Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Οι σημαίες της Νότιας Κορέας και της Κίνας κυματίζουν δίπλα στην πύλη Τιενανμέν στο Πεκίνο, στις 15 Δεκεμβρίου 2017. (Jason Lee/Reuters)

Εμπειρογνώμονες καλούν τη Νότια Κορέα να ενισχύσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας έναντι της κινεζικής πειρατείας

Το σχέδιο «Χίλια Ταλέντα» του Πεκίνου αποτελεί βιτρίνα για την κινεζική βιομηχανική κατασκοπεία

Τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες του Πεκίνου να αποσπάσει τεχνολογικά μυστικά από τρίτες χώρες, κυρίως μέσω του προγράμματος εξεύρεσης ταλέντων που ονομάζεται σχέδιο «Χιλίων Ταλέντων», αποκαλύπτονται η μία μετά την άλλη. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα, Κινέζοι ή ξένοι, υπέστησαν νομικές συνέπειες στις χώρες που έπεσαν θύματά τους.

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η Νότια Κορέα, ειδικότερα, εδώ και καιρό δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη εγρήγορση όσον αφορά την πρόληψη της κλοπής τεχνολογίας.

Στις 7 Ιουνίου, την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σκληρύνει τις ποινές για την κλοπή τεχνολογίας, αναφέρθηκε μια υπόθεση.

Το αστυνομικό τμήμα της Σεούλ δήλωσε ότι συνέλαβε έναν ερευνητή κινεζικής καταγωγής με την κατηγορία ότι έκλεψε περίπου 10.000 αρχεία προηγμένης τεχνολογίας ιατρικών ρομπότ, ενώ δραστηριοποιούνταν στη Νότια Κορέα.

Ο κατηγορούμενος, ο «κ. Α» (το πραγματικό όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε από τις αρχές), κατηγορήθηκε για παραβίαση του νόμου περί πρόληψης του αθέμιτου ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους Κορεάτες εισαγγελείς.

Ο κ. Α φέρεται να έκλεψε τα δεδομένα κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε ερευνητικό ινστιτούτο, που συνδέεται με μεγάλο νοσοκομείο της Σεούλ από το 2015 έως το 2020, και τα διοχέτευσε στην Κίνα. Τα κλεμμένα αρχεία περιλαμβάνουν προϊόντα τεχνολογίας, όπως ένα ρομπότ υποβοήθησης καρδιαγγειακής επέμβασης σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Η αστυνομία της Νότιας Κορέας αποκάλυψε ότι ο κ. Α έκλεψε και διοχέτευσε στην Κίνα τα βασικά δεδομένα για την τεχνολογία των ιατρικών ρομπότ. Η τεχνολογία φέρεται να πρόκειται να εμπορευματοποιηθεί και η αξία της στην αγορά υπερβαίνει τα 600 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια). Η κορεατική κυβέρνηση φέρεται να επένδυσε 10 δισεκατομμύρια γουόν (περίπου 7,8 εκατομμύρια δολάρια) στην ανάπτυξή της.

Ο κ. Α φέρεται να έχει εργαστεί σε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα που σχετίζονται με τη ρομποτική για περισσότερα από 10 χρόνια. Συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon τον Μάρτιο, κατά την επιστροφή του στη χώρα. Η αστυνομία είχε επίσης επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση και είχε ξεκινήσει έρευνα για τον κ. Α χωρίς να του επιβληθεί κράτηση, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα δημοσίευμα ανέφερε ότι τα δεδομένα που διέρρευσαν από τον κ. Α δεν αποτελούν μέρος της εθνικής βασικής τεχνολογίας της Νότιας Κορέας, οπότε ο νόμος περί προστασίας της βιομηχανικής τεχνολογίας πιθανότατα δεν θα εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου, η τιμωρία του δεν θα είναι αυστηρή εάν κριθεί ένοχος μόνο για παραβίαση του νόμου περί πρόληψης του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αυτή η αφίσα καταζητούμενων αναρτήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον στις 19 Μαΐου 2014. Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι το σώμα ενόρκων των ΗΠΑ απήγγειλε κατηγορίες σε πέντε Κινέζους χάκερ για οικονομική κατασκοπεία και κλοπή εμπορικών μυστικών, τις πρώτες ποινικές κατηγορίες κατά Κινέζων στρατιωτικών αξιωματούχων σε διεθνή υπόθεση κυβερνοκατασκοπείας. (AP Photo)

 

Το σχέδιο «Χίλια ταλέντα» της Κίνας

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι ο κ. Α συμμετείχε στο σχέδιο Χιλίων Ταλέντων του κινεζικού καθεστώτος και φέρεται να λάμβανε επιδοτήσεις από το Πεκίνο. Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει κίνητρα ύψους έως και εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε επαγγελματίες του εξωτερικού για έρευνα και εργασία στην Κίνα για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Έχει επικριθεί ευρέως ως βιτρίνα για τη μαζική προώθηση της κινεζικής βιομηχανικής κατασκοπείας.

Οι κορεατικές αρχές πληροφοριών δήλωσαν ότι «υποπτεύονται ότι ο κ. Α ήρθε στη Νότια Κορέα με σκοπό να κλέψει τεχνολογία [και να τη διοχετεύσει] στην Κίνα”.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη περίπτωση κλοπής τεχνολογίας στη Νότια Κορέα που σχετίζεται με το πρόγραμμα Χιλίων Ταλέντων.

Το 2020, ένας καθηγητής του Κορεάτικου Προηγμένου Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας (KAIST) συνελήφθη και δικάστηκε με την κατηγορία της διαρροής ερευνητικών δεδομένων που σχετίζονται με το Lidar, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Το Lidar είναι γνωστό ως το «μάτι της αυτόνομης οδήγησης» και αποτελεί τη βασική τεχνολογία των αυτοκατευθυνόμενων αυτοκινήτων. Όπως αποκαλύφθηκε, ο καθηγητής συμμετείχε στο σχέδιο Χιλίων Ταλέντων και είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων γουόν (περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια) από το Πεκίνο.

Ο καθηγητής καταδικάστηκε αργότερα σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.

Μέσος όρος 1,6 διαρροές τεχνολογίας ανά μήνα

Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει συχνές διαρροές τεχνολογίας, οι οποίες συνοδεύονται από τεράστιες απώλειες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Κορεατικών Βιομηχανιών (FKI) που δημοσιεύθηκαν στις 8 Ιουνίου, επικαλούμενα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κορέας, τουλάχιστον 93 τεχνολογίες έχουν διαρρεύσει στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια, με μέσο όρο 1,6 διαρροές ανά μήνα, κυρίως από ζωτικής σημασίας βιομηχανίες όπως οι ημιαγωγοί, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και τα αυτόνομα οχήματα.

Στις 27 Οκτωβρίου 2022, η FKI δημοσίευσε μια έρευνα που διεξήγαγε σε 26 εμπειρογνώμονες ασφαλείας της βιομηχανίας. Περίπου το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το επίπεδο προστασίας της προηγμένης τεχνολογίας της Νότιας Κορέας είναι ασθενέστερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ οι δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης της χώρας είναι εφάμιλλες των ανταγωνιστικών της χωρών.

Με βάση τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, η έκθεση ανέφερε ότι η μέση ετήσια ζημία που προκαλείται από διαρροές βιομηχανικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων των διαρροών στο εξωτερικό, είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το 2,7 τοις εκατό του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας το 2021 και το 60,4 τοις εκατό των συνολικών δαπανών Ε&Α της χώρας το 2020.

Εν τω μεταξύ, το 92,3% των εμπειρογνωμόνων πιστεύει ότι η Κίνα είναι η χώρα που η Νότια Κορέα πρέπει να προσέχει περισσότερο όσον αφορά τις διαρροές.

«Η τιμωρία είναι πολύ ελαφριά»

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας έχει επικριθεί για τις ελαφριές ποινές που επιβάλλει στις διαρροές τεχνολογίας.

Τα στοιχεία της FKI δείχνουν ότι το 2021 διεξήχθησαν 33 πρωτοβάθμιες ποινικές δίκες για παραβίαση του νόμου περί προστασίας της βιομηχανικής τεχνολογίας, στις οποίες το 60,6% αθωώθηκε, το 27,2% καταδικάστηκε με αναστολή και μόλις το 6,1% καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Η FKI επεσήμανε ότι, αν και η Νότια Κορέα έχει προβλέψει ποινές για εγκλήματα που αφορούν την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, η πραγματική τιμωρία είναι ανεπαρκής, επειδή τα πρότυπα καταδίκης είναι χαμηλότερα από τις θεσπισμένες ποινές.

«Είναι απαραίτητο να ανεβούν τα πρότυπα των ποινών και να θεσπιστούν διαφορετικά πρότυπα ποινών για τη διαρροή εθνικών βασικών τεχνολογιών και γενικών εμπορικών μυστικών», ανέφερε το FKI στην έκθεση.

Ο Λι Γιουανχούα, εμπειρογνώμονας της Κίνας και πρώην αναπληρωτής καθηγητής ιστορικής εκπαίδευσης στο Capital Normal University της Κίνας, επανέλαβε την εκτίμηση της FKI.

«Ο λόγος για τον οποίο οι τεχνολογίες της Νότιας Κορέας κλέβονται συχνά από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας [ΚΚΚ] είναι ότι η τιμωρία είναι πολύ ελαφριά», δήλωσε ο Λι στην Epoch Times στις 9 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι οι νόμοι και οι κανονισμοί της χώρας για την προστασία της τεχνολογίας είναι επιεικείς.

Ωστόσο, τόνισε ότι η συχνή επιτυχία του Πεκίνου στην κλοπή νοτιοκορεατικών τεχνολογιών δείχνει ότι «η Κορέα δεν καταλαβαίνει πραγματικά τη φύση του ΚΚΚ και δεν αγρυπνά» απέναντι σε όσους έχουν σχέση με το ΚΚΚ και δραστηριοποιούνται στη Νότια Κορέα.

Επεσήμανε επίσης ότι επειδή η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας, η Νότια Κορέα πάντα έδινε προτεραιότητα στην οικονομία της και αγνοούσε το ζήτημα της κλοπής τεχνολογίας.

«Η πρόληψη της κλοπής τεχνολογίας είναι χαλαρή και η τιμωρία είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τα τεράστια κέρδη που αποφέρει. Αυτό κάνει τις κλοπές ακόμη πιο ανεξέλεγκτες», πρόσθεσε ο Λι.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας JoongAng Daily τον Μάιο, η κυβέρνηση του Γιουν Σουκ Γιολ σχεδιάζει να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας καταστολή της βιομηχανικής κατασκοπείας στο εγγύς μέλλον.

«Εν μέσω του σκληρού τεχνολογικού ανταγωνισμού, η βασική τεχνολογία της Νότιας Κορέας συνεχίζει να διαρρέει σε μέρη όπως η Κίνα, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε πάντα ανώδυνα μέτρα τιμωρίας. Ο πρόεδρος Γιουν συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα του προβλήματος … θα αρχίσει [να εργάζεται] για τα πρότυπα ποινών στο εγγύς μέλλον», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ένας ανώνυμος βοηθός στο προεδρικό γραφείο της Κορέας.

 

Των Lisa Bian και Sean Tseng, με τη συμβολή του Kane Zhang

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε