Ακολουθήστε τη Sina McCullough στην προσπάθειά της να αποκαλύψει αλήθειες για το φαγητό και την υγεία. Εκπαιδευμένη επιστήμονας και εκ φύσεως δημοσιογράφος, η Sina προσφέρει στοιχεία και ιδέες για υγιεινή, χαρούμενη και ελεύθερη ζωή.
Παρά την αφθονία τροφίμων στη χώρα μας, πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να στερούνται θρεπτικών συστατικών. Η εξάντληση του εδάφους, η υπερκαλλιέργεια και η επεξεργασία τροφίμων έχουν υποβαθμίσει τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων μας, με αποτέλεσμα λιγότερα μικροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας.
Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2021, πολλοί Αμερικανοί δεν συμπληρώνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών μέσω της τροφής και μόνο.
Η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά αλλά επίμονα προβλήματα υγείας — κόπωση, μειωμένη ανοσία και θολή συνείδηση — τα οποία μπορεί να αγνοήσουμε ως «απλά φυσιολογικά στη ζωή» ή ως «γήρας». Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα κενά θρεπτικών συστατικών μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ή την επιδείνωση χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, ακόμη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Συμπληρώματα
Μέχρι το 2024, το 75% των Αμερικανών επιδιώκει να γεφυρώσει τα κενά των θρεπτικών ουσιών με συμπληρώματα διατροφής. Ωστόσο, η εξάρτηση από συμπληρώματα συνοδεύεται από προκλήσεις: είναι συχνά συνθετικά, ακριβά και – όπως και ορισμένα τρόφιμα και νερό – είναι συνήθως μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, διοξίνες και PCB (πολυχλωριωμένα διφαινύλια).
Τι θα γινόταν αν υπήρχε ένας άλλος τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα των θρεπτικών συστατικών;
Ένα εργοστάσιο βιταμινών μέσα σου
Φανταστείτε ένα κρυμμένο εργοστάσιο βιταμινών μέσα στο γαστρεντερικό σας σωλήνα, με τρισεκατομμύρια μικροσκοπικούς «εργάτες» που παράγουν κρίσιμες βιταμίνες.
Ήδη από το 1997, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ορισμένα μικρόβια του εντέρου παράγουν βιταμίνες — περιλαμβανομένων όλων των βιταμινών Β και Κ. Προσφάτως, προστέθηκε και η βιταμίνη C στον κατάλογο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ταξινομούν αυτές τις βιταμίνες ως «απαραίτητες» επειδή δεν παράγουμε αρκετές για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες.
Ως αποτέλεσμα, έχουμε διδαχτεί ότι πρέπει να τις λαμβάνουμε από τρόφιμα ή συμπληρώματα.
Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να μας δώσει περισσότερες βιταμίνες, λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μπορούμε επίσης να αυξήσουμε τα επίπεδα ταΐζοντας και υποστηρίζοντας τους «εργάτες του εργοστασίου βιταμινών» στο μικροβίωμα.
Μελέτη του 2007 ανέφερε αύξηση στα επίπεδα φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και βιταμίνης Β12 στο αίμα μετά από διαλειμματική νηστεία ενός μηνός – παρόλο που κανένας από τους συμμετέχοντες δεν πήρε συμπληρώματα βιταμινών ούτε άλλαξε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Β. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση αυτών των βιταμινών δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τη διατροφή.
Το 2017, μια άλλη μελέτη ανέφερε αυξημένο φυλλικό οξύ στο αίμα, αλλά αυτή τη φορά η αύξηση ήρθε μετά από μια κετογονική δίαιτα χωρίς περιορισμούς ενέργειας έξι εβδομάδων. Αυτό το εύρημα ήταν περίεργο, επειδή τα τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ περιλαμβάνουν λαχανικά και δημητριακά, τα οποία ήταν περιορισμένα. Πώς, λοιπόν, αυξήθηκαν τα επίπεδα φυλλικού οξέος στο αίμα;
Η απάντηση ήρθε από μια κλινική δοκιμή του 2018, όπου δύο εβδομάδες δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αύξησε τη συγκέντρωση φυλλικού οξέος στον ορό σε παχύσαρκα άτομα. Η αύξηση του φυλλικού οξέος δεν ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης περισσότερου φυλλικού οξέος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση του φυλλικού οξέος προκλήθηκε από την ταχεία αύξηση των γαστρεντερικών βακτηρίων – του στρεπτόκοκκου και του λακτόκοκκου – που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή φυλλικού οξέος.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή ορισμένων βιταμινών αυξάνοντας την ποσότητα των μικροβίων που παράγουν αυτές τις βιταμίνες.
Εάν αυτό αληθεύει, γιατί δεν φτιάχνουμε αρκετές από αυτές τις βιταμίνες για να κλείσουμε το χάσμα θρεπτικών συστατικών χωρίς συμπληρώματα;
Χάνουμε τα εσωτερικά μας εργοστάσια βιταμινών
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιβιοτικά, αποστειρωμένα τρόφιμα, χρόνιο στρες και περιβαλλοντικές τοξίνες, μπορεί να μειώσει την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Δυτικοί έχουν χάσει έως και το ήμισυ της μικροβιακής τους ποικιλότητας.
Όταν μειώνονται τα ωφέλιμα μικρόβια, δεν χάνουμε απλώς βακτήρια του εντέρου — χάνουμε τους εργαζομένους μας στο εργοστάσιο βιταμινών που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή βασικών θρεπτικών συστατικών. Χωρίς αυτά, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε χρόνιες ασθένειες.
«Η απώλεια μικροβίων είναι ο ένοχος της ασθένειας», είπε η γιατρός Σαμπίνε Χαζάν, με ειδίκευση στη γαστρεντερολογία, ειδική στο μικροβίωμα και Διευθύνων Σύμβουλος της Progenabiome, σε τηλεφωνική συνομιλία με την Epoch Times.
Για παράδειγμα, απώλεια των μπιφιδοβακτηρίων —ένας τύπος προβιοτικού ικανού να παράγει βιταμίνες— έχει παρατηρηθεί σε άτομα με αυτισμό, νόσο του Lyme, διηθητικό καρκίνο και μακροχρόνιο COVID, είπε η Χαζάν.
Η απώλεια μικροβίων που παράγουν βιταμίνες έχει επίσης τονιστεί στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας.
Παραδείγματος χάριν, τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βιταμινών Β2, Β5, και Β9 ήταν πιο άφθονα σε [ψυχικά] υγιείς ανθρώπους σε σύγκριση με εκείνους με διπολική διαταραχή, σύμφωνα με μελέτη του 2022. Ομοίως, η έκφραση των μικροβιακών γονιδίων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των βιταμινών ήταν χαμηλότερη σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή σε σύγκριση με υγιή άτομα ελέγχου, σύμφωνα με δεύτερη μελέτη του 2022.
Μαζί, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αυξανόμενος επιπολασμός ορισμένων ασθενειών θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μειωμένη ικανότητα παραγωγής βιταμινών στο έντερό μας. Η οικοδόμηση ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού μικροβιώματος μπορεί να βοηθήσει στο να κλείσουμε αυτά τα κενά θρεπτικών συστατικών με φυσικό τρόπο — ίσως ακόμη και να βοηθήσουμε στην ανάρρωση από χρόνιες παθήσεις.
Μπορούν όμως τα μικρόβιά μας να παράγουν αρκετές βιταμίνες για να εξαλείψουν την ανάγκη μας για συγκεκριμένα συμπληρώματα βιταμινών;
Μπορεί ένα υγιές μικροβίωμα να αντικαταστήσει τα συμπληρώματα;
Σύμφωνα με την Χαζάν, η απάντηση είναι ναι – με μια προειδοποίηση.
«Κατά την ταπεινή μου γνώμη, οι βιταμίνες είναι χρήσιμες αρχικά για τη συμπλήρωση χαμένων μικροβίων», είπε.
Για παράδειγμα, μελέτη του 2022 με επικεφαλής τη Χαζάν ανέφερε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C αύξησε τα επίπεδα των μπιφιδοβακτηρίων, που αποτελούν βασικό παράγοντα της υγείας του εντέρου. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μικροβιώματος.
Ωστόσο, ο απώτερος στόχος είναι η ανθεκτικότητα. Ενώ μπορεί να χρειάζεστε βιταμίνες για να βοηθήσετε στην αναδόμηση ενός ισχυρού μικροβιώματος, μπορείτε να το διατηρήσετε χωρίς συμπληρώματα.
«Ένα ισχυρό μικροβίωμα χρειάζεται απλώς καλές φυσικές τροφές. Το κλειδί για την υγεία, κατά τη γνώμη μου, είναι να φτάσεις σε αυτήν την ανθεκτικότητα όπου δεν εξαρτάσαι από [τεχνητά] προϊόντα για να επιβιώσεις, αλλά μόνο καλό φαγητό, αέρα, και νερό», είπε η Χαζάν. «Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε ένα τοξικό περιβάλλον που εξασθενεί συνεχώς το μικροβίωμά μας, επομένως πρέπει να προσαρμοστούμε. Η προσαρμογή αλλάζει το μικροβίωμα.»
Αξιοποιώντας τον φυσικό σχεδιασμό του σώματος
Αν και τα συμπληρώματα έχουν την αξία τους, η ιδέα ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να καλύψει πολλά κενά θρεπτικών συστατικών είναι συναρπαστική και απελευθερωτική.
Εξακολουθούμε να ανακαλύπτουμε πώς να εκμεταλλευόμαστε πλήρως αυτό το δυναμικό, αλλά ένα πράγμα φαίνεται σαφές: Ένα ακμάζον εντερικό μικροβίωμα θέτει τα θεμέλια. Οι σύγχρονες δίαιτες και ο τρόπος ζωής μπορεί να έχουν δυσκολέψει την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών, αλλά δεν έχουν αφαιρέσει την έμφυτη ανθεκτικότητά μας.
Δουλεύοντας με τον φυσικό σχεδιασμό του σώματός μας, ίσως μπορέσουμε να κλείσουμε το διατροφικό χάσμα.
Της Sina McCullough
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και αντικατοπτρίζουν τη γνώμη της Sina McCullough, επιστήμονα, αλλά όχι γιατρού. Δεν προορίζεται ως ιατρική συμβουλή ή υποκατάστατο καθοδήγησης από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Πάντα να συμβουλεύεστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή, τα φάρμακα, ή τον τρόπο ζωής σας. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες με δική σας ευθύνη.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις της Epoch Times.