Η Ουκρανία χρειάζεται μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα σε οικονομική βοήθεια για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή της δεν θα καταρρεύσει εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσής της με τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Πράγματι, οι ουκρανικές αρχές έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά στη διαχείριση της οικονομίας τους μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μετά την εισβολή της Ρωσίας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη δεύτερη υπουργική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη στήριξη της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον.
Παρά ταύτα, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας θα παραμείνουν έντονες καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.
«Αυτό απαιτεί ενέργειες από την πλευρά των αρχών, αλλά κυρίως από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν μεγάλες όσο διαρκεί ο πόλεμος. Η τρέχουσα σκέψη μας είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι περίπου 3 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά μήνα το 2023».
Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια της οικονομικής βοήθειας θα διατεθούν σε πόρους που χρειάζονται τόσο πολύ για βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας και τις εισαγωγές ενέργειας.
«Πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι για το ενδεχόμενο ότι οι κοινωνικές ανάγκες και οι ανάγκες υποδομών θα μπορούσαν να ωθήσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες πέρα από αυτό το εύρος, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου», σημείωσε.
Ο Ζελένσκι απευθύνει έκκληση στους διεθνείς δωρητές
Η εκτίμηση του ΔΝΤ έγινε την ίδια ημέρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς δωρητές για οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι χρειάζονται περίπου 38 έως 55 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και άλλα 17 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθεί η χώρα να αρχίσει την ανοικοδόμηση κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, των κατοικιών και των ενεργειακών εγκαταστάσεων.
«Όσο περισσότερη βοήθεια λάβει η Ουκρανία τώρα, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε στο τέλος του ρωσικού πολέμου και τόσο πιο γρήγορα και πιο αξιόπιστα θα εγγυηθούμε ότι ένας τόσο σκληρός πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης με βίντεο στους υπουργούς Οικονομικών των ετήσιων συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ την Τετάρτη.
Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ήδη χορηγήσει στην Ουκρανία 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια φέτος, δήλωσε την Τετάρτη η Γκεοργκίεβα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμεύσει συνολικά 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία ήταν επίσης παρούσα στη σύνοδο του ΔΝΤ την Τετάρτη, φάνηκε να υποδηλώνει ότι θα συνεχιστεί η πίεση προς τις ΗΠΑ να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία κατά το επόμενο έτος.
Η Γέλεν ενθάρρυνε τους δωρητές να «συνεχίσουν να ενισχύουν» τη χρηματοδότηση της εμπόλεμης χώρας, ενώ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον «επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευσή μας προς την Ουκρανία μέσω της έγκρισης από το Κογκρέσο άλλων 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγούμενη βοήθεια, την οποία θα αρχίσουμε να εκταμιεύουμε τις επόμενες εβδομάδες».
«Αυτό έρχεται να προστεθεί στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις που έχουν ήδη εκταμιευθεί, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερο πάροχο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία», δήλωσε η Γέλεν. «Καθώς οι επαίσχυντες ενέργειες της Ρωσίας συνεχίζονται, πρέπει να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες και να αρχίσουμε τον προγραμματισμό για τις ανάγκες της Ουκρανίας το 2023».
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.