Αυξανόμενη πίεση δέχεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να φέρει στο προσκήνιο το κρίσιμο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησής του με τον ηγέτη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Σι Τζινπίνγκ, στη Νότια Κορέα στις 30 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των οργανώσεων που συντονίζουν τη σχετική εκστρατεία συγκαταλέγεται και το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα, το οποίο ζητεί επίμονα να τεθεί στον διάλογο η τύχη των κρατουμένων ασκουμένων της πρακτικής Φάλουν Γκονγκ με συγγενείς στις ΗΠΑ.
Σε δήλωσή του, το Κέντρο τονίζει: «Αιτούμαστε από τον πρόεδρο να αναδείξει το θέμα των φυλακισμένων του Φάλουν Γκονγκ που έχουν οικογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ζητήσει τον τερματισμό της εκστρατείας διακρατικών διώξεων από το ΚΚΚ στο αμερικανικό έδαφος».
Ο αριθμός των κρατούμενων συνείδησης στην Κίνα που ακολουθούν το Φάλουν Γκονγκ παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν συγγενείς που ζουν στις ΗΠΑ και αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους.
Το Φάλουν Γκονγκ, γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα, αποτελεί πνευματική πρακτική που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και διδάσκει τις αρετές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Το 1999 όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εξαπέλυσε εκστρατεία βίαιης καταστολής και εκτιμάται ότι μέχρι τότε στη χώρα εξασκούσαν Φάλουν Γκονγκ έως και 100.000.000 άτομα.
Η καταστολή, ωστόσο, συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τις αναφορές να κάνουν λόγο για παράνομες κρατήσεις, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, ακόμα και αφαίρεση οργάνων από ζώντες κρατούμενους.
Η πρακτική του Φάλουν Γκονγκ έχει πλέον εξαπλωθεί σε περίπου 100 χώρες, ωστόσο όσοι έχουν συγγενείς στην Κίνα συχνά υφίστανται απειλές από το ΚΚΚ. Την τελευταία περίοδο, οι Αμερικανοί ήρθαν αντιμέτωποι με το φαινόμενο της διακρατικής καταστολής από το Κινεζικό καθεστώς, ιδίως μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης παράνομου κινεζικού αστυνομικού σταθμού στη Νέα Υόρκη. Παρά το κλείσιμο του σταθμού, τέτοιες δραστηριότητες δεν φαίνεται να έχουν τερματιστεί.
Σύμφωνα με την οργάνωση Freedom House, που δημοσιεύει ετήσια έκθεση για τις διακρατικές διώξεις από αυταρχικά καθεστώτα, η Κίνα βρίσκεται μεταξύ των πλέον διαβόητων παραβατών. Πηγές που επικαλείται η Epoch Times αναφέρουν πως το 2022 δόθηκαν εντολές από Πεκίνο για εντατικοποίηση των διώξεων σε βάρος των οπαδών του Φάλουν Γκονγκ και στο εξωτερικό, με έμφαση στον χειρισμό των μέσων ενημέρωσης για τη δημιουργία θετικής εικόνας του καθεστώτος και την εμπλοκή αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών για τον εντοπισμό τους.
Παρά τις πιέσεις, οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ ανά τον κόσμο συνεχίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για τις πρακτικές του ΚΚΚ. Στις ΗΠΑ, όλο και περισσότεροι ζητούν την απελευθέρωση συγγενών που κρατούνται εξαιτίας της πνευματικής τους πίστης στην Κίνα. Το Κέντρο Πληροφόρησης Φάλουν Ντάφα έχει καταγράψει πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων, επισημαίνοντας πως η λίστα του δεν είναι ολοκληρωμένη.
Η Κάρεν Κονγκ, Αμερικανίδα πολίτης από την Καλιφόρνια, δηλώνει ότι η αδερφή και ο ανιψιός της κρατούνται στην Κίνα από το 2022 με την κατηγορία της διανομής ενημερωτικού υλικού για τις διώξεις του ΚΚΚ. Όπως λέει: «Το 2024 έμαθα από το Νοσοκομείο 109 της Κίνας ότι ο ανιψιός μου, Χου Λιτζούν, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση». Επιπρόσθετα, αποκάλυψε ότι ακόμη μία αδερφή της, φυλακισμένη από το 2009, πέθανε στη φυλακή το 2020.
Τα αδέλφια Στίβεν και Σανσάν Γουόνγκ, Αμερικανοί πολίτες που ζουν στη Νέα Υόρκη, αγωνίζονται για την απελευθέρωση της μητέρας τους, Άι Χουά Λιου, η οποία καταδικάστηκε σε τετραετή κάθειρξη επειδή εξασκεί Φάλουν Γκονγκ. Όπως αναφέρουν, «ο δικηγόρος που προσέλαβε η οικογένεια δέχθηκε πιέσεις ώστε να μην αναλάβει την υπόθεση», ενώ η μητέρα τους στερήθηκε το δικαίωμα επίσκεψης από την οικογένεια από τον Ιούλιο του 2022, με την κατάστασή της να είναι εντελώς άγνωστη.
Στο υπόμνημά τους σημειώνεται ότι οι γονείς τους υφίστανται διαρκείς διώξεις από το 2011 λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, με τη μητέρα να έχει συλληφθεί συνολικά 11 φορές, και τον πατέρα τους να έχει χάσει τη ζωή του το 2009.
Ανάλογη περίπτωση και για την Τσεν Τζινγκγιού, κάτοικο Νέας Υόρκης, που ζητεί την απελευθέρωση της αδελφής της, Τσεν Τζινγκχουί, η οποία συνελήφθη τον Μάρτιο του 2024 χωρίς να μπορεί να δει την οικογένειά της. Η Τζινγκχουί, λογίστρια στο επάγγελμα, έχει στο παρελθόν συλληφθεί και για τη διανομή πληροφορικού υλικού σχετικού με το Φάλουν Γκονγκ.
Η Ντινγκ Γιού, επίσης από την Καλιφόρνια, διεκδικεί ελευθερία για τη μητέρα της, Μερνγκ Σιαοχόνγκ, η οποία συνελήφθη τον Μάιο του 2023 επειδή προωθούσε το Φάλουν Γκονγκ. Η οικογένεια ενημερώθηκε από τον νομικό της σύμβουλο ότι η Μερνγκ και ακόμη ένας ασκούμενος υπέστησαν αστυνομική βία κατά την ανάκριση τους, με αποτέλεσμα την παραμονή τους στο νοσοκομείο για δύο μήνες. Σύμφωνα με το δικηγόρο, η Μερνγκ φέρει σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων κακώσεις στον αυχένα και το αυτί, καθώς και φραγμένη αρτηρία, ζητήματα που δεν αποκαταστάθηκαν ούτε μετά την αποφυλάκισή της.








