Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ιδιοκτησίας Έλον Μασκ, κατέθεσε αγωγή κατά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης για έναν νέο νόμο που υποχρεώνει τη X και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες να δημοσιοποιούν τις πρακτικές εποπτείας περιεχομένου που εφαρμόζουν στους χρήστες τους.
Στο επίκεντρο της αγωγής, η οποία κατατέθηκε την Τρίτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, βρίσκεται ο νόμος Stop Hiding Hate, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός της εβδομάδας. Ο συγκεκριμένος νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρουν στην Πολιτεία τα μέτρα που λαμβάνουν για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση περιεχομένου που διακινείται από χρήστες της πλατφόρμας και σχετίζεται με ρητορική μίσους ή ρατσισμό, εξτρεμισμό ή ριζοσπαστικοποίηση, παραπληροφόρηση ή ψευδείς ειδήσεις, παρενόχληση και ξένη πολιτική παρέμβαση.
Υποστηρικτές του μέτρου, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, επισημαίνουν ότι «η ρητορική μίσους στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα μίσους στην πραγματική ζωή και πως απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια». Από την άλλη πλευρά, υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου υποστηρίζουν ότι νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτή — αλλά και ο αντίστοιχος νόμος που ψηφίστηκε το 2022 στην Καλιφόρνια — παρακάμπτουν εμμέσως την ελευθερία των απόψεων, επιτρέποντας στο κράτος να θέτει υπό έλεγχο ανεπιθύμητες θέσεις.
Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, όπως σημειώνεται, λειτουργούν ως εκδότες και επιμελητές περιεχομένου, επιλέγοντας το τι βλέπουν οι χρήστες τους, όπως κάνουν και οι εφημερίδες ή οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Το Ίδρυμα για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση, σε ανακοίνωσή του κατά του νόμου της Καλιφόρνια, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις εξαναγκάσει να αναφέρουν τις εκδοτικές πολιτικές και πρακτικές τους στον Εισαγγελέα της Πολιτείας».
Δηλωμένος υπέρμαχος της πλήρους ελευθερίας του λόγου, ο Έλον Μασκ έχει προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην πολιτική διαχείρισης περιεχομένου της πλατφόρμας από τον Οκτώβριο του 2022, οπότε και εξαγόρασε το τότε Twitter: απέλυσε πολυάριθμους συντονιστές περιεχομένου και αποκατέστησε λογαριασμούς που είχαν αποκλειστεί στο παρελθόν. Η προ Μασκ εποχή χαρακτηριζόταν από αυστηρότερη εποπτεία, με διαγραφές χρηστών ακόμα και για λόγους όπως η μη αναγνώριση των προτιμώμενων προφώνων διεμφυλικών ατόμων ή η αναφορά σε ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19.
Το 2023, η X προσέφυγε κατά της Πολιτείας της Καλιφόρνια για αντίστοιχο νόμο εποπτείας περιεχομένου. Αν και πρωτοδίκως είχε δικαιωθεί η Πολιτεία, το Ομοσπονδιακό Εφετείο αποφάσισε υπέρ της X προσωρινά. Τελικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που περιλάμβανε την κατάργηση των επίμαχων διατάξεων οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Στην αγωγή που κατατέθηκε την Τρίτη, η X υποστηρίζει ότι ο νόμος της Νέας Υόρκης, όπως και ο αντίστοιχος της Καλιφόρνια, «παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο εκδοτικό αυτεξούσιο των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, υποχρεώνοντάς τες να υιοθετούν και να ρυθμίζουν αμφιλεγόμενες και δυσερμήνευτες κατηγορίες περιεχομένου, τις οποίες η Πολιτεία δεν επιδοκιμάζει». Η εταιρεία δήλωσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι και σε αυτήν την υπόθεση θα επικρατήσουμε», χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα της Νέας Υόρκης «αντιγραφή του νόμου της Καλιφόρνια έναντι του οποίου έχουμε ήδη κινηθεί».
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πολιτείας, Μπραντ Χόιλμαν Σίγκελ, και η βουλευτής Γκρέις Λι, που συνυπέγραψαν το Stop Hiding Hate Act, απάντησαν στην αγωγή τονίζοντας ότι «ο νόμος είναι συνταγματικά θεμελιωμένος». Πρόσθεσαν: «Οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της X, έχουν μετατραπεί σε εστίες μίσους — αντισημιτισμός, ρατσισμός, ισλαμοφοβία και προκατάληψη κατά των ΛΟΑΤΚΙ κυριαρχούν. Παρ’ όλα αυτά, οι πλατφόρμες αποτυγχάνουν συστηματικά να ενημερώσουν το κοινό για τις πολιτικές τους ως προς το μίσος και την παραπληροφόρηση».
Καταλήγουν: «Είμαστε βέβαιοι ότι το δικαστήριο θα απορρίψει αυτή την προσπάθεια της X να χρησιμοποιήσει την Πρώτη Τροπολογία ως ασπίδα, αποτρέποντας την απαραίτητη διαφάνεια για τους Νεοϋορκέζους σχετικά με τη λειτουργία των πλατφορμών, και θα κατοχυρώσει το Stop Hiding Hate Act, όπως συνέβη και με αντίστοιχους νόμους άλλων Πολιτειών που έχουν ήδη κριθεί συνταγματικοί».
Το Γραφείο του Εισαγγελέα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.