Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ένας αξιωματούχος ασφαλείας που φοράει μάσκα και προστατευτική πλαστική προσωπίδα περπατάει μπροστά από τους Ολυμπιακούς Δακτυλίους στο Εθνικό Υδατικό Κέντρο στο Πεκίνο στις 30 Ιανουαρίου 2022. (Carl Court/Getty Images)

Διεθνείς νομοθέτες ζητούν επιτακτικά έκθεση του ΟΗΕ για τη Σιντζιάνγκ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου

Νομοθέτες από 20 χώρες ζητούν από την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών να δημοσιεύσει την πολυαναμενόμενη έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο στη Σιντζιάνγκ πριν από τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η έναρξη των Χειμερινών Αγώνων του 2022.

«Καθώς η προσοχή του κόσμου στρέφεται προς το Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, είναι υψίστης σημασίας η κινεζική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της στη [Σιντζιάνγκ]», σύμφωνα με την επιστολή τους προς την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ.

Και προσθέτουν: «Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ότι καμία χώρα δεν είναι πέρα από τον έλεγχο ή υπεράνω του διεθνούς δικαίου».

Οι νομοθέτες είναι μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (IPAC), η οποία ανακοίνωσε την έκκλησή τους προς την Μπατσελέτ στις 31 Ιανουαρίου. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι συμπρόεδροι της συμμαχίας, ο Ράινχαρντ Μπύτικοφερ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανία, και ο Αυστραλός γερουσιαστής Τζέιμς Πάτερσον. Άλλοι που έχουν υπογράψει την επιστολή είναι ο Ινδός πολιτικός Σούτζιτ Κουμάρ και ο Βρετανός νομοθέτης Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι η έκθεση έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, καθώς περίπου 50 ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέφρασαν ανησυχίες για την «καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κίνα», συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Σιντζιάνγκ και του Θιβέτ. Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός αμερόληπτου και ανεξάρτητου μηχανισμού του ΟΗΕ για την παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Μπατσελέτ, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, δήλωσε ότι λυπάται που το γραφείο της δεν ήταν σε θέση να αναφέρει πρόοδο για την «επιδίωξη ουσιαστικής πρόσβασης» στη Σιντζιάνγκ.

Τρεις μήνες αργότερα, το γραφείο της δήλωσε ότι ολοκληρώνει την αξιολόγησή του για την κατάσταση στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας τις επόμενες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειώσει «καμία συγκεκριμένη πρόοδο» στις συνομιλίες με αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) σχετικά με μια προτεινόμενη επίσκεψη στην περιοχή.

«Καθώς η προσοχή του κόσμου στρέφεται στο Πεκίνο για τους Αγώνες, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κινεζική κυβέρνηση να “ξεπλύνει” τα σπορ για τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Μπύτικοφερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της IPAC.

Ο Μπύτικοφερ πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα για τον Επίτροπο να δημοσιεύσει την έκθεσή του και να αρχίσει να διαπιστώνει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή της Σιντζιάνγκ».

Ο Πάτερσον δήλωσε ότι το γραφείο της Μπατσελέτ θα πρέπει να δημοσιεύσει την έκθεση «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καθώς έχουν περάσει 18 μήνες από τότε που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν την προειδοποίησή τους.

«Ο οργανισμός υπάρχει για να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και όμως αποτυγχάνει να δράσει στις πιο καταδικαστικές καταγγελίες για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Πάτερσον.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές εθνοτικές μειονότητες κρατούνται σήμερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Σιντζιάνγκ, όπου είναι γνωστό ότι υφίστανται κακοποιήσεις, όπως αναγκαστική στείρωση, αναγκαστική άμβλωση, βιασμούς, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και απομάκρυνση των παιδιών από τις οικογένειές τους.

Τον Ιανουάριο του 2021, η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε τις πολιτικές της Κίνας στη Σιντζιάνγκ ως γενοκτονία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε τον ίδιο χαρακτηρισμό τρεις μήνες αργότερα.

Η Αυστραλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Λιθουανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονται σε μια ομάδα χωρών που έχουν ανακοινώσει διπλωματικά μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022.

Πρόσφατα, 243 μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Uyghur Human Rights Project και το World Uyghur Congress, εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν περισσότερες χώρες να μποϊκοτάρουν τους αγώνες.

«Το θέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να καλύψει τη γενοκτονία», δήλωσε ο Ομέρ Κανάτ, εκτελεστικός διευθυντής του Uyghur Human Rights Project, σύμφωνα με τη δήλωση. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος πιστεύει ότι είναι δυνατόν να γιορτάσουμε τη διεθνή φιλία και τις “ολυμπιακές αξίες” στο Πεκίνο φέτος».

Τον Ιανουάριο, ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζεφ Μέρκλεϊ (Δημοκρατικός-Όρεγκον) και ο βουλευτής Τζιμ ΜακΓκόβερν (Δημοκρατικός-Μασαχουσέτη), πρόεδρος και συμπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Κίνα (CECC), έγραψαν επίσης στην Μπατσελέτ, καλώντας το γραφείο της να δημοσιεύσει την έκθεση για την Σιντζιάνγκ πριν από την έναρξη των Χειμερινών Αγώνων του 2022.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε