχωρήσουμε».

Όπως είπε, «ο κος Βάρρας, το τελευταίο 15ήμερο πριν αποχωρήσει, είδαμε να έχει έντονη κινητικότητα».

«Έφερε αιφνίδια τροποποιητική εγκύκλιο για τη διενέργεια επιπλέον δειγματοληπτικών ελέγχων, εγκάλεσε εμένα – για όλες τις αδυναμίες που υπήρχαν στον Οργανισμό – να δώσω εξηγήσεις. Τον Σεπτέμβριο, που έβγαλε την απόφαση για τους ελέγχους, πήγα στο γραφείο του να συζητήσουμε τα προβλήματα και να ζητήσουμε ενίσχυση της ομάδας, και δέχθηκα επίπληξη.»

Η κα Ρέππα διέψευσε και το ότι εμπόδισε τον έλεγχο τεσσάρων καταγγελιών που στάλθηκαν στον κο Βάρρα – και, όπως υποστήριξε ο ίδιος, έδωσε έγγραφη εντολή να ελεγχθούν – για παράνομες επιδοτήσεις ύψους 25 εκ ευρώ, ώστε να μην εντοπιστεί η απάτη.

Ο κος Κόκκαλης σημείωσε ότι «οι καταγγελίες αυτές καταγράφονται στη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας».

«Για την καταγγελία το έμαθα αργότερα. Δεν έπαιρνα εγώ αποφάσεις. Μέχρι το 2020 από τον ενωσιακό κανονισμό δεν προβλεπόταν έλεγχος καταγγελιών και έλεγχος ιδιοκτησίας. Η ΕΕ ζήτησε πιο συστηματικό έλεγχο το 2021», ανέφερε η κα Ρέππα.

Τέλος, ερωτηθείσα από τον βουλευτή της ΝΔ, Διονύση Ακτύπη, για τον ρόλο των «Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων» – με αφορμή την δήλωση 330 στρεμμάτων ως καλλιεργειών στη λίμνη Κάρλα – η κα Ρέππα απάντησε:

«Το ΚΥΔ πρέπει να το βλέπει. Για την Κάρλα είχαμε κάνει έλεγχο το 2021 και όλοι οι παραγωγοί μηδενίστηκαν.»

«Το ΚΥΔ γνώριζε δηλαδή;» επέμεινε ο βουλευτής.:

«Το εκάστοτε ΚΥΔ έχει θέαση στο υπόβαθρο ΟΠΕΚΕΠΕ. Βλέπει, λοιπόν, που δηλώνονται τα αγροτεμάχια. Αυτό καταθέτω», απάντησε η κα Ρέππα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε