Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
«Ακολουθούμε τη φωνή της προσαρμογής στη σοσιαλιστική κοινωνία και, υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, θα συνεργαστούμε με τους ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων στη χώρα για ... το μεγαλείο του κινεζικού έθνους»: απόσπασμα από την ιστοσελίδα της Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης της Κίνας.

Εγκρίνουν πράγματι οι Χριστιανοί της Κίνας τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ;

Όχι, αλλά αυτό θέλει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να πιστεύετε

Εγκρίνουν οι Καθολικοί Χριστιανοί της Κίνας τη δίωξη του Φάλουν Γκονγκ που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία 24 χρόνια;

Φαίνεται πως αυτή την εντύπωση θέλει να δημιουργήσει το κινεζικό καθεστώς, με την πρόσφατη αναδημοσίευση καταδίκης της πνευματικής άσκησης που ο Φου Τιεσάν, τότε επικεφαλής της Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης (PCA) ή Πατριωτικής Καθολικής Εκκλησίας είχε δημοσιεύσει το 2001.

Η δήλωση, η οποία τώρα αναδημοσιεύτηκε από την Ένωση της Κίνας κατά των Κακόβουλων Λατρειών (China Anti-Cult Association), ουσιαστικά υποστηρίζει την προσπάθεια του ΚΚΚ να εξαλείψει την πρακτική.

Φυσικά, δεδομένου ότι ο Φου (1931-2007) είχε αποσχιστεί από τη Ρώμη, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια συμφιλίωσης, μάλλον δεν θα έπρεπε να θεωρείται αυθεντία για το τι συνιστά «αίρεση». Στην πραγματικότητα, ως επικεφαλής της Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε από το ΚΚΚ το 1957 για την επιτήρηση, τον συμβιβασμό και τον έλεγχο των Καθολικών της Κίνας, ήταν μέρος του ίδιου του ΚΚΚ. Για να υπογραμμίσει ακόμη περισσότερο τους στενούς δεσμούς του με τους κομμουνιστές, αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο της μόνιμης επιτροπής του νομοθετικού σώματος της Κίνας, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, από το 2003 μέχρι τον θάνατό του το 2007.

Σε κάθε περίπτωση, η καταγγελία του Φου για το Φάλουν Γκονγκ ήταν δριμεία. Υποστήριξε ότι «αγνοούσε τις βασικές ηθικές και δεοντολογικές αρχές των ανθρώπων … και απερίσκεπτα καταπατούσε τα ανθρώπινα όντα, κατέστρεφε την ανθρώπινη φύση και δεν είχε κανένα σεβασμό για τις ανθρώπινες ζωές».

Ωστόσο, αυτό ακούγεται περισσότερο σαν περιγραφή του ΚΚΚ παρά του Φάλουν Γκονγκ, το οποίο είναι μια πρακτική διαλογισμού βασισμένη στις αρχές της «αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας».

Είναι πιθανό ότι το 2001 ο Φου δεν γνώριζε ότι μια πανεθνική εκστρατεία βρισκόταν σε εξέλιξη για τη συντριβή του κινήματος και ότι ένας τεράστιος αριθμός ασκουμένων είχε ήδη συλληφθεί και βασανιστεί βάναυσα, ενώ κάποιοι εξ αυτών δολοφονούνταν κρυφά για τα όργανά τους. Η δίωξη είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1999 και εξακολουθούσε να εντείνεται. Δεδομένου, ωστόσο, του πόσο καλά δικτυωμένος ήταν μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, προσωπικά δεν θα έδινα σε αυτόν τον «πατριώτη επίσκοπο» το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Τώρα, βέβαια, δύο δεκαετίες αργότερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι σημερινοί ηγέτες της Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης της Κίνας είναι ενήμεροι για τη συνεχιζόμενη δίωξη. Πράγματι, ολόκληρος ο κόσμος γνωρίζει τις φρικαλεότητες που υφίστανται οι ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με πολλούς άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες, έχει δημοσιεύσει εκθέσεις που τεκμηριώνουν το πλήθος των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει το ΚΚΚ στην προσπάθειά του να εξαλείψει το Φάλουν Γκονγκ.

 Falun Gong practitioners during a reenactment of the Chinese Communist Party's practice of forced organ harvesting from Falun Gong practitioners, during a rally in Taipei, Taiwan, on April 23, 2006. (Patrick Lin/AFP via Getty Images)
Ασκούμενοι του Φάλουν Γκονγκ αναπαριστούν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μια εξαναγκαστική αφαίρεση οργάνων, για να καταγγείλουν την εν λόγω πρακτική που το ΚΚΚ εφαρμόζει όλα τα χρόνια της δίωξης σε ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Ταϊβάν, 23 Απριλίου 2006. (Patrick Lin/AFP μέσω Getty Images)

 

Τι μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε για τον ισχυρισμό της Ένωσης κατά των Κακόβουλων Λατρειών ότι η αναδημοσίευση της επίθεσης του Φου κατά του Φάλουν Γκονγκ εγκρίθηκε από την Πατριωτική Καθολική Ένωση;

Δεδομένου ότι η Πατριωτική Καθολική Ένωση, όπως και όλες οι εγκεκριμένες θρησκευτικές ομάδες στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Τμήματος Εργασίας του Ενιαίου Μετώπου του ΚΚΚ, αυτό είναι πιθανώς αλήθεια. Ο σημερινός ηγέτης της, ο Επίσκοπος του Πεκίνου Λι Σαν, έχει την εμπιστοσύνη του ΚΚΚ για «να ενώσει και να οδηγήσει τον τεράστιο αριθμό των καθολικών να αποδεχτούν τη σκέψη του Σι Τζινπίνγκ ως οδηγό τους». Πράγματι, έχει δεσμευτεί να το κάνει.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο Επίσκοπος Λι να αλλάξει τη γραμμή του, αλλά δεν θα έπρεπε το Βατικανό να διαμαρτυρηθεί για την απατηλή προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος να εμπλέξει την Πατριωτική Καθολική Ένωση της Κίνας στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασκουμένων του Φάλουν Γκονγκ;

Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας Κίνας-Βατικανού του 2018, οποιαδήποτε δήλωση της Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης σχετικά με το Φάλουν Γκονγκ θα είχε απορριφθεί αμέσως από το Βατικανό. Εξάλλου, η ΠΚΕ ήταν κάτι ελάχιστα περισσότερο από ένα δημιούργημα του ΚΚΚ. Αν τα κομμουνιστικά αφεντικά της της έλεγαν να επιτεθεί σε μια ανεξάρτητη θρησκευτική οργάνωση που αρνούνταν να υποταχθεί στο επίσημα αθεϊστικό ΚΚΚ, θα το έκανε.

Αλλά το ζήτημα περιπλέκεται από τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία δημιούργησε μια αύρα νομιμότητας γύρω από την Πατριωτική Καθολική Ένωση αναγνωρίζοντας τους επισκόπους-μέλη της ως νόμιμους. Ο Επίσκοπος Λι, για παράδειγμα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Φου Τιεσάν, είναι νόμιμος επίσκοπος και έχει καλή σχέση με την Καθολική Εκκλησία.

Τον Μάιο του 2018, συναντήθηκα με τον γραμματέα του Βατικανού, τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, και εξέθεσα τους λόγους για τους οποίους η υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας με το ΚΚΚ θα ήταν λάθος. Ανέφερα τους νέους κανονισμούς που διέπουν τη θρησκευτική δραστηριότητα, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2018 και καλούσαν τους κρυφούς επισκόπους και τους ιερείς να υποταχθούν στις κομμουνιστικές αρχές ως προϋπόθεση για να παραμείνουν στη διακονία.

Ο καρδινάλιος Παρολίν απέρριψε την ανησυχία μου, λέγοντας: «Δεν έχουμε αντίρρηση στην απαίτηση να εγγραφούν όλοι στις αρχές».

Αλλά αυτή δεν ήταν μια απλή «εγγραφή». Στα χέρια του Κομμουνιστικού Κόμματος, διαστρεβλώθηκε σε απαίτηση να ενταχθούν όλοι οι κληρικοί στη σχισματική Πατριωτική Καθολική Ένωση και να ομολογήσουν ότι η πρώτη τους πίστη ήταν στο επίσημα αθεϊστικό Κόμμα-Κράτος και όχι στον Θεό.

Τον επόμενο χρόνο, το Βατικανό επέτεινε τη σύγχυση με την έκδοση «ποιμαντικών οδηγιών», που πρότειναν σε όσους κληρικούς δέχονταν πιέσεις να ενταχθούν στην Πατριωτική Καθολική Εκκλησία να «διευκρινίσουν εγγράφως» ότι εντάσσονται υπό διαμαρτυρία και εξακολουθούν να «παραμένουν πιστοί στις αρχές του Καθολικού δόγματος». Ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, ότι θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν προφορικά και παρουσία μάρτυρα.

Ως κάποιος που έχει συλληφθεί στην Κίνα και έχει αναγκαστεί να γράψει μια «ομολογία», μπορώ προσωπικά να βεβαιώσω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να επιτραπεί σε έναν «πολιορκημένο» ιερέα είτε να καλέσει μάρτυρες είτε να τροποποιήσει την «εγγραφή» του με οποιονδήποτε τρόπο. Η πρόταση θα ήταν γελοία αν δεν ήταν τόσο παράλογη.

Αλλά το σαφές συμπέρασμα των «ποιμαντικών κατευθυντήριων γραμμών» είναι ότι η Πατριωτική Καθολική Ένωση δεν βρίσκεται σε κοινωνία με τη Ρώμη.

Η ένωση παραμένει σήμερα, όπως ήταν πάντα, μια ομάδα που ελέγχεται από το ΚΚΚ, τα τελευταία χρόνια μέσω του τμήματος του Ενιαίου Μετώπου.

Είναι γεγονός ότι το Βατικανό προσπαθεί να αγνοεί τον τρόπο με τον οποίο το ΚΚΚ παραβιάζει τη συμφωνία Κίνας-Βατικανού. Απέστρεψε τα μάτια του όταν πιστοί επίσκοποι και κληρικοί εξαναγκάστηκαν να ενταχθούν στην Πατριωτική Καθολική Ένωση. Κάνει μόνο ήπια παράπονα όταν χρίζονται ή μετατίθενται επίσκοποι χωρίς την προηγούμενη έγκρισή του.

Αλλά μου φαίνεται ότι η τελευταία κατάχρηση της Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης πρέπει να προκαλέσει μία απάντηση από τη Ρώμη.

Το να υπονοείται ότι οποιαδήποτε επίσημα αναγνωρισμένη οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας εγκρίνει τις μαζικές συλλήψεις, φυλακίσεις και εκτελέσεις μελών μιας ειρηνικής πρακτικής, τις οποίες πραγματοποιεί το ΚΚΚ ασύδοτα, αποτελεί προσβολή για κάθε ζωντανό Καθολικό. Ο καρδινάλιος Ζεν του Χονγκ Κονγκ θεωρεί εδώ και καιρό ότι η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ συνιστά παραβίαση της ελευθερίας της πίστης.

Η Ρώμη πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Πατριωτική Καθολική Ένωση δεν εκπροσωπεί την Καθολική Εκκλησία και ότι δεν εγκρίνει την επίθεσή της στο Φάλουν Γκονγκ.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι απόψεις του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις απόψεις της εφημερίδας The Epoch Times.

Του Steven W. Mosher

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε