Στις 25 Απριλίου, δύο δημοσιογράφοι της Epoch Times βραβεύτηκαν για το έργο τους στον τομέα της ενημέρωσης για θέματα που αφορούν την πίστη και τη θρησκεία: η Εύα Φου για την αποκάλυψη εγκλημάτων που διαπράττονται από το κινεζικό καθεστώς εις βάρος φυλακισμένων συνείδησης, και στον Νταν Μπέργκερ για την ανάδειξη της υποστήριξης που πρόσφεραν Αμερικανοεβραίοι στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τη Χαμάς.
Οι τιμές απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Religion Communicators Council (Συμβούλιο για την Επικοινωνία της Θρησκείας), στο Σωλτ Λέηκ Σίτυ.
Τα βραβεία του συμβουλίου απονεμήθηκαν σε 20 μέσα ενημέρωσης για το εξαίρετο έργο τους στους τομείς της έντυπης και διαδικτυακής δημοσιογραφίας, της έκδοσης βιβλίων, των podcast, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, μέσα στο 2024.
Η Εύα Φου, η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον, έλαβε το βραβείο Wilbur 2025, την κορυφαία διάκριση που απονέμεται από το συμβούλιο κάθε χρόνο σε αναγνώριση εξαιρετικού έργου όσον αφορά την προβολή θρησκευτικών προβλημάτων, αξιών και θεμάτων στα κοσμικά μέσα ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, η Φου βραβεύτηκε για τις αποκαλύψεις της σχετικά με την εγκληματική πρακτική της αφαίρεσης ζωτικών οργάνων από άκοντες δότες με στόχο τη χρήση τους σε μεταμοσχεύσεις που γίνονται σε κρατικά νοσοκομεία της Κίνας. Εν γνώσει και με διαταγή του κινεζικού καθεστώτος, αφαιρούνται όργανα από υγιείς κρατούμενους συνείδησης, τα οποία εν συνεχεία προσφέρονται έναντι αδρού αντιτίμου ως μοσχεύματα σε ασθενείς από όλον τον κόσμο, τροφοδοτώντας τον ιατρικό τουρισμό της χώρας, όπως τεκμηριώνουν οι αναφορές της Epoch Times.
Ο Νταν Μπέργκερ, ο οποίος εδρεύει στην περιοχή της Ατλάντα, έλαβε Αριστείο, διάκριση που δίνεται σε συμμετοχές που κρίνονται εξαιρετικής ποιότητας και αναμφισβήτητα άξιες αναγνώρισης, όπως είπε το συμβούλιο.
Το βραβευθέν έργο του Μπέργκερ αφορά τη στήριξη που έχουν προσφέρει οι Αμερικανοεβραίοι προς το Ισραήλ, που πηγαίνοντας ως εθελοντές στην εμπόλεμη χώρα για να προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Οι νικητές επιλέχθηκαν από κριτική επιτροπή επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης με βάση το περιεχόμενο, τη δημιουργικότητα, τον αντίκτυπο και την αριστεία στην επικοινωνία θρησκευτικών αξιών. Κριτήριο «η εξαιρετική εργασία στον τομέα της επικοινωνίας για ζητήματα που αφορούν την πίστη και τη θρησκεία, με εντιμότητα και επαγγελματισμό, ειλικρίνεια και σεβασμό», ανέφερε ο οργανισμός σε δελτίο Τύπου.
«Με έχουν εντυπωσιάσει οι φετινές συμμετοχές, οι οποίες προσεγγίζουν θέματα πίστης με έναν τρόπο ιδιαίτερα ενθαρρυντικό […] με την επιθυμία να προωθήσουν την κατανόηση και τη σύνδεση», δήλωσε ο συντονιστής των βραβείων του οργανισμού, Μπραντ Πόμερανς.
«Το έργο τους αντικατοπτρίζει το θέμα της συνέλευσής μας ‘Συνεργασία μέσω επικοινωνίας’ και αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της επικοινωνίας στη γεφύρωση των διαφορών των ποικίλων ομάδων.»
«Ένα καλά φυλαγμένο μυστικό»
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η Φου ευχαρίστησε το συμβούλιο γιατί, τιμώντας το έργο της, δυνάμωσε τις φωνές των ανθρώπων που είχαν μοιραστεί μέσω εκείνης τις οδυνηρές τους εμπειρίες.
«Το 2006, ο οργανισμός μας, η Epoch Times, ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά σε αυτό το θέμα, προβάλλοντας τις καταγγελίες που έγιναν σε εμάς από ανθρώπους που ήρθαν από την Κίνα, οι οποίες αποκάλυπταν τις συστηματικές δολοφονίες κρατουμένων συνείδησης – ιδιαίτερα ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ – για τα όργανά τους», παρατήρησε η Φου κατά τη διάρκεια του συμποσίου.
Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια πνευματική άσκηση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Κίνα το 1992, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ζουν σύμφωνα με τις αρχές της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας. Ξεκίνησε να διώκεται από το ΚΚΚ το 1999, έχοντας αποκτήσει 70 εκατομμύρια οπαδούς, περισσότερους δηλαδή από τα μέλη του κόμματος.
«Σήμερα, [οι δολοφονίες που διαπράττει το ΚΚΚ για όργανα] είναι ακόμη ένα καλά φυλαγμένο μυστικό. Απλώς ρωτήστε την κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek και θα δείτε πόσο λίγη ανοχή έχει το ΚΚΚ για το ζήτημα — κλείνει αμέσως.»
Αλλά είναι ελπιδοφόρο το ότι η πληροφόρηση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη λογοκρισία του ΚΚΚ διευρύνεται όλο και περισσότερο, είπε η κα Φου δεχόμενη το βραβείο της.

«Ο εκφοβισμός δεν λειτουργεί πάντα. Υπάρχουν τρία ομοσπονδιακά νομοσχέδια που εξετάζονται από αυτό το Κογκρέσο [των ΗΠΑ] για την αντιμετώπιση της αφαίρεσης οργάνων. Και τέσσερις πολιτείες έχουν ψηφίσει νόμους για να σταματήσει η ασφαλιστική κάλυψη για μεταμοσχεύσεις [που γίνονται] στην Κίνα.»
Ο συντάκτης της Epoch Times και παρουσιαστής της εκπομπής «American Thought Leaders», Γιαν Γεκίλεκ, δήλωσε ότι νιώθει ευγνώμων για το έργο της Φου και τις προσπάθειές της να φέρει στο φως της δημοσιότητας τις βίαιες αφαιρέσεις οργάνων:
«Έχοντας εργαστεί πάνω στο θέμα της φρικτής πρακτικής της κρατικά εγκεκριμένης αφαίρεσης οργάνων από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, αφότου πείστηκα το 2006 από τα συσσωρευμένα στοιχεία ότι πράγματι συμβαίνει, συγκινούμαι που βλέπω την επόμενη γενιά – ναι, την Εύα εννοώ – να αναλαμβάνει αυτό το θέμα», είπε ο Γεκίλεκ.
«Η εμπειρία μού έχει δείξει ότι όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αυτού του είδους, το να πεις την αλήθεια είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να την αποδεχτούν λόγω της φρίκης της, αλλά και γιατί ίσως έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να έχουν την ευθύνη να αντιδράσουν. Το βραβείο Wilbur αποδεικνύει ότι με τον καιρό, με επιμονή και με μια νέα ομάδα αφοσιωμένων δημοσιογράφων που συνδέεται με το κοινό, θα δούμε το τέλος αυτής της τερατώδους πρακτικής.»
Πριν από το συμπόσιο, η Εύα Φου αναλογίστηκε τι σημαίνει το βραβείο για εκείνη.
«Πολλοί άνθρωποι με εμπιστεύτηκαν λέγοντάς μου ανοιχτά το τι πέρασαν, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς κάποιων πραγματικά σκοτεινών αναμνήσεων, που ήταν απίστευτα οδυνηρό να ξαναφέρουν στη μνήμη τους. Νιώθω ευγνώμων που αυτό το βραβείο δυναμώνει ακόμη περισσότερο τις φωνές τους», είπε.
Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κίνα, είχε συνειδητοποιήσει από μικρή ότι το ΚΚΚ «αναγκάζει τα μικρά παιδιά να προδίδουν τη συνείδησή τους», είπε. «Η φίλη μου στο δημοτικό, που εξασκούσε Φάλουν Γκονγκ, για χρόνια δεν τολμούσε να αποκαλύψει την πίστη της στο σχολείο, φοβούμενο την τιμωρία. Δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για τις αξίες της.»
Η Φου έγινε δημοσιογράφος για την Epoch Times το 2019. Μία από τις πρώτες της αποστολές ήταν να καλύψει μια συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη, όπου συνάντησε επιζώντες από κινεζικές φυλακές και στρατόπεδα εργασίας, «που μου είπαν για σκληρότητα που είναι δύσκολο να φανταστούμε», είπε.
«Μια γυναίκα, που φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πίστη της στο Φάλουν Γκονγκ, μου είπε πως την ανάγκαζαν να καθαρίζει τις τουαλέτες ακόμα και όταν υπέφερε από ξυλοδαρμό και άλλα βασανιστήρια σε κινεζικές εγκαταστάσεις κράτησης… Η αντοχή και η θέλησή τους να επιβιώσουν ακόμη και υπό τόσο σκληρές συνθήκες με ενέπνευσαν. Χάρη στην εφημερίδα μου, είχα την ευκαιρία να ακούσω τις ιστορίες τους.»

Άλλοι τιμώμενοι των φετινών Βραβείων Wilbur ήταν τα εξής μέσα και εκπομπές: Abraham’s Bridge, Associated Press, Baltimore Banner, Being Jewish with Jonah Platt, Bo Media, CBC Radio, CBS 60 minutes, CBS Sunday Morning, The Epoch Times, Greater Grove Hall Main Street/Boston Herald, Harper’s Magazine, Hasidic Archives, Hey Jude Productions, National Public Radio, NPR News, Pittsburgh Post-Gazette, Ίδρυμα Politzer, Religion News Service, και το San Francisco Chronicle.
Τα Βραβεία Wilbur απονέμονται ετησίως από το 1949, προς τιμήν του αείμνηστου Μάρβιν Κ. Ουίλμπουρ, «πρωτοπόρου στις θρησκευτικές δημόσιες σχέσεις, επί σειρά ετών επικεφαλής του συμβουλίου και πρώην στέλεχος της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας», σύμφωνα με το συμβούλιο.
Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος
Ο Νταν Μπέργκερ, ο άλλος δημοσιογράφος της Epoch Times που τιμήθηκε για την κάλυψη θρησκευτικών θεμάτων, ήταν ευγνώμων, όπως είπε, αφ’ ενός για την ευκαιρία που είχε να γράψει για το Ισραήλ και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι αφ’ ετέρου για την αναγνώριση του έργου του από τον οργανισμό.
Γεννημένος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, είχε αποφασίσει να γίνει δημοσιογράφος δεκαετίες νωρίτερα, ενώ καθόταν σε μια καλύβα σε ένα μουσουλμανικό χωριό της Δυτικής Αφρικής, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ειρηνευτικό Σώμα.
Εκείνα τα χρόνια, είπε, είχε συνειδητοποιήσει ότι ήταν καιρός να βρει μια «πραγματική δουλειά» και ήξερε ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει το πτυχίο Αγγλικών του από το Γέηλ κάνοντας κάτι περισσότερο από το να μελετήσει περισσότερο την αγγλική φιλολογία.
Διατηρούσε επαφή με τον έξω κόσμο διαβάζοντας δωρεάν αντίγραφα του Newsweek και του Time, καθώς και αντίγραφα του International Herald Tribune που ήταν διαθέσιμα σε μια κοντινή πόλη.
Κάποια στιγμή είπε στον εαυτό του: «Μπορώ να το κάνω αυτό».
Έτσι, πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και πήγε να δουλέψει καλύπτοντας τοπικές ειδήσεις για εφημερίδες στα βόρεια της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, πριν αποσυρθεί για να φροντίσει τα παιδιά του.
Το 2022, όταν αυτά είχαν μεγαλώσει, προσελήφθη από έναν πρώην συνάδελφο δημοσιογράφο στη Φλόριντα, ο οποίος εργαζόταν ως συντάκτης στην Epoch Times. Και μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, ανέλαβε να καλύψει τη σύγκρουση και τον αντισημιτισμό που εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.
Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ο Μπέργκερ ταξίδεψε στο Ισραήλ για να καλύψει τη σύγκρουση τον Μάρτιο του 2024.
Τώρα, βλέπει μεγάλο μέρος της ειδησεογραφικής κάλυψης του Ισραήλ να στρέφεται εναντίον της χώρας. Για εκείνον έχει νόημα να δείξει «την άλλη πλευρά της ιστορίας», είπε.
«Τα τελευταία χρόνια, έχω αρχίσει να εκτιμώ τη θετική δύναμη της θρησκείας, όχι μόνο μεταξύ των ομοθρήσκων μου, αλλά μεταξύ των πολλών πιστών ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι καθημερινά», είπε ο Μπέργκερ.
«Βλέπω πως η θρησκεία τους τούς βοηθά να παραμένουν σε καλό δρόμο καθημερινά — Προτεστάντες, Καθολικοί, ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ και άλλοι. Βλέπω πως η θρησκεία καλλιεργεί αξίες όπως η συμπόνια, η ευπρέπεια και η ανιδιοτέλεια.
«Ο κόσμος το χρειάζεται αυτό.»
Της Nanette Holt