ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ—Η διακυβέρνηση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) δεν θα διαρκέσει για πάντα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την ημέρα που η Κίνα θα είναι απαλλαγμένη από τον κομμουνισμό, δήλωσαν ειδικοί σε πρόσφατη εκδήλωση του Ινστιτούτου Hudson.
Η διεξαγωγή αυτής της συζήτησης είναι απαραίτητη, καθώς μια ξαφνική κατάρρευση καθεστώτος στην Κίνα θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί «πολύ τρομακτική», δήλωσε ο Μάιλς Γιου, πρώην σύμβουλος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και διευθυντής του Κέντρου για την Κίνα στο Ινστιτούτο Hudson.
Δεκαετίες καταπιεστικής διακυβέρνησης του ΚΚΚ έχουν δημιουργήσει «ουλές και θεσμικά ελαττώματα που θα μπορούσαν να είναι πολύ επικίνδυνα και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε στην εκδήλωση με τίτλο «Μετά την Πτώση: Σχεδιασμός για μια Μετακομμουνιστική Κίνα».
«Πρέπει να σκεφτούμε το ίδιο είδος μεγάλου έργου που αντιμετώπισε ο κόσμος μετά, ας πούμε, την κατάρρευση του καθεστώτος της ναζιστικής Γερμανίας, της αυτοκρατορικής Ιαπωνίας, ακόμη και την κατάρρευση του σοβιετικού κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολήθηκαν με το ζήτημα του πώς να σταθεροποιήσουν τη χώρα και να «μετατρέψουν αυτές τις κοινωνίες σε κανονικά μέλη της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.
«Αυτό είναι βασικά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», είπε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με ένα «παιχνίδι πολιτικού πολέμου».
Ένα καθεστώς σε παράνοια
Η προοπτική της πτώσης του ΚΚΚ δεν είναι και τόσο μακρινή, δήλωσαν οι ειδικοί στην εκδήλωση.
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα μια αυξανόμενη οικονομική κρίση, ένα εχθρικό διεθνές περιβάλλον, δυσαρέσκεια για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εσωτερικές πολιτικές διαμάχες.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ εξαφανίστηκε από το κοινό για 14 ημέρες νωρίτερα φέτος και δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των BRICS για πρώτη φορά χωρίς εξήγηση. Αρκετοί πιστοί στον Σι έχουν εκδιωχθεί, ένα σημάδι ότι ο Σι μπορεί να χάνει την εξουσία.
«Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα μπορούν να καταρρεύσουν οποιαδήποτε στιγμή», και το ΚΚΚ σκέφτεται αυτή την πιθανότητα συνεχώς, επεσήμανε ο Γιου.
«Κάθε μέρα, ζει στην παράνοια», είπε.
Ο Γκόρντον Τσανγκ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone και συγγραφέας του βιβλίου «Η Επερχόμενη Κατάρρευση της Κίνας», επανέλαβε τα σχόλια του Γιου, λέγοντας ότι οι κομμουνιστικές αρχές είναι «πολύ, πολύ ανασφαλείς στο Πεκίνο».
«Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε αναταραχή. Ας υποθέσουμε ότι οι εσωτερικές διαμάχες χειροτερεύουν, ποιος ξέρει τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τσανγκ στην Epoch Times.

Η αλλαγή καθεστώτος θα μπορούσε να γίνει είτε από πάνω προς τα κάτω είτε από κάτω προς τα πάνω, είπε, και υπάρχουν «ένα εκατομμύριο τρόποι για να συμβεί αυτό».
Ο Τσανγκ επισήμανε τις πολύμηνες διαμαρτυρίες στην Κίνα στα τέλη του 2022, που πυροδοτήθηκαν από την εκτεταμένη απογοήτευση για τους σκληρούς περιορισμούς του καθεστώτος λόγω της COVID-19, οι οποίοι στέρησαν από πολλούς την πρόσβαση σε τρόφιμα και κρίσιμα φάρμακα. Οι διαδηλωτές σε ορισμένα μέρη έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν την παραίτηση του ΚΚΚ.
«Ο κινεζικός λαός δεν είναι ευχαριστημένος», είπε.
«Το καθεστώς καταβάλλει τόσες πολλές προσπάθειες για να κρατήσει την Κίνα ενωμένη. Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος είναι ασταθής».
Όπως και με την Ανατολική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση, η κατάρρευση του ΚΚΚ πιθανότατα δεν θα συμβεί σε αργή κίνηση, είπε ο Τσανγκ.
«Νομίζω ότι όταν συμβεί, δεν θα το περιμένουμε», είπε. «Ξαφνικά, μπαμ, συμβαίνει. Έτσι εξελίσσονται αυτά τα πράγματα».
Χρηματοοικονομική ασφάλεια
Σε περίπτωση κατάρρευσης του ΚΚΚ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να κατασχέσουν κινεζικά περιουσιακά στοιχεία εντός της χώρας, ξεκινώντας από τις κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με τον Τσανγκ.
Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου της S&P Global Market Intelligence, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία το 2024 ήταν οι κρατικές τράπεζες της Κίνας. Η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 6,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε σύγκριση, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, η JPMorgan Chase, είχε περιουσιακά στοιχεία άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ανήλθαν σε 3,28 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με επίσημα κινεζικά στοιχεία.
Μετά την κατάρρευση, ορισμένες παρατάξεις που ανταγωνίζονται για την εξουσία στην Κίνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να λεηλατήσουν κινεζικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις πολιτικές τους φιλοδοξίες, είπε ο Τσανγκ, ή θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να αυξήσουν την αστάθεια σε όλο τον κόσμο.

«Ο χρόνος είναι πολύτιμος», είπε. Ως ο «απόλυτος εγγυητής της οικονομικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο», οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να διασφαλίσουν περιουσιακά στοιχεία, αναμένοντας ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ομοίως, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει επίσης να κατάσχει τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα και να συντονιστεί με τις αρχές σε γνωστούς κινεζικούς φορολογικούς παραδείσους, όπως το Λονδίνο, για να προσέχει για ανατρεπτικές δραστηριότητες, είπε.
Για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο Τσανγκ πρότεινε οι Ηνωμένες Πολιτείες να κατάσχουν την κυριότητα της Smithfield Foods με έδρα τη Βιρτζίνια, του μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία ο κινεζικός επεξεργαστής κρέατος WH Group αγόρασε έναντι 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013.
Διακυβέρνηση
Άλλες προτεινόμενες εστιάσεις για τη μετάβαση περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση και τη μείωση του κινεζικού στρατού, καθώς και την απόδοση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Νίνα Ση, ανώτερη ερευνήτρια και διευθύντρια του Κέντρου Θρησκευτικής Ελευθερίας στο Ινστιτούτο Hudson, δήλωσε ότι ελπίζει να δει τις Ηνωμένες Πολιτείες να λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να πιέσουν το ΚΚΚ να απελευθερώσει θρησκευτικούς και πολιτικούς κρατούμενους, όπως εννέα Καθολικούς επισκόπους, κρατούμενους σε στρατόπεδα εργασίας στην Σιντζιάνγκ και ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.
Για να σταματήσει η κρατική αφαίρεση οργάνων, τα νοσοκομεία και τα κέντρα μεταμόσχευσης στην Κίνα θα πρέπει να αναστείλουν τις χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης οργάνων μέχρι να αποδείξουν ότι προμηθεύονται όργανα από εθελοντές δότες, είπε, και οι οίκοι λατρείας που έχουν κλείσει θα πρέπει να ανοίξουν ξανά.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα για το πώς οι διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στην Κίνα οραματίζονται τη μελλοντική τους κυβέρνηση.
Η Ση είπε ότι αναμένει από το Χονγκ Κονγκ και τουλάχιστον τρεις από τις πέντε υποτίθεται αυτόνομες περιοχές υπό το ΚΚΚ — Εσωτερική Μογγολία, Νινγκσία και Σιντζιάνγκ — να επιδιώξουν ανεξαρτησία. Η αναγκαστική πολιτιστική αφομοίωση στην Εσωτερική Μογγολία και τη Νινγκσιά, και η εκστρατεία γενοκτονίας στην Σιντζιάνγκ, έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη δυσπιστία σε αυτές τις περιοχές προς οποιαδήποτε πιθανή νέα κεντρική αρχή, είπε.
Είπε ότι το Χονγκ Κονγκ πιθανότατα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην αξιοποίηση οποιασδήποτε ευκαιρίας για αυτονομία. Με την πρόσφατη δημοκρατική του εμπειρία, τον υψηλό βαθμό ανθρώπινης ανάπτυξης και την ζωντανή οικονομία — μέχρι το ΚΚΚ να συντρίψει τις ελευθερίες του — η πόλη είναι η πιο πιθανή να πετύχει, είπε.
Για κάθε περιοχή που επιδιώκει την απόσχιση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταθμίσουν τη βιωσιμότητα με βάση τη βούληση των ανθρώπων που κατοικούν εκεί, τις περιφερειακές συνθήκες και ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών που αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, πρόσθεσε η Ση.
Οι ομιλητές συζήτησαν για το εάν η χώρα θα μπορούσε να γίνει «Ηνωμένες Πολιτείες της Κίνας», με κάθε περιοχή να διατηρεί την αυτονομία της. Μια πρόκληση, ωστόσο, είναι η έλλειψη ενός κοινού ιδανικού, όπως η δημοκρατία και οι ελευθερίες όπως αυτές στην Αμερική, είπε η Ση.
Οι Ση και Γιου συμφώνησαν ότι ο λαός θα διαμορφώσει το μέλλον μιας Κίνας μετά το ΚΚΚ.
«Αν θέλουν να είναι μέρος ομόσπονδου κράτους, δεν πειράζει. Αν όχι, απλώς ας είναι ανεξάρτητοι», δήλωσε ο Γιου στην Epoch Times.
«Και πάλι, ας αποφασίσει ο λαός».