Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Επισκόπηση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ελβετία, 27 Φεβρουαρίου 2020. (Reuters/Denis Balibouse/File Photo)

Διεθνείς ΜΚΟ καταδικάζουν τις αιτήσεις αυταρχικών καθεστώτων για έδρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Μη κυβερνητικές ομάδες κάλεσαν τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αντιταχθούν στην ένταξη του Αφγανιστάν, της Αλγερίας, του Σουδάν, της Βενεζουέλας και του Βιετνάμ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UNHRC), επικαλούμενες “προβληματικές” αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη 14 νέων μελών του Συμβουλίου την Τρίτη. Μια κοινή έκθεση από ΜΚΟ [pdf] που κυκλοφόρησε στις 3 Οκτωβρίου επέστησε την προσοχή στα “ακατάλληλα” έθνη που διεκδικούν θέσεις στην Επιτροπή.

Τα έθνη αυτά περιλαμβάνουν τη Βενεζουέλα, η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στην ομάδα της Λατινικής Αμερικής, καθώς και το Αφγανιστάν και το Βιετνάμ – τα οποία διεκδικούν και τα δύο τέσσερις κενές θέσεις στην ομάδα Ασίας-Ειρηνικού.

Η Αλγερία και το Σουδάν είναι επίσης αμφιλεγόμενοι υποψήφιοι που διεκδικούν τέσσερις κενές έδρες στην περιφερειακή τους ομάδα. Το Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι και οι δύο είναι “σχεδόν εγγυημένο ότι θα κερδίσουν”, εκτός εάν τα κράτη μέλη αρνηθούν να υποστηρίξουν υποψηφίους που κατέρχονται με καθαρό μητρώο.

Η κοινή έκθεση αναφέρει ότι τα πέντε έθνη -τα οποία όλα βαθμολογήθηκαν ως “μη ελεύθερα” από τον οργανισμό Freedom House- είναι “ακατάλληλα” λόγω των “σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και της διπλωματικής τους υποστήριξης σε μεγάλους παραβάτες των δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

«Θα είναι προσβολή για τους πολιτικούς κρατούμενους τους και πολλά άλλα θύματα -και μια ήττα για το παγκόσμιο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- αν ο ΟΗΕ βοηθήσει τους βαρύτατους παραβάτες να ενεργούν ως πρωταθλητές και παγκόσμιοι δικαστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Hillel Neuer, εκτελεστικός διευθυντής του United Nations Watch.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν από πέρυσι, αλλά η πρώην κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τα μοναδικά διαπιστευτήρια του ΟΗΕ για την εκπροσώπηση της χώρας, επειδή οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί διεθνώς.

Η αποδοχή του Αφγανιστάν στο UNHRC θα ήταν “εξωφρενική”, δεδομένης της προηγούμενης καταδίκης από την Επιτροπή της κακομεταχείρισης των γυναικών από τους Ταλιμπάν, αναφέρει η έκθεση. Οι Ταλιμπάν έχουν αρνηθεί στις γυναίκες και τα κορίτσια το δικαίωμα στην πλήρη εκπαίδευση.

«Εάν το Αφγανιστάν κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εάν ο ΟΗΕ αποφασίσει τελικά να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν, τότε η τρομοκρατική ομάδα θα κληρονομήσει αυτόματα μια θέση στο κορυφαίο όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόσμου», αναφέρεται.

Τα δύο τρίτα είναι µη δηµοκρατικές χώρες

Τα δύο τρίτα των μελών του UNHRC είναι μη δημοκρατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Λιβύης, του Κατάρ, της Κούβας, της Ερυθραίας, του Καζακστάν και της Βενεζουέλας.

Ο Neuer δήλωσε ότι οι μη δημοκρατικές χώρες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τη συμμετοχή τους ως «ασπίδα διεθνούς νομιμότητας για να καλύψουν τις καταχρήσεις του καθεστώτος τους».

«Εάν οι δικές μας δημοκρατίες συνεχίζουν να αγνοούν τα κριτήρια εκλογής ψηφίζοντας για τους καταχραστές, τότε θα πρέπει απλώς να καταργήσουμε τις εκλογές εντελώς και να κάνουμε κάθε χώρα μέλος, όπως συμβαίνει στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης», δήλωσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε