Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024
Μια τρισδιάστατη απεικόνιση ενός φουτουριστικού επεξεργαστή υπολογιστή. (James Thew/Adobe Stock)

Εμπειρογνώμονας: Η κβαντική πληροφορική είναι τόσο σημαντική όσο η ατομική βόμβα

Η κινεζική Baidu αναπτύσσει κβαντικό υπολογιστή για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Baidu αναπτύσσει τον δικό του κβαντικό υπολογιστή για να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κούρσα προς την επεξεργασία πληροφοριών επόμενης γενιάς. Ο υπολογιστής δεν ξεπερνά τους αντιπάλους που αναπτύσσονται σήμερα στην Αμερική, αλλά, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, σηματοδοτεί έναν τρομερό ανταγωνισμό για το μέλλον της ασφάλειας των δεδομένων.

Ο Άρθουρ Χέρμαν, ανώτερος συνεργάτης του Hudson Institute, δήλωσε ότι η πρόσφατα ανακοινωθείσα κβαντική προσπάθεια της Baidu υπολείπεται των παρόμοιων προσπαθειών που καταβάλλουν εταιρείες όπως η Google και η IBM.

«Αυτός ο κβαντικός υπολογιστής που διαφημίζουν έχει μόνο 10 qubits, και αυτός είναι ένας αρκετά μικρός αριθμός», δήλωσε ο Χέρμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στις 29 Αυγούστου στο πρόγραμμα «China in Focus» στο NTD, θυγατρικό μέσο ενημέρωσης της Epoch Times.

«Ο κβαντικός υπολογιστής Sycamore της Google έχει 60+ qubits. Ο αντίστοιχος της IBM είναι πάνω από 70 qubits».

Ένα κβαντικό bit, ή qubit, είναι μια βασική μονάδα κβαντικής πληροφορίας που χρησιμοποιείται από τους κβαντικούς υπολογιστές. Ενώ οι παραδοσιακοί επεξεργαστές χρησιμοποιούν κανονικά bits, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν για τη δημιουργία δυαδικού κώδικα, τα qubits μπορούν να ενεργοποιηθούν, να απενεργοποιηθούν ή και να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν ταυτόχρονα σε ένα φαινόμενο γνωστό ως υπέρθεση.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στους κβαντικούς επεξεργαστές, θεωρητικά, να επιτύχουν πολύ ταχύτερες ταχύτητες επεξεργασίας από τους αντίστοιχους παραδοσιακούς επεξεργαστές.

Κυβερνήσεις και εταιρείες σπεύδουν λοιπόν να αναπτύξουν την κβαντική πληροφορική προκειμένου να είναι οι πρώτοι που θα επιτύχουν την κυριαρχία των δεδομένων, καθώς τέτοιες γρήγορες ταχύτητες επεξεργασίας θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μαζική αποκρυπτογράφηση των σημερινών μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, οι εφαρμογές της τεχνολογίας στον πραγματικό κόσμο είναι ακόμη πολύ περιορισμένες.

Ο Χέρμαν, ο οποίος διευθύνει την πρωτοβουλία Quantum Alliance Initiative του Ινστιτούτου Hudson, δήλωσε ότι αυτή η περιορισμένη χρησιμότητα διαψεύδει πλέον τις κοσμογονικές επιπτώσεις της κβαντικής τεχνολογίας. Επιπλέον, είπε, η κούρσα προς τις επαναστατικές κβαντικές ικανότητες θα μπορούσε να σημειώσει επανάσταση ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις ότι με μία ή δύο σημαντικές ανακαλύψεις, σε εννοιολογικό επίπεδο [ή] σε επίπεδο μηχανικής, η διαδικασία θα διαρκέσει [πολύ] λιγότερο χρόνο από ό,τι οι ειδικοί θα ήθελαν να προβλέψουν», δήλωσε ο Herman.

«Θα είναι εύκολο για μια τέτοια συσκευή να αποκρυπτογραφήσει όλα τα υπάρχοντα δημόσια συστήματα κρυπτογράφησης. Με άλλα λόγια, μια τέτοια συσκευή θα είναι σε θέση να εξαλείψει κάθε είδους κρυπτογράφηση που υπάρχει σήμερα, προκειμένου να αποσπάσει οποιοδήποτε είδος δεδομένων στα οποία θέλει να αποκτήσει πρόσβαση».

Αυτή η πιθανή ικανότητα είναι που κάνει την τεχνολογία τόσο πολύτιμη μεταξύ των εθνών του κόσμου και γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανταγωνίζονται για την ανάπτυξή της πριν από την άλλη.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε», δήλωσε ο Χέρμαν. «Είναι μια ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες …είναι ακόμα πολύ μπροστά στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός κβαντικού υπολογιστή μεγάλης κλίμακας».

«Το γεγονός ότι έχουμε προβάδισμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κερδίσουμε», πρόσθεσε ο Χέρμαν. «Είναι σαν τον λαγό και τη χελώνα. Είμαστε σαν τον λαγό, έχουμε τρέξει μπροστά … αλλά οι Κινέζοι προχωρούν προς το μέρος μας, αργά αλλά σταθερά».

«Τόσο σημαντικό όσο το σχέδιο Μανχάταν»

Ενώ ο κβαντικός υπολογιστής που ανακοίνωσε πρόσφατα η Baidu είναι μόνο 10 qubit, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει επίσης ένα τσιπ 36 qubit. Η IBM, εν τω μεταξύ, έχει δηλώσει ότι ελπίζει να αναπτύξει έναν κβαντικό υπολογιστή 4.000 qubit μέχρι το 2025.

Από την πλευρά του, ο Χέρμαν δήλωσε ότι τα 10.000 ή περισσότερα qubits που απαιτούνται για να ξεκινήσουν πραγματικά οι προσπάθειες για την κατάρριψη κωδικών είναι πιθανό να μην συμβούν μέχρι κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2030.

«Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που φαινόταν να είναι μια μακρινή απειλή στον ορίζοντα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο Χέρμαν.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι το απόλυτο όπλο στον κυβερνοπόλεμο που θα μπορούσε να έρθει ως αποτέλεσμα της κούρσας που έχουμε ξεκινήσει με την Κίνα προς έναν κβαντικό υπολογιστή».

Ο Χέρμαν δήλωσε ότι το ασταθές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη κβαντικών τεχνολογιών επόμενης γενιάς ήταν ένα πρόβλημα. Ένα άλλο, είπε, ήταν η ανάπτυξη επαρκών πρωτοκόλλων ασφαλείας για την άφιξη αυτής της τεχνολογίας. Η πρόβλεψη του πώς θα μοιάζει ο κβαντικός κυβερνοπόλεμος είναι δύσκολη, είπε.

«Ο λόγος για τον οποίο δημιούργησα την Πρωτοβουλία Κβαντικής Συμμαχίας είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να ρισκάρουμε», δήλωσε ο Χέρμαν.

«Το γεγονός είναι ότι [η Κίνα] μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό [μέσω απειλών], καθώς και σε επίπεδο ανάπτυξης, με τρόπους που είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσουμε και να μετρήσουμε σε αυτό το σημείο. Με τι θα έμοιαζε πραγματικά ο κυβερνοπόλεμος που διεξάγεται σε κβαντική κλίμακα;».

Έτσι, ενώ ο Χέρμαν πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την τελευταία κβαντική προσπάθεια της Baidu, πιστεύει ότι ο κόσμος θα έπρεπε να ανησυχεί για τα βήματα που γίνονται προς την κβαντική τεχνολογία στο σύνολό της. Όπως τα ατομικά όπλα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε, θα αρκούσε η ανάπτυξη μιας ή δύο τέτοιων συσκευών για να αλλάξει για πάντα η φύση της ασφάλειας των πληροφοριών.

«Αυτό είναι δυνητικά τόσο σημαντικό όσο το Σχέδιο Μανχάταν για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας», δήλωσε ο Χέρμαν.

«Είναι δυνητικά τόσο σημαντικό όσο ο αγώνας για τη δημιουργία της βόμβας υδρογόνου, λόγω των τεράστιων καταστροφικών επιπτώσεων που θα συνέβαιναν αν οι Κινέζοι είχαν έναν κβαντικό υπολογιστή που θα έσπαγε τον κώδικα πριν τον αποκτήσουμε εμείς ή πριν είμαστε πραγματικά έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε».

Andrew Thornebrooke και Tiffany Meier

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε