Για την πορεία του πολεοδομικού σχεδιασμού που εξελίσσεται στη χώρα μέσω των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για το 80% της επικράτειας μίλησε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, κατά την παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καρπενησίου. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόσφατη αξιολόγηση που έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι η χώρα μας έλαβε τα εύσημα. «Να μεταφέρω σε όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι με το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πραγματικά στο υπουργείο συγχαρητήρια για αυτό το πρόγραμμα. Και λόγω της διαχείρισης που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη διαγωνιστική διαδικασία, στη διαφάνεια, στον τρόπο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, στην πολυπλοκότητα και τη συνθετότητα των ζητημάτων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τόσο με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και την ενσωμάτωση των κινήτρων στον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο με το Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης των οικισμών, καθώς και με θέματα ευελιξίας των χρήσεων, θέματα φέρουσας ικανότητας, τα οποία είχαν γραφτεί στα πρακτικά του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως επίσης και με την επικαιροποίηση των πολεοδομικών σταθεροτύπων που προέκυψε μετά και την τελευταία απογραφή του 2021», σημείωσε.
Ο κος Μπακογιάννης αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυπλοκότητα των μελετών των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) και υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση του πολεοδομικού σχεδιασμού. «Το τελικό αποτέλεσμα του πολεοδομικού σχεδιασμού πρέπει να είναι σύμφωνο με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και να έχει λάβει υπ’ όψιν του όλες αυτές τις λεπτομέρειες. Η πολυπλοκότητα και η συνθετότητα εδώ εναπόκεινται στην τεκμηρίωση, στη βαθιά γνώση, στον τρόπο της ανάλυσης από την οποία πρέπει να προκύψει η τεκμηρίωση της κάθε γραμμής. Η κάθε γραμμή, λοιπόν, είναι πολύ σημαντική, το κάθε πολύγωνο καθορίζει μία σειρά από ζητήματα τα οποία επηρεάζουν τις περιουσίες, επηρεάζουν το περιβάλλον, επηρεάζουν την προστασία του και χρήζει μίας πάρα πολύ μεγάλης αξιολόγησης για την κάθε πρόταση η οποία γίνεται», τόνισε.
«Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν μπορεί να σταθεί. Και γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί θέλουμε τις τοπικές κοινωνίες συμμετόχους, θέλουμε να μετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, να καταθέσουν απόψεις, γι’ αυτό το λόγο έχουμε και την πλατφόρμα με την οποία παρακολουθούν όλοι, σε όλη την Ελλάδα, που βρίσκεται το κάθε ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Και όταν έρθει η ώρα της συζήτησης με τα Δημοτικά Συμβούλια, που θα βγει σε διαβούλευση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να υπάρχει ο χρόνος έτσι ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις», ανέφερε ο κος Μπακογιάννης.
Αναφερόμενος δε στη χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε ότι «η χρηματοδότηση του συνόλου του έργου είναι απόλυτα εξασφαλισμένη και το ορόσημο, το οποίο έχει μπει για τη δική μας τη διασφάλιση, σχετίζεται περισσότερο με τη διαχειριστική ικανότητα των δικών μας δυνατοτήτων, να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τον αριθμό των μελετών. Εάν έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το 100% των μελετών και όλες αυτές μέχρι το καλοκαίρι του 2026 τυγχάνουν της αποδοχής των Δημοτικών Συμβουλίων, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Δε θα ήθελα σε καμία περίπτωση, όμως, να μην πετυχαίνουμε έναν στόχο οροσήμου, ο οποίος θα είχε να κάνει με κάποιες αντιρρήσεις από τις τοπικές κοινωνίες, που ενδεχομένως να έπρεπε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος συζήτησης, περισσότερος χρόνος διαβούλευσης ή χρόνος ωρίμανσης με τους μελετητές, των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις παράλληλες μελέτες. Με το στοίχημα αυτό του επανακαθορισμού, τον αριθμό των Δημοτικών Ενοτήτων, αυτό που έχουμε καταφέρει και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμπιστεύθηκε 100% τις επιλογές του υπουργείου και της κυβέρνησης, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε εξασφαλισμένο το σύνολο της χρηματοδότησης, για το σύνολο των έργων.
»Και μάλιστα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και μικρότερο άγχος από τη δική μας την πλευρά, αν τελικά δεν καταφέρουμε να πετύχουμε τον συνολικό στόχο για τον αριθμό που έχουμε ορίσει από την αρχή, να έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε πιο ευέλικτα, ακόμα και αν απαιτηθεί με κάποια άλλη πηγή χρηματοδότησης. Κατά την άποψή μου αυτό δεν θα απαιτηθεί, γιατί ήδη οι δήμαρχοι είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και δουλεύουν πολύ στενά με τους μελετητές πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και αυτό αποτελεί και τον λόγο για τον οποίο η Κοινότητα μας έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης.»
Σύμφωνα πάντα με τον κος Μπακογιάννη, «το Πρόγραμμα ‘Κωνσταντίνος Δοξιάδης’ αποτελεί εθνικής προτεραιότητας πρόγραμμα. Θεωρείται ότι είναι μεταρρύθμιση, δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα, και θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση – θα ολοκληρωνόταν έτσι και αλλιώς, ανεξάρτητα από το αν θα υπήρχε η χρηματοδότηση ή όχι, ακόμα και με πόρους δικούς μας εθνικούς, είτε του ΕΣΠΑ είτε του Πράσινου Ταμείου. Δεν υπάρχει όμως κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο ή τέτοια περίπτωση.
»Ο στόχος ο δικός μας είναι να πετύχουμε το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων. Παρόλα αυτά για εμάς είναι ένα μαξιλαράκι, [για την] περίπτωση που σε κάποιες τοπικές κοινωνίες χρειαστεί περισσότερος χρόνος, περισσότερη διαβούλευση, περισσότερη συζήτηση. Γιατί, πράγματι, όταν μιλάμε για την περιουσία του καθενός, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό [είναι] και πόσο επηρεάζεται ο σχεδιασμός αλλά και οι αποφάσεις των ίδιων των δημοτικών συμβουλίων.»
Όπως τόνισε: «Ο μόνος προβληματισμός που μπορεί να υπάρξει είναι οι συναινέσεις, κι εγώ επειδή είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπώ τις συναινέσεις, μου αρέσει να συνεργάζομαι και θέλω να έχω καλή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους Δημάρχους, στηρίζομαι πάρα πολύ στο να πετύχουμε και να βρούμε αυτές τις συναινέσεις και να μην προχωρήσει κανένα πολεοδομικό σχέδιο χωρίς την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση. Που ενδεχομένως να μας οδηγήσει να καθυστερήσουμε την ολοκλήρωση κάποιων πολεοδομικών σχεδίων, […] όμως ήδη έχουμε καταφέρει μέσω διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα, όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.»
Ηλ. Π.