Κυριακή, 18 Μαΐ, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Ουάσινγκτον, 13 Φεβρουαρίου 2025. Ο Μόντι θα προσπαθήσει να αναζωπυρώσει τη φιλία του με τον Ντόναλντ Τραμπ - και να αποφύγει την οργή του Αμερικανού προέδρου για τους δασμούς και τη μετανάστευση - όταν συναντηθούν στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ θα πιέσει για μια «δίκαιη» εμπορική συμφωνία με την Ινδία, ενώ θα συζητήσουν επίσης μια νέα αμυντική εταιρική σχέση και στρατιωτικές πωλήσεις,δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. (Photo by JIM WATSON/AFP μέσω Getty Images)

Εμπορικό παζάρι ΗΠΑ-Ινδίας για συμφωνία χωρίς δασμούς

Ο ΥΠΕΞ της Ινδίας τονίζει πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στις 15 Μαΐου ότι η Ινδία προσέφερε μια εμπορική συμφωνία μηδενικών δασμών με τις ΗΠΑ — θέση την οποία αργότερα διέψευσε Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Ντόχα του Κατάρ, ο Τραμπ χαρακτήρισε την Ινδία «μία από τις χώρες με τους υψηλότερους δασμούς στον κόσμο» και εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ, να μεταφέρει την παραγωγή της εταιρείας στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις αμερικανικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην ινδική αγορά, αλλά η Ινδία εμφανίστηκε πρόθυμη να προσφέρει μια συμφωνία που δεν θα επιβάλλει κανέναν δασμό στα αμερικανικά προϊόντα. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο αυτό.

Oil-painting-ntdtv

Τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει σειρά αντισταθμιστικών δασμών σχεδόν σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου δασμού 26% στην Ινδία, στο πλαίσιο προσπαθειών να μειώσει τα εμπορικά ελλείμματα και να αντιμετωπίσει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρότι έδωσε στη συνέχεια τρίμηνη παράταση στις περισσότερες χώρες για διαπραγματεύσεις, διατήρησε έναν βασικό δασμό ύψους 10%. Η Ινδία επιδιώκει να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία που θα την απαλλάξει από τις αυξήσεις των δασμών αυτών.

Σε απάντηση στις δηλώσεις Τραμπ, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραμανιγιάμ Τζαϊσανκάρ, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ότι δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους την ίδια ημέρα, οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών.

Ο Ινδός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι συνομιλίες είναι πολύπλοκες και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πριν την ολοκλήρωσή τους.

Η Ινδία έχει ήδη μειώσει τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, όπως το ουίσκι μπέρμπον, οι μοτοσικλέτες, τα προϊόντα πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και τα μέταλλα. Παράλληλα, έχει διευρύνει την πρόσβαση στην αγορά για αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και ιατρικές συσκευές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με κοινή δήλωση της 13ης Φεβρουαρίου.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, όπου οι δύο ηγέτες είχαν θέσει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 — σχέδιο που αποκάλεσαν «Αποστολή 500».

Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει το πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, κάλεσε την Ινδία να ενισχύσει τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών F-35, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες πραγματοποιούν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Βανς εκτίμησε ότι η επιτυχής συνεργασία ΗΠΑ και Ινδίας μπορεί να οδηγήσει σε έναν ειρηνικό και ευημερούντα 21ο αιώνα, ενώ προειδοποίησε ότι η αποτυχία μιας τέτοιας συνεργασίας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε