Η Έριν Γουέστ παρακολουθεί την κάθοδο ενός κινεζικού αεροσκάφους σε αεροδρόμιο στο τροπικό Mae Sot της Ταϊλάνδης.
Ήταν η πρώτη από τις 20 τέτοιες πτήσεις, που απομακρύνουν χιλιάδες Κινέζους υπηκόους από μια ζωή καταναγκαστικής εργασίας στα τεράστια κέντρα απάτης (που θυμίζουν φυλακές) βγάζοντάς τους από την Βιρμανία (επίσης γνωστή ως Μιανμάρ).
Αυτά τα κέντρα καταναγκαστικής εργασίας, και άλλα σαν αυτά στην Καμπότζη και το Λάος, είναι το κέντρο ενός παγκόσμιου ιστού εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (Διαδίκτυο) που κλέβει πλέον τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Τα πρώτα θύματά του, ωστόσο, είναι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε κέντρα απάτης που απαγάγονται — περίπου 120.000 μόνο στη Βιρμανία, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2023.
Η Γουέστ, πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνια που τώρα κάνει εκστρατεία κατά των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, είχε φτάσει στο Μάε Σοτ αμέσως μετά την καταστολή της Κίνας τον Φεβρουάριο, κατά την οποία βιρμανικές πολιτοφυλακές διέσωσαν σχεδόν 8.000 εργαζόμενους-σκλάβους από εγκαταστάσεις απάτης στην περιοχή Μιαγουάντι της Βιρμανίας, κοντά στα σύνορα Ταϊλάνδης-Βιρμανίας.
Παρά την πολυδιαφημισμένη καταστολή, η Γουέστ και άλλοι ειδικοί στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο είπαν στην Epoch Times ότι είναι πεπεισμένοι ότι η Κίνα είναι στην πραγματικότητα συνένοχη σε αυτό που οι ειδικοί λένε ότι είναι μια παγκόσμια κρίση.
«Όταν ακούτε για μια ‘καταστολή’ ή μια ‘διάλυση’ των οργανώσεων απάτης, να είστε δύσπιστοι», έγραψε η Γουέστ σε μια ανάρτηση στο LinkedIn τον Μάρτιο. «Όταν μιλάμε για 8.000 από τους εκτιμώμενους 120.000 εργάτες-σκλάβους στη Μιανμάρ, αυτό που πραγματικά γίνεται είναι μείωση της δύναμης».
Ένα αποδεικτικό στοιχείο αυτού, είπε η Γουέστ στην Epoch Times, ήταν η ευκολία με την οποία η Κίνα κατάφερε να απομακρύνει περίπου 5.000 ανθρώπους από τα κέντρα καταναγκαστικής εργασίας στην Βιρμανία. Άλλες χώρες πάλεψαν με τη γραφειοκρατία για να μεταφέρουν τους πολίτες τους στα σπίτια τους.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες απελευθερωμένοι εργαζόμενοι σε κέντρα απάτης από μια σειρά άλλων χωρών εξακολουθούν να μαραζώνουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη Βιρμανία, αβέβαιοι για το πότε θα επιστρέψουν στο σπίτι και τρομοκρατημένοι ότι ίσως τους ξαναστείλουν στα κέντρα απάτης.

Η Γουέστ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας κυνηγώντας εγκληματίες στον κυβερνοχώρο. Πρώην αναπληρώτρια εισαγγελέας στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, εντάχθηκε σε μια ελίτ ομάδα εργασίας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο το 2016. Το 2024, συνταξιοδοτήθηκε και ίδρυσε την Operation Shamrock — έναν συνασπισμό ειδικών από τους τομείς επιβολής του νόμου, οικονομικών, κοινωνικών, και τεχνολογίας που καταπολεμούν το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα.
Είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι η δράση κατά των κέντρων απάτης ήταν μια «ψεύτικη καταστολή» που σχεδιάστηκε από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).
Ο Μάθιου Χόγκαν, ντετέκτιβ με την αστυνομία του Κονέκτικατ και αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις Οικονομικών Εγκλημάτων της Μυστικής Υπηρεσίας, συμφωνεί με την εκτίμηση της Γουέστ. Είπε στην Epoch Times ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το ΚΚΚ βρίσκεται πίσω από τα κέντρα απάτης της Βιρμανίας.
«Είναι ένα διεθνικό μέτωπο οργανωμένου εγκλήματος, που χρηματοδοτείται από τους Κινέζους», είπε ο Χόγκαν. «Εάν εστιάσετε, όπως και με το πρόγραμμα Belt and Road, και με πράγματα που ξέρουμε ότι κάνουν με τα χρήματά τους και την τεχνολογία, ξέρουμε ότι συμμετέχουν σε αυτό».
Η απάτη: «Σφαγή γουρουνιών»
Η Γουέστ είπε στην Epoch Times ότι πέρασε τα τελευταία τρία χρόνια της 26χρονης καριέρας της ερευνώντας διαδικτυακές απάτες γνωστές ως «σφαγή γουρουνιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την προσέλκυση ανθρώπων σε ψεύτικες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.
Η στρατηγική απάτης έχει τελειοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τους κυβερνοεγκληματίες που διαχειρίζονται τα συγκροτήματα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, η σφαγή γουρουνιών είναι μια τεχνική κατά την οποία οι διαδικτυακοί απατεώνες «παχαίνουν» τα θύματά τους υπομονετικά για μια χρονική περίοδο και όταν έρθει η ώρα, τα ξεγελούν για μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ο Χόγκαν περιγράφει μια τυπική απάτη σφαγής γουρουνιών, κατά την οποία το θύμα βλέπει σχόλια σε ένα προφίλ στο LinkedIn ή σε μια ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή ίσως κάποια επικοινωνεί μαζί του μέσω του Instagram ή ακόμα και μέσω ενός φαινομενικά κατά λάθος κειμένου SMS.
Η φωτογραφία προφίλ του απατεώνα μπορεί να δείχνει μια νεαρή, ελκυστική Ασιάτισσα. Οι συνήθεις απατεώνες «δεν αποφεύγουν να πουν ότι είναι Κινέζοι», είπε ο Χόγκαν. «Είτε θα το αναφέρουν σε κάθε μήνυμα, [ή] κάποια στιγμή, ότι… είναι Ασιάτες ή Κινέζοι και εργάζονται στις ΗΠΑ για μια επιχείρηση».
Στην αρχή, η επαφή μπορεί να φαίνεται αθώα, με χαμηλών τόνων, φλύαρα ή ερωτικά σχόλια. Ο πλούτος υπονοείται, αν δεν αναφέρεται: ίσως μια φωτογραφία της νεαρής γυναίκας σε ένα σπορ αυτοκίνητο ή ένα σχόλιο ότι θέλει να αγοράσει ένα Rolex.
Ο απατεώνας χτίζει εμπιστοσύνη και υφαίνει έναν ρομαντικό ιστό με την πάροδο του χρόνου. «Συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να ειπωθεί το θέμα της επένδυσης», είπε ο Χόγκαν.
Τελικά, ο απατεώνας «σφάζει το γουρούνι», πείθοντας το θύμα να επενδύσει σε ένα ψεύτικο επενδυτικό πρόγραμμα κρυπτονομισμάτων ή σε μια επενδυτική απάτη. Ο φαινομενικά πλούσιος τρόπος ζωής του απατεώνα φαίνεται να δίνει αξιοπιστία στις συμβουλές του. Και τώρα, ο απατεώνας γνωρίζει καλά το θύμα και μπορεί να προτείνει πόσα χρήματα να επενδύσει.

Μόλις το θύμα — που λίγο φαντάζεται ότι η φίλη του είναι στην πραγματικότητα ένας άντρας που βρίσκεται σε ένα κέντρο βασανισμού στη Νοτιοανατολική Ασία — έχει δώσει τα χρήματά του, βρίσκει τον εαυτό του σαν φάντασμα. Ο πόνος ενός χωρισμού προστίθεται στην αμηχανία της οικονομικής απώλειας.
Ο Χόγκαν είπε ότι τα σενάρια που χρησιμοποιούν οι απατεώνες όταν καταδιώκουν τα θύματά τους είναι επιδέξια κατασκευασμένα. «Γνωρίζουμε βεβαίως» ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου «χρησιμοποιούν τα παράνομα κεφάλαιά τους για να πληρώσουν [άτομα με] διδακτορικό για να βοηθήσουν στη συγγραφή των σεναρίων που χρησιμοποιούν για να εξαπατήσουν θύματα, επομένως υπάρχει πολλή εκπαίδευση και δεξιότητες πίσω από την στόχευση», είπε.
Το κόστος της απάτης σφαγής γουρουνιών και άλλων τακτικών παγκόσμιου διαδικτυακού εγκλήματος εκτιμάται να φτάσει τα $10,5 τρισ. φέτος, σύμφωνα με την Cybersecurity Ventures.
Το κόστος των απατών σφαγής γουρουνιών και άλλων παγκόσμιων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αναμένεται να ανέλθει στο εντυπωσιακό 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως φέτος, σύμφωνα με τον ερευνητή της κυβερνοοικονομίας της Cybersecurity Ventures.
Ο Χόγκαν είπε ότι το φαινόμενο ωθεί τα θύματα να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους, να συνάψουν πιστωτικές γραμμές μετοχικού κεφαλαίου ή δεύτερα στεγαστικά δάνεια και ακόμη και να χάσουν τα σπίτια τους. Ρευστοποιούν ταμεία σύνταξης και λογαριασμούς ταμιευτηρίου φοιτητών.
«Είχαμε όλη τη γκάμα», είπε. «Είναι πραγματικά μια κρίση».
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αμηχανία και ο πόνος του να πέσεις θύμα μιας απάτης σφαγής γουρουνιών έχει οδηγήσει ακόμη και στην αυτοκτονία.
Οι απατεώνες: Τα πρώτα θύματα
Οι εργαζόμενοι στις τεράστιες κυψέλες του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο είναι τα πρώτα θύματα, πέφτοντας θύματα της εντυπωσιακής διαφήμισης που τους υπόσχεται προσοδοφόρες θέσεις εργασίας. Προέρχονται από μια μακρά λίστα χωρών.
Ο Χόγκαν είπε ότι οι πιθανοί εργαζόμενοι συχνά στρατολογούνται για τις τεχνολογικές τους δεξιότητες ή επειδή μιλούν τη γλώσσα των πιθανών θυμάτων — συνήθως Αγγλικά ή Κινέζικα.
Μπορούν να προσληφθούν μέσω άμεσης επαφής, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ή μέσω διαφημίσεων.

Όλα φαίνονται νόμιμα. Ενδέχεται να υπάρξουν πολλαπλές συνεντεύξεις και τελικά να δοθεί αεροπορικό εισιτήριο στον προσληφθέντα υπάλληλο.
«Όλα φαίνονται πολύ, πολύ νόμιμα», είπε η Γουέστ, «μέχρι να φτάσουν και να τους πάρουν τα διαβατήριά τους, να τους πάρουν τα τηλέφωνά τους και να τους αναγκάζουν να εξαπατούν για 16 ώρες την ημέρα».
Η Γουέστ είπε ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στα κέντρα απάτης ξεγελιούνται από ελκυστικές διαφημίσεις που απεικονίζουν ειδυλλιακές θέσεις εργασίας.
«Είναι μια εξαιρετικά συστηματική επιχείρηση από την κορυφή μέχρι τα κάτω», είπε.
Η Έιμι Μίλερ, περιφερειακή διευθύντρια του Acts of Mercy International, μιας οργάνωσης αρωγής και ανάπτυξης, είπε στην Epoch Times: «Αυτή είναι μια νέα μορφή εμπορίας ανθρώπων. Είναι εμπορία ανθρώπων για εξαναγκαστική εγκληματικότητα».

Οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις απάτης περνούν 12 ώρες έως 16 ώρες κάθε μέρα μπροστά σε υπολογιστές, προσεγγίζοντας θύματα σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας ψεύτικα προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δεν πετύχουν στόχους, μπορεί να ξυλοκοπηθούν ή να τιμωρηθούν σωματικά. Εάν αρνηθούν να συνεργαστούν, μπορεί να βασανιστούν. Μπορεί να είναι δεμένοι με χειροπέδες στα θρανία. Η επαφή με τον έξω κόσμο είναι κομμένη ή γίνεται στα κρυφά.
Εκατοντάδες πρώην εργαζόμενοι σε κέντρο απάτης —πολλοί από αυτούς από την Αφρική— εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στη Βιρμανία, ελπίζοντας στον επαναπατρισμό. Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς όπου κρατούνται αφού βγήκαν από τα εγκληματικά κέντρα, είναι θλιβερές, με λίγα τρόφιμα και ανθυγιεινές συνθήκες.
Σχεδόν 500 από αυτούς στεγάζονται σε ένα στρατόπεδο που διευθύνεται από την πολιτοφυλακή του έτσι λεγόμενου «Δημοκρατικού Καλοσυνάτου Στρατού της Βιρμανίας Karen» (DKBA).
Στις 13 Απριλίου, η Μίλερ είπε στην Epoch Times, ότι περίπου 270 από τους εργάτες πραγματοποίησαν μια «οργανωμένη διαμαρτυρία» σε μια προσπάθεια να φύγουν από τη Βιρμανία, αλλά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο στρατόπεδο αφού ένοπλα μέλη της DKBA απείλησαν να τους επιστρέψουν στα συγκροτήματα απάτης.
«Ελπίζουμε [η διαμαρτυρία] να ήταν επιτυχής για να μεταφερθούν στο στρατόπεδο [Συνοριακής Φρουράς (άλλη πολιτοφυλακή)], που θα τους βοηθήσει στη διαδικασία επαναπατρισμού,» είπε.

Ακολουθώντας τα κέρδη στο Πεκίνο
Με μια βιομηχανία εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που παράγει δισεκατομμύρια δολάρια, η Γουέστ είπε, «υπάρχουν πολλά χρήματα που δεν έχουν καταγραφεί». Αυτά τα χρήματα δείχνουν προς το Πεκίνο, είπε.
«Υπάρχουν μόνο τόσες McLaren και Lamborghini που μπορούν να αγοράσουν οι επικεφαλής του εγκλήματος· υπάρχουν μόνο τόσα όμορφα σπίτια στο Σίδνεϊ που μπορούν να αγοραστούν», είπε η Γουέστ.
Με «δεκάδες ή εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» να αγνοούνται, είπε, «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Κίνα δεν θα επωφελούνταν από αυτό με κάποιο τρόπο».
Η Γουέστ είπε ότι αν οι Κινέζοι δεν εμπλέκονταν στο να κάνουν δυνατή την τεράστια επιχείρηση εμπορίας ανθρώπων, τότε ‘θα είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον να την σταματήσουν.΄
Τα οφέλη για το ΚΚΚ υπερβαίνουν το άμεσο οικονομικό όφελος, είπε η Γουέστ και περιλαμβάνουν πρόσβαση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή πρόσβαση σε πολίτες της Ταϊβάν. «Υπάρχουν κάποια πολύ ορατά οφέλη για την Κίνα», είπε.
Τελικά, είπε η Γουέστ, όταν πρόκειται για κινεζική εμπλοκή, εάν οι Κινέζοι δεν συμμετείχαν στην ενεργοποίηση της τεράστιας επιχείρησης εμπορίας ανθρώπων με κάποιο τρόπο, θα «ενδιαφέρονταν περισσότερο να την κλείσουν». Ωστόσο, έχουν δείξει πολύ μικρό ενδιαφέρον για να το κάνουν, είπε.
«Είναι σχεδόν μια απόδειξη ελλείψει αποδείξεων κατά τα άλλα», είπε η Γουέστ. «Δεν έχει νόημα διαφορετικά».
«Το γεγονός ότι δεν σταματούν μια τεράστια παγκόσμια κρίση, με κάνει να αναρωτιέμαι, ‘γιατί όχι;’»
Ως περαιτέρω αποδεικτικό στοιχείο, επισημαίνει κάτι που της έγινε ξεκάθαρο καθώς έβλεπε κινεζικά αεροπλάνα να προσγειώνονται και να απομακρύνουν αποτελεσματικά χιλιάδες απελευθερωμένους εργαζόμενους-θύματα των κέντρων απάτης. Η Κίνα κοιτάζει από την άλλη πλευρά—μέχρι να γίνουν θύματα οι δικοί της υπήκοοι. Και τότε είναι γρήγορα σε θέση να παράγει αποτελέσματα.
Η πρόσφατη καταστολή είχε τις ρίζες της στην απαγωγή, στις αρχές Ιανουαρίου, μιας ανήλικης κινεζικής διασημότητας.
Ο Γουάνγκ Σινγκ, ένας Κινέζος ηθοποιός που είχε μικρούς ρόλους στην ταινία «Ip Man 3» και στην τηλεοπτική σειρά «The Tale of Rose», εξαφανίστηκε αφού εξαπατήθηκε να ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη με το πρόσχημα ότι θα έκανε κάποια γυρίσματα.

Αφού η φίλη του στράφηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημοσιοποιήσει την εξαφάνιση, οι αρχές ενεπλάκησαν και ο Γουάνγκ διασώθηκε από ένα κέντρο απάτης κοντά στα σύνορα στη Βιρμανία, όπου είχε ήδη εκπαιδευτεί στο πώς να διεξάγει κλήσεις απάτης.
Το περιστατικό έγινε μεγάλη είδηση στην Κίνα και τα προξενεία του Πεκίνου στην Ταϊλάνδη, τη Βιρμανία και την Καμπότζη άρχισαν να προειδοποιούν τους πολίτες τους.
Στις 9 Ιανουαρίου, η κρατική China Daily της Κίνας δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης που έλεγε: «Η Κίνα πρέπει επειγόντως να ενισχύσει τη συνεργασία με τους γείτονές της στη Νοτιοανατολική Ασία και να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στις τηλεπικοινωνίες και των σχετικών εγκληματικών δικτύων της».
«[Ο πρέσβης της Κένυας] είχε ετοιμάσει ένα αεροπλάνο και ήταν έτοιμος να βγάλει τους ανθρώπους του έξω, και ήταν πολύ δύσκολο να το κάνει, και πολλή γραφειοκρατία, ενώ η Κίνα εμφανίστηκε, άρπαξε τους ανθρώπους της και τους έβγαλε έξω»
Έριν Γουέστ, πρώην Εισαγγελέας Καλιφόρνια
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πετονγκτάρν Σιναγουάτρα ταξίδεψε στο Πεκίνο για να συζητήσει το θέμα, είπε η Γουέστ, και «ξαφνικά, έγινε αυτή η υποτιθέμενη καταστολή στη Μιανμάρ».
Είπε ότι το περιστατικό δείχνει ότι «η Κίνα μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή όταν θέλει».
Η Γουέστ είπε ότι η Κίνα έχει καταστήσει δημοσίως σαφές ότι «αν προσπαθείτε να φέρετε περισσότερους Κινέζους στο εργατικό δυναμικό της εμπορίας ανθρώπων ή εάν επιτίθεστε ευθέως σε Κινέζους πολίτες, θα εμπλακούμε—και μπορούμε να το δούμε αυτό μετά το ζήτημα με τον ηθοποιό [Γουάνγκ Σινγκ]».
«Μου φαίνεται ότι η Κίνα ενδιαφέρεται λιγότερο να ασκήσει δύναμη, γιατί σίγουρα θα μπορούσε», είπε η Γουέστ.
Είδε την αποφασιστική επιρροή του Πεκίνου στο Μάε Σοτ. «Ήταν πολύ γρήγορο. Οι Κινέζοι ήρθαν και κατά κάποιο τρόπο αγνόησαν την κυριαρχία της Ταϊλάνδης και μάζεψαν τους ανθρώπους τους και τους έβγαλαν έξω», είπε η Γουέστ.
«Σε κανένα άλλο έθνος δεν δόθηκε η ίδια ικανότητα να πάρει τους δικούς του πολίτες».
Μετά την αναχώρηση, είπε η Γουέστ, μίλησε με τον πρεσβευτή της Κένυας και είδε την απογοήτευσή του. «Είχε ένα αεροπλάνο και ήταν έτοιμος να βγάλει τους ανθρώπους του έξω, και ήταν απίστευτα δύσκολο και πολλή γραφειοκρατία για να το κάνει, ενώ η Κίνα εμφανίστηκε, άρπαξε τους ανθρώπους της, και τους μετέφερε έξω», είπε.

Το περιστατικό υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση της Βιρμανίας και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές της «ελέγχονται από στην Κίνα», είπε.
Στους DKBA και BGF είχαν ξεκάθαρα πει ότι πρέπει να απελευθερώσουν «μερικούς ανθρώπους» ως σόου για τις κάμερες, είπε η Γουέστ.
Belt and Road
Η Γουέστ είπε ότι το κινεζικό οργανωμένο έγκλημα εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε ενώσεις διαδικτυακής απάτης στη Βιρμανία, την Καμπότζη και το Λάος και έχει παρουσία σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Το πρόγραμμα Belt and Road (ζώνη και δρόμος) της Κίνας είναι ένας σημαντικός λόγος για το καθεστώς να κάνει τα στραβά μάτια στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο σε αυτές τις χώρες.
Υπέδειξε την Καμπότζη ως παράδειγμα. Υπάρχει μια «μαζική άνοδος» στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο στην Καμπότζη, είπε, και «δεν υπάρχει περίπτωση η Κίνα να μην το γνωρίζει αυτό», δεδομένων των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών.
Ωστόσο, στο πλαίσιο του προγράμματος Belt and Road, η κυβέρνηση της Καμπότζης παρείχε στο Πεκίνο μια στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση στο Ριάμ, οπότε η Κίνα κοιτάζει από την άλλη πλευρά, είπε η Γουέστ.
Επισήμανε «πολλές επικίνδυνες στάσεις και κινήσεις» μεταξύ Κίνας και Καμπότζης, με «ευεργεσίες που δίνονται αμφίδρομα».

Η Γουέστ είπε ότι το κινεζικό οργανωμένο έγκλημα έχει προχωρήσει πολύ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι συμμορίες με έδρα το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο έβγαζαν τα περισσότερα χρήματα από εκβιασμούς στην κινεζική κοινότητα.
«Ειλικρινά, θα πρέπει να τους φοβόμαστε στο επίπεδο οποιουδήποτε κράτους που κάνει κακό», είπε. «Είναι τόσο μεγάλοι· είναι τόσο οργανωμένοι· είναι τόσο καλά χρηματοδοτούμενοι.»
«Το χρηματικό ποσό που μεταφέρεται από απλούς ανθρώπους που γνωρίζετε, στα χέρια εγκληματιών είναι σοκαριστικό».
Η Γουέστ είπε για μια κομβική φιγούρα στον κόσμο του κινεζικού οργανωμένου εγκλήματος: τον Γουάν Κουόκ-κόι, με το προσωνύμιο «Σπασμένο δόντι», τον ηγέτη της συμμορίας 14K, μιας από τις μεγαλύτερες κινεζικές οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος, με έδρα το Μακάο.
Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Γουάν έλαβε κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Σε μια δήλωση εκείνη την εποχή, το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ο Γουάν ήταν μέλος του κοινοβουλίου του ΚΚΚ. Η συμμορία 14K είναι υπεύθυνη για διακίνηση ναρκωτικών, παράνομο τζόγο, εκβιασμό, εμπορία ανθρώπων και «μια σειρά από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες», ανέφερε.
Σύμφωνα με την Γουέστ, η 14K και άλλες συμμορίες διέθεταν αρχικά καζίνο στην Καμπότζη. Τα καζίνο εξυπηρετούσαν Κινέζους πελάτες που απαγορεύεται να παίζουν τυχερά παιχνίδια στην Κίνα.

Ιδιαίτερα επικερδή καζίνο δημιουργήθηκαν σε μέρη όπως το Σιχάνουκβιλ της Καμπότζης, το οποίο μετατράπηκε από μια νυσταγμένη παραθαλάσσια πόλη σε μια Μέκκα για τυχερά παιχνίδια.
Η Γουέστ είπε: «Έχτισαν λοιπόν αυτές τις τεράστιες κατασκευές, και μετά χτύπησε ο COVID, και οι άνθρωποι δεν κινούνταν. Και έτσι συνειδητοποίησαν, ‘Έχουμε αυτούς τους μεγάλους πύργους που κάθονται εδώ άδειοι. Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτούς;’»
Είπε ότι τότε ήταν που οι συμμορίες στράφηκαν σε απάτες ρομαντικών μηνυμάτων και απάτες σφαγής γουρουνιών, που αρχικά στόχευαν Κινέζους.
Μετά την πανδημία του COVID-19, τα περισσότερα καζίνο άνοιξαν, αλλά οι συμμορίες μετέφεραν τις επιχειρήσεις διαδικτυακής απάτης σε ειδικά κατασκευασμένα κέντρα σε άλλα μέρη της Καμπότζης και στη Βιρμανία.
Η κινέζικη μαφία δελέαζε υποψήφιους εργαζόμενους να δουλέψουν σε μια φυλακή εμπορίας ανθρώπων, και να κλέβουν χρήματα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Έριν Γουέστ, πρώην Εισαγγελέας Καλιφόρνια
Η Γουέστ είπε ότι στη συνέχεια έστρεψαν την προσοχή τους στη στόχευση ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και άρχισαν να φέρνουν Αφρικανούς εργαζόμενους «επειδή χρειάζονταν αγγλόφωνους».
Αυτή ήταν μια νέα εξέλιξη, διαφορετική από τα ινδικά τηλεφωνικά κέντρα ή τα νιγηριανά εργοστάσια σκλαβιάς. «Αυτή ήταν μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν οι επιχειρήσεις», είπε η Γουέστ.
«Η κινεζική μαφία προσέλκυε χωρίς να το θέλουν αιτούντες δουλειά να δουλέψουν σε μια φυλακή εμπορίας ανθρώπων, ουσιαστικά, και να κλέβουν από τον κόσμο χρήματα».
Ασφαλή καταφύγια για το έγκλημα
Η Μίνα Τσιάνγκ, ιδρύτρια της Humanity Research Consultancy που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στην Epoch Times ότι τόσο στην Καμπότζη όσο και στη Βιρμανία, η βιομηχανία της διαδικτυακής απάτης είναι τεράστια — μια «επιχειρηση βιομηχανικής κλίμακας».
Ενώ ορισμένες μεγάλες κινεζικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος εμπλέκονται στην κατασκευή των κτηρίων καταναγκαστικής εργασίας, είπε, μια ποικιλία από εγκληματικές ομάδες νοικιάζουν τους χώρους για να πραγματοποιήσουν διάφορες εξειδικευμένες απάτες. Αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για το έγκλημα.

Η Τσιάνγκ είπε ότι η Βιρμανία είχε πολύ περισσότερες κατασκευές λόγω του Belt and Road. Τώρα, μεγάλο μέρος αυτών των κτηρίων χρησιμοποιείται από εγκληματικές ομάδες που συνειδητοποίησαν ότι «στην πραγματικότητα η βιομηχανία απάτης είναι η πιο προσοδοφόρα».
«Με τον εμφύλιο πόλεμο στη [Βιρμανία] και τις παραμεθόριες πολιτοφυλακές εκεί, [είναι] πολύ βολικό να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Η Τσιάνγκ είπε ότι τα επίπεδα βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουν οι εργάτες απάτης στα κέντρα καταναγκαστικής εργασίας ποικίλλουν. Κάποιοι «προσπαθούν να διατηρήσουν, τουλάχιστον στο επίπεδο της επιφάνειας, [ότι] είναι μια κανονική δουλειά και δεν σε κερδίζουν σε χτυπάνε σε τακτική βάση», είπε.
Καθώς τα συνδικάτα απάτης έχουν στρέψει την προσοχή τους μακριά από θύματα της Κίνας και της Ταϊβάν, «η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία των πολιτών της από την απάτη», είπε.
«Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια κοινή αντίληψη μεταξύ των οργανώσεων απάτης τα τελευταία χρόνια — εάν θέλετε να συνεχίσετε να λειτουργείτε, απλώς αποφύγετε να στοχεύετε Κινέζους πολίτες.»

Η Γουέστ είπε ότι το κινεζικό οργανωμένο έγκλημα είναι κάπως ανεξερεύνητη περιοχή.
Είπε ότι αναγνώρισε την ανάγκη έρευνας που δεν είχε γίνει, όταν άρχισε την διερεύνηση απατών σφαγής γουρουνιών. «Έγινε προφανές σχετικά γρήγορα ότι υπήρχε ανάγκη για εμπειρογνωμοσύνη σε αυτόν τον τομέα, ότι χτυπιόμασταν από ένα είδος εγκλήματος που δεν είχαμε δει σε τέτοια κλίμακα και ένταση πριν», είπε η Γουέστ.
«Δεν υπήρχε σχέδιο για το πώς να γίνει αυτή η δουλειά … Είχαμε να κάνουμε με ανθρώπους που έχασαν όλα τα χρήματά τους, κάθε δεκάρα που είχαν».
του Κρις Σάμμερς
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.