Εσωτερική επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, η οποία εκδόθηκε τον Μάρτιο και περιήλθε στην κατοχή της Epoch Times, προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης σε ανθρώπους ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιδιαίτερα παθογόνου ιού της γρίπης των πτηνών H5N1.
Το εσωτερικό έγγραφο, με τίτλο «Αναφορά του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τη δυναμική των παραλλαγών H5N1 και ανάλυση των μέτρων απόκρισης που εφαρμόζονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία στο Πεκίνο και τη Σανγκάη», ανέφερε:
«Έως τις 06:36 π.μ., στις 13 Μαρτίου 2025, η παραλλαγή H5N1 (με προσωρινή ονομασία A/H5N1-2025E) εμφανίζει νέα μετάλλαξη στο γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης (HA).»
«Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι έχει αυξημένη ικανότητα σύνδεσης με κύτταρα θηλαστικών και ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει αυξηθεί από ‘χαμηλό’ σε ‘μέτριο’», αναφέρει το διαρρεύσαν έγγραφο.
Το έγγραφο αποκαλύπτει επίσης ότι, έως τις 12 Μαρτίου, συνολικά 127 δείγματα από όλη την Κίνα βρέθηκαν θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος, «εκ των οποίων το 68% προερχόταν από περιβάλλοντα αγορών ζωντανών πουλερικών και το 25% από ασυμπτωματικούς φορείς μεταξύ εργαζομένων σε πτηνοτροφεία».
Αναφέρεται ότι «σποραδικά κρούσματα συγκεντρώθηκαν σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα εκτροφής στην πεδιάδα του ποταμού Γιανγκτσέ και του Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών.»
Ταυτοχρόνως, οι υγειονομικές αρχές στο Πεκίνο και αλλού έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου για τη γρίπη των πτηνών ή έχουν ξεκινήσει εκτεταμένη παρακολούθηση.
Οι «στόχοι πρώτου επιπέδου πρόληψης και ελέγχου» ορίζονται ως: άτομα με άμεση επαφή με ζωντανά πτηνά, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ασθενείς με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις.
Ανθρώπινες λοιμώξεις και συγκάλυψη
Η ηπειρωτική Κίνα βιώνει από τα τέλη του περασμένου έτους ένα παρατεταμένο κύμα αναπνευστικών λοιμώξεων. Οι αρχές υγείας της χώρας αποδίδουν επισήμως τις λοιμώξεις σε ποικιλία ιών, χωρίς όμως να αναφέρονται συχνά λοιμώξεις από γρίπη των πτηνών. Ωστόσο, καταγγελίες πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα και προς την Epoch Times κάνουν λόγο για ανθρώπινες λοιμώξεις και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ως βασικό αίτιο της έξαρσης.
Μόλις στις αρχές Μαρτίου, οι αρχές παραδέχθηκαν ότι «σποραδικά» περιστατικά ανθρώπινης μόλυνσης από γρίπη των πτηνών συνέβαιναν στην Κίνα, σε «σχετικά χαμηλό επίπεδο», χωρίς να διευκρινίζουν στελέχη ή περιοχές.
Ο Δρ Σον Λιν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο Feitian College της Νέας Υόρκης και πρώην μικροβιολόγος του αμερικανικού στρατού, δήλωσε στην Epoch Times στις 5 Απριλίου:
«Έχει εμφανιστεί μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά οι αρχές δεν αποκαλύπτουν ποια ακριβώς είναι η μετάλλαξη. Η ονομασία A/H5N1-2025E δεν αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη θέση μεταλλαγμένου αμινοξέος. Η πρωτεΐνη αιμοσυγκολλητίνης H5N1 αποτελείται από περίπου 524 αμινοξέα – τι σημαίνει, λοιπόν, το ‘2025E’;»
«Το έγγραφο συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια, ιδίως αν συνιστούν αυξημένη προσοχή λόγω μεγαλύτερης μεταδοτικότητας», πρόσθεσε.
Η Δρ Μέι-Σανγκ Χο, ερευνήτρια στην Academia Sinica στην Ταϊβάν, σχολίασε:
«Πριν ένας ιός μπορέσει να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, περνάει από το στάδιο της ‘περιορισμένης μετάδοσης’. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση είναι ακόμη αναποτελεσματική και περιορίζεται σε πολύ στενές επαφές, όπως μεταξύ των μελών της ίδιας οικογένειας. Αυτό το στέλεχος H5N1 πρέπει να παρακολουθείται στενά και η Κίνα να ανακοινώνει τις εξελίξεις στο κοινό.»
Η θνησιμότητα του H5N1 στους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φτάνει το 50%. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι υπερτίμηση, καθώς ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις συχνά δεν καταγράφονται.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι από τις 70 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης από H5N1 στις ΗΠΑ από το 2024, μόνο μία κατέληξε – ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 50%. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Δρ Χο τόνισε:
«Το πλεονέκτημα των ΗΠΑ είναι ότι καταγράφουν κάθε περιστατικό και ενημερώνουν το κοινό. Αυτή είναι η διαφορά με την Κίνα. Υπάρχουν διαθέσιμα αντιικά φάρμακα που παραμένουν αποτελεσματικά.»
Η πεδιάδα του Γιανγκτσέ και το Δέλτα του Ποταμού των Μαργαριταριών, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα σύμφωνα με το έγγραφο, είναι βασικά εμπορικά, βιομηχανικά και αγροτικά κέντρα της Κίνας.
Σχετικά με τον αντίκτυπο στην Ταϊβάν, η Δρ Χο ανέφερε:
«Δεν καταναλώνουμε πολλά αγροτικά προϊόντα της Κίνας, αλλά κυκλοφορούν λαθραία ψάρια από την Κίνα. Όσοι τα καταναλώνουν, διακινδυνεύουν. Εισάγουμε κυρίως κινεζικά φαρμακευτικά βότανα και ίσως κάποια λαχανικά, που είναι φυτικής προέλευσης και γενικά ασφαλή.»
Μέτρα σε σχολεία
Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών σε περίπτωση μετάδοσης στον ανθρώπινο πληθυσμό, με έμφαση στα σχολεία του Πεκίνου και της Σανγκάης.
Σύμφωνα με το έγγραφο, όλα τα δημοτικά και γυμνάσια σε πέντε διοικητικές περιφέρειες του Πεκίνου, περιλαμβανομένων των Τσαογιάνγκ και Χαϊντιάν, θα μεταβούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Άλλες περιφέρειες ενδέχεται να εφαρμόσουν μικτό σύστημα. Στη Σανγκάη, στις περιοχές Πουντόνγκ και Μίνχανγκ, θα ανοίξει βιβλιοθήκη ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για όλες τις βαθμίδες, με τις τρεις μεγάλες τηλεφωνικές εταιρείες να προσφέρουν δωρεάν δεδομένα για εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Ο Δρ Λιν σημείωσε ότι το έγγραφο επιβεβαιώνει την εκτίμησή του πως ορισμένα σχολεία στην Κίνα διέκοψαν απότομα τη λειτουργία τους, δίνοντας «ανοιξιάτικες διακοπές» στους μαθητές, χωρίς να πρόκειται για προγραμματισμένες αργίες.
«Πρόκειται για ανεπίσημο μέτρο ελέγχου της επιδημίας. Οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τη μετάδοση και να απομακρύνουν τους μαθητές χωρίς να ενημερώσουν το κοινό για την πραγματική αιτία. Αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους για μη προστατευμένους πολίτες.»
Επεσήμανε δε ότι οι μαθητές δεν περιλαμβάνονται στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.
«Αν δεν είναι σε κίνδυνο, πώς προέκυψε επιδημία γρίπης των πτηνών στο σχολικό περιβάλλον; Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα και σε άλλους χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού;» διερωτήθηκε.
Άλλα μέτρα πρόληψης
Οι υγειονομικές αρχές σε όλη την Κίνα έχουν επίσης λάβει μέτρα για την ενίσχυση της παρακολούθησης των ανθρώπινων λοιμώξεων από γρίπη των πτηνών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα κινεζικών μέσων ενημέρωσης στις 21 Μαρτίου, το τοπικό CDC της Περιφέρειας Μιγιούν στο Πεκίνο ξεκίνησε έρευνα σερολογικής επιτήρησης για τη γρίπη των πτηνών στις 10 Μαρτίου και δημιούργησε 10 σημεία παρακολούθησης σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι Σιτιανγκεζουάνγκ, Σιλιμπάο, Τάισιτουν, Σιντσενγκτζί, Σιτσένγκ, Σιουενγκζουάνγκ, Ντονγκσάοτσου, Ντατσενγκτζί, Μουτζιαγιού και Γκουμπέικου.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο σκοπός των εξετάσεων ήταν «να διαπιστωθεί η κατάσταση της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών στον ανθρώπινο πληθυσμό, να αποφευχθεί αποτελεσματικά η εξάπλωση της επιδημίας και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία της περιοχής».
Ωστόσο, ερευνητές ιών στην ηπειρωτική Κίνα επιβεβαίωσαν στην Epoch Times ότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα περιστατικά ανθρώπινης μόλυνσης από τον ιό H5N1 στη Μιγιούν του Πεκίνου, χωρίς ωστόσο να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Κίνα ανέφεραν επίσης την έναρξη κατασκευής μιας βάσης συνολικής παρακολούθησης της γρίπης των πτηνών στη Λαϊτζού, στην πόλη Γιαντάι της επαρχίας Σάντονγκ, στις 14 Μαρτίου. Η βάση αυτή θα εξυπηρετεί περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως οι φάρμες της Λαϊτζού και οι αγορές ζωντανών πουλερικών.
Στις 3 Απριλίου, δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο κρατικών διαγωνισμών της Κίνας μία ανακοίνωση διαβούλευσης για έργο στην πόλη Τιαντζίν με τίτλο «Έργο πρόληψης και ελέγχου της γρίπης, της ανθρώπινης γρίπης των πτηνών και του SARS 2025 (Κατεύθυνση Επείγουσας Υγειονομικής Ενημέρωσης)». Οι λεπτομέρειες του έργου είναι διαθέσιμες μόνο σε εγκεκριμένα μέλη VIP, που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς.
«Η Κίνα εφαρμόζει πλέον ασυνήθιστα μέτρα πρώιμης προειδοποίησης και πρόληψης για τις ανθρώπινες λοιμώξεις από γρίπη των πτηνών, χωρίς να ενημερώνει το κοινό για τα πραγματικά αίτια. Αυτό αποτελεί σοβαρό προειδοποιητικό σήμα προς τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σον Λιν σχολιάζοντας τις πρόσφατες κινήσεις του καθεστώτος.
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να ασκήσει άμεση πίεση στο κινεζικό καθεστώς και να απαιτήσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με την κατάσταση της ανθρώπινης μόλυνσης από τον ιό της γρίπης των πτηνών και των χοίρων, καθώς και την απειλή που αυτό συνεπάγεται».
Ένας πληροφοριοδότης από την Κίνα και ο Λιν προειδοποιούν επίσης ότι η σοβαρή επιδημία γρίπης των χοίρων στη χώρα δεν είναι αφρικανική πανώλη των χοίρων, όπως ισχυρίζονται οι αρχές, αλλά πιθανότατα H5N1 που έχει μεταδοθεί στους χοίρους — κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς οι χοίροι θεωρούνται ιδανικός «αναμικτήρας» για τη δημιουργία ιών με πανδημική δυναμική για τον άνθρωπο.
«Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξεκινήσουν ελέγχους στα τελωνεία για ταξιδιώτες με αναπνευστικά συμπτώματα που εισέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα», τόνισε ο Λιν.
Πιστεύει ότι το CDC των ΗΠΑ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις συνηθισμένες διαδικασίες αντιμετώπισης κρίσεων, δεδομένης της έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους της Κίνα. «Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να συλλέξει σοβαρά πληροφορίες, να τις επανεκτιμήσει, να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές και να λάβει τις δέουσες αποφάσεις», πρότεινε.
Με τη συμβολή της Luo Ya