Πέμπτη, 08 Μαΐ, 2025
(Marina Demidiuk/Shutterstock)

Dr. med. Σουζάννα Kemper – Πυρετός στα παιδιά: Φυσικά, ήπια και αποτελεσματικά

Της Dr. med. Σουζάννα Kemper

Ο πυρετός είναι μια από τις πιο συχνές καταστάσεις στην παιδική ηλικία — και ταυτόχρονα μια από τις πιο παρεξηγημένες.

Όσο κι αν μας αγχώνει, στην πραγματικότητα είναι μια θαυμαστή λειτουργία του σώματος, ένας μηχανισμός άμυνας. Δεν χρειάζεται λοιπόν πανικός ούτε πάντα φάρμακα.

Υπάρχουν βότανα που μπορούν να υποστηρίξουν τον οργανισμό, να βοηθήσουν το σώμα να ιδρώσει, να αποβάλει τις τοξίνες, να πέσει ήπια ο πυρετός όταν το σώμα είναι έτοιμο — και ταυτόχρονα να ανακουφιστούν συμπτώματα όπως η συμφόρηση, η φλεγμονή ή η αδυναμία.

Πολλά από αυτά τα βότανα είναι γνωστά εδώ και γενιές: μπορεί να θυμάσαι το τίλιο που έφτιαχνε η γιαγιά σου, το σιρόπι από σαμπούκο ή τις πικρές σταγόνες της αχιλλέας που σε κυνηγούσαν οι γονείς να πιεις.

Κι όμως, αυτά τα παραδοσιακά γιατροσόφια έχουν σήμερα και επιστημονική τεκμηρίωση. Ορισμένα από αυτά τα προτείνω καθημερινά — και θέλω να σου παρουσιάσω πέντε από τα πιο χρήσιμα, ανά ηλικία και κατάσταση.

1. Τίλιο (Άνθος Φλαμουριάς)

Το τίλιο, ή αλλιώς άνθος φλαμουριάς, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ασφαλή βότανα για παιδιά.

Προκαλεί ήπια εφίδρωση, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά φυσικά το σώμα να «ρίξει» τη θερμοκρασία του όταν έρθει η ώρα.

Ταυτόχρονα, είναι αποχρεμπτικό, δηλαδή βοηθά να φύγουν οι βλέννες από τη μύτη και τους βρόγχους, και έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση — ανακουφίζει επομένως και πονόλαιμο ή πονοκέφαλο.

Δίνεται ως τσάι, συνήθως μαζί με μέλι ή/και λίγες σταγόνες λεμόνι, και το δέχονται εύκολα ακόμα και τα πιο μικρά παιδιά.

2. Αχιλλέα

Ένα πιο «δυναμικό» βότανο είναι η αχιλλέα (Achillea millefolium), που όπως λέει και το όνομά της στην ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιούνταν για την επούλωση πληγών.

Έχει πικρή γεύση και δεν είναι τόσο αγαπητή στα παιδιά, γι’ αυτό τη χορηγούμε συνήθως ως βάμμα, σε λίγες σταγόνες ανάλογα με την ηλικία.

Είναι όμως ένα βότανο με πολλαπλές δράσεις: προκαλεί κι αυτή εφίδρωση, είναι σπασμολυτική και τονωτική, και βοηθά ιδιαίτερα αν υπάρχουν συμπτώματα στο πεπτικά μαζί με τον πυρετό. Την προτείνω σε παιδιά σχολικής ηλικίας και άνω, και κατά την ανάρρωση για να επιστρέψει η όρεξη και η ζωντάνια.

3. Σαμπούκος (τα άνθη)

Ο σαμπούκος, ειδικά τα άνθη του, είναι εξαιρετικά χρήσιμος — και έχει και υπέροχη γεύση.

Είναι εφιδρωτικός, άρα βοηθά στην ήπια ρύθμιση του πυρετού, ενώ περιέχει ψευδάργυρο και βιταμίνη C. Πολλοί γονείς μού λένε ότι προτιμούν να τον δίνουν στα παιδιά τους αντί για συμπληρώματα διατροφής — και συμφωνώ απολύτως.

Δίνεται ως τσάι ή σιρόπι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά στις αρχές του χειμώνα. Σε ημέρες με ζέστη ή καλοκαιρινές ιώσεις, έχει και μια δροσιστική επίδραση που τα παιδιά εκτιμούν.

4. Φιλιπέντουλα (Ουλμάρια/ Σπειραία)

Ένα βότανο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η φιλιπέντουλα (Filipendula ulmaria), γνωστή και ως ουλμάρια ή σπειραία.

Περιέχει πρόδρομες μορφές σαλικυλικού οξέος, δηλαδή της ουσίας που βρίσκουμε στην ασπιρίνη. Δεν είναι τόσο ισχυρή όσο το φάρμακο, αλλά η ήπια αντιφλεγμονώδης και αναλγητική της δράση είναι πραγματική.

Βοηθά όταν ο πυρετός συνοδεύεται από πόνους στα άκρα ή έντονο μπούκωμα και βήχα. Μπορεί να δοθεί σε μορφή τσαγιού σε παιδιά σχολικής ηλικίας και συνδυάζεται θαυμάσια με Θυμάρι, ειδικά όταν υπάρχει παραγωγικός βήχας.

5. Φλοιός Ιτιάς

Τέλος, για λόγους πληρότητας αναφέρω τον φλοιό της ιτιάς, ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά.

Ουσιαστικά, είναι το φυτικό αντίστοιχο της ασπιρίνης, και δεν ενδείκνυται για μικρά παιδιά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εφηβεία και μετά, πάντα με προσοχή, και δεν συνιστάται σε παιδιά με αλλεργία στην ασπιρίνη ή ιστορικό αλλεργικού άσθματος. Η γεύση του είναι έντονα πικρή, οπότε συχνά χορηγείται ως κάψουλα.

Αν αναρωτιέσαι τι είναι κατάλληλο για το δικό σου παιδί, μπορείς να θυμάσαι τον εξής απλό διαχωρισμό: 

18 μηνών – 6 ετών:
Τίλιο και Σαμπούκος είναι οι πιο ήπιες, ασφαλείς και ευχάριστες επιλογές.

Σχολική ηλικία:
Προσθέτουμε Αχιλλέα και Φιλιπέντουλα, σε σωστές αναλογίες και πάντα με ευχάριστο συνδυασμό γεύσεων.

Από την εφηβεία και άνω:
Όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου του Φλοιού Ιτιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επίγνωση και κατάλληλη καθοδήγηση.

Και μια τελευταία υπενθύμιση: ο στόχος μας δεν είναι να «κατεβάσουμε» τον πυρετό πάση θυσία, αλλά να στηρίξουμε το παιδί να περάσει με ασφάλεια, ήπια και φυσικά αυτή τη φάση. Τα βότανα είναι ένα υπέροχο εργαλείο γι’ αυτό.

Η Dr. med. Σουζάννα Kemper είναι Ελληνίδα ολιστική παιδίατρος με διδακτορικό στην Ανοσολογία, 20+ χρόνια εμπειρία στην Παιδιατρική και στις φυσικές θεραπείες. Η βάση της είναι στην Ζυρίχη και από το 2018 έχει βοηθήσει πάνω από 6000 γονείς να μεγαλώσουν υγιή, δυνατά παιδιά χωρίς αντιβιοτικά, κορτιζόνη και άλλα βαριά φάρμακα.

Περισσότερα άρθρα της Dr. med. Σουζάννα Kemper θα βρείτε στην ιστοσελίδα kemper.gr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε