Την Ινδία κατονόμασε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Στήβεν Μίλλερ, ως μία από τις βασικές χώρες που προσφέρουν οικονομική αρωγή στη Ρωσία, όπως δήλωσε στις 3 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει δευτερεύοντες δασμούς στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα «Sunday Morning Futures» του Fox News, ο Μίλλερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον «σε θέση οικονομικής ισχύος για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία και αυτόν τον πόλεμο. […] Έτσι, αυτό που είπε [ο Τραμπ] ξεκάθαρα είναι ότι δεν είναι αποδεκτό η Ινδία να συνεχίσει να χρηματοδοτεί αυτόν τον πόλεμο αγοράζοντας πετρέλαιο από τη Ρωσία».
Η ινδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.
Τον Ιούλιο, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τη θέσπιση «πολύ υψηλών» δευτερευόντων δασμών, της τάξεως του 100%, σε όλες τις χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Μόσχα, εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία εντός 50 ημερών. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία, ιδίως μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πλήρες εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα τον Φεβρουάριο του 2023.
Εν τούτοις, την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ συντόμευσε το χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, καλώντας τη Μόσχα να συμφωνήσει άμεσα σε εκεχειρία και να τερματίσει τον πόλεμο με το Κίεβο έως τις 8 Αυγούστου, αν δεν θέλει να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.
«Μπορεί να έχει αποτέλεσμα, μπορεί όχι», παρατήρησε.
Την επόμενη μέρα, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% στα ινδικά προϊόντα από την Παρασκευή 1η Αυγούστου, καθώς και αδιευκρίνιστες κυρώσεις κατά της ασιατικής χώρας. Αναφέρθηκε στα υψηλά εμπορικά εμπόδια της Ινδίας και στη συνεχιζόμενη εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
«Πάντα αγόραζαν το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού τους από τη Ρωσία και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ενέργειας της Ρωσίας, μαζί με την Κίνα, σε μια εποχή που όλοι θέλουν να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.
Ο Μίλλερ δήλωσε στο Fox News την Κυριακή ότι «αν και η Ινδία παρουσιάζει τον εαυτό της ως έναν από τους πιο στενούς φίλους μας στον κόσμο, αλλά δεν δέχεται τα προϊόντα μας, μας επιβάλλει τεράστια δασμολογικά τέλη και γνωρίζουμε επίσης ότι εμπλέκεται σε πολλές απάτες σχετικά με τις μεταναστευτικές πολιτικές, οι οποίες είναι πολύ επιζήμιες για τους Αμερικανούς εργαζομένους».
«Και φυσικά, βλέπουμε και πάλι την αγορά [ρωσικού] πετρελαίου», πρόσθεσε. «Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει μια εξαιρετική σχέση και πάντα είχε εξαιρετική σχέση με την Ινδία και τον πρωθυπουργό, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του πολέμου».
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Τραμπ αναλογίζεται κάθε πιθανό μέτρο που θα του δώσει τη δυνατότητα να «αντιμετωπίσει διπλωματικά, οικονομικά και με άλλους τρόπους τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη και να τερματιστεί ο πόλεμος».
Του Jacob Burg
Με τη συμβολή των Andrew Moran, Andrew Thornebrooke και Tom Ozimek