Η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρίτους φορείς για να ωθήσει πυρηνικούς αντιπάλους σε καταστροφικές συγκρούσεις, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα.
«Η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη γίνεται γρήγορα άλλη μια ικανότητα στην εργαλειοθήκη τρίτων παραγόντων για να διεξάγουν εκστρατείες παραπληροφόρησης και εξαπάτησης, τις οποίες και οι δύο πλευρές σε μια ανταγωνιστική δυάδα, [όπως] οι ΗΠΑ και η Κίνα, μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει εναντίον τους», δήλωσε ο Τζέιμς Τζόνσον, λέκτορας στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν.
Οι ομάδες που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, είτε πρόκειται για εθνικά κράτη είτε για άλλους φορείς, θα έχουν “συντριπτικά περισσότερη στρατηγική επιρροή” τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου για τον ανταγωνισμό Κίνας-ΗΠΑ στην Τεχνητή Νοημοσύνη που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Εξέφρασε την ανησυχία ότι μη κρατικοί ή άλλοι τρίτοι φορείς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες εναντίον πυρηνικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας ενδεχομένως την ικανότητά τους να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις ή παρασύροντάς τις σε μια άθελη πυρηνική σύγκρουση.
«Θεωρητικά, ένας μη κρατικός φορέας θα μπορούσε να στοχεύσει πυρηνικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου, δορυφόρους έγκαιρης προειδοποίησης και ραντάρ, με όπλα στον κυβερνοχώρο ενισχυμένα με Τεχνητή Νοημοσύνη, χωρίς την ανάγκη κινητικής ή φυσικής επίθεσης, πόσο μάλλον την κατοχή πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Τζόνσον.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μειώσει δραστικά το όριο δυνατοτήτων για τα λεγόμενα προβοκάτσια, επιτρέποντας ουσιαστικά σε μικρές ομάδες με περιορισμένους πόρους να συμμετάσχουν σε επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παραπλανήσουν τα έθνη.
Μια ομάδα χάκερ, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ξεγελάσει τους Αμερικανούς ή Κινέζους ηγέτες και/ή τα συστήματα, ώστε να πιστέψουν ότι δέχονται επίθεση, προκαλώντας έτσι αντίποινα, εξαπατώντας ουσιαστικά ένα έθνος να επιτεθεί σε ένα άλλο.
Οι “μαζικές αυξήσεις” στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων από μηχανές που ξεπερνούν την ανθρώπινη κατανόηση, καθώς και η ευρεία υιοθέτηση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε ο Τζόνσον, θα μπορούσαν να οδηγήσουν περαιτέρω σε απώλεια της ικανότητας ελέγχου ή περιορισμού τέτοιων γεγονότων.
«Φανταστείτε, για παράδειγμα, αν η κρίση των πυραύλων της Κούβας περικόπτονταν από 13 ημέρες σε θέμα ωρών, λεπτών ή ακόμη και νανοδευτερολέπτων», δήλωσε ο Τζόνσον.
Στη δημιουργία αυτής της απειλής, είπε ο Τζόνσον, συμβάλλει το γεγονός ότι η Κίνα, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν όλες μέρος των πυρηνικών τους δυνάμεων στη λεγόμενη “θέση εκτόξευσης σε προειδοποίηση”. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα έθνη θα εξαπολύσουν πυρηνικά πλήγματα αντιποίνων μόλις λάβουν προειδοποίηση ότι δέχονται πυρηνική επίθεση, αντί να περιμένουν μια πυροδότηση για να επιβεβαιώσουν ότι μια τέτοια επίθεση έλαβε πράγματι χώρα.
Εάν μια ομάδα χάκερς ενεργοποιήσει ένα από τα συστήματα πυρηνικής προειδοποίησης αυτών των εθνών, επομένως, υπάρχει μια αξιοπρεπής πιθανότητα να προκαλέσει ένα πραγματικό πυρηνικό πλήγμα.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι τα τρίτα μέρη που χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές «θα μπορούσαν να φέρουν δύο ή περισσότερους πυρηνικά εξοπλισμένους αντιπάλους κοντά στο χείλος του γκρεμού» και θα αποτελούσαν αποσταθεροποιητική δύναμη τα επόμενα χρόνια.
«Αυτό γίνεται ένα ολοένα και πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο Τζόνσον.
Ο Τζόνσον εξήγησε επίσης ότι οι επιχειρησιακές δράσεις που φαινομενικά δεν συνδέονται με το σύστημα πυρηνικής προειδοποίησης θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν χάος στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία και τις επιχειρησιακές δράσεις. Τα βίντεο Deepfake και άλλες επιχειρήσεις παραπληροφόρησης που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την παραπληροφόρηση και την παρανόηση μεταξύ της εθνικής ηγεσίας είναι πιθανό να αυξηθούν, είπε, και θα μπορούσαν να επιφέρουν τις ίδιες συνέπειες.
Τέτοιες παρεμβάσεις στο τοπίο της πληροφόρησης κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων, όπου οι επικοινωνίες είναι ήδη εκτεθειμένες και η λήψη αποφάσεων υπό πίεση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο χειρότερο σενάριο.
«Οι συνέπειες αυτού του είδους των πληροφοριακών επιχειρήσεων θα μπορούσαν προφανώς να είναι καταστροφικές», ανέφερε ο Τζόνσον.
Για το σκοπό αυτό, ο Τζόνσον δήλωσε ότι το ανθρώπινο λάθος και το σφάλμα μηχανής πιθανόν να συνδυάζονται για να σχηματίσουν αβέβαια και απροσδόκητα αποτελέσματα, καθώς εμφανίζονται και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες.
«Εν ολίγοις, η απόλυτη ανθρώπινη κρίση και έλεγχος μαζί με την εγγενή ευθραυστότητα ή την έλλειψη πλαισίου ή κοινής λογικής των υφιστάμενων αλγορίθμων, ο κίνδυνος αποσταθεροποιητικών ατυχημάτων και ψευδών συναγερμών πρόκειται να αυξηθεί», δήλωσε ο Τζόνσον.
Για να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη καταστροφή, ο Τζόνσον δήλωσε ότι τα έθνη οφείλουν να δράσουν τώρα και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλιστούν από τέτοιες επιθέσεις και λανθασμένους υπολογισμούς. Πρότεινε να γίνουν βελτιώσεις στη διοίκηση και τον έλεγχο, να εφαρμοστούν ελαφρύνσεις στα πυρηνικά πρωτόκολλα και να αναπτυχθούν νέοι κανόνες τόσο μεταξύ συμμάχων όσο και μεταξύ αντιπάλων όσον αφορά τη χρήση και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Τώρα είναι η ώρα για θετική παρέμβαση προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε ο Τζόνσον.