Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Μια ομάδα πολεμικών σκαφών από τη Ρωσία και την Κίνα πραγματοποιούν κοινή θαλάσσια στρατιωτική περιπολία στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, σε αυτή τη φωτογραφία που προέρχεται από βίντεο που κυκλοφόρησε στις 23 Οκτωβρίου 2021. (Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας/Δωρεά μέσω Reuters)

Έκθεση: Κίνα και Ρωσία πραγματοποίησαν «ρεκόρ» στρατιωτικών ασκήσεων το 2022

Η Κίνα και η Ρωσία διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις το 2022 σε μεγαλύτερη κλίμακα σε σχέση με δύο δεκαετίες πριν, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg στις 15 Ιουλίου, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων.

Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν έξι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πέρυσι, τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων 20 ετών, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από το Κέντρο Μελέτης Κινεζικών Στρατιωτικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσώπευε τα δύο τρίτα του συνόλου των στρατιωτικών ασκήσεων της Κίνας με ξένες ένοπλες δυνάμεις το 2022, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κυρίως μετά την έναρξη του ολοκληρωμένου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δύο από αυτές τις κοινές ασκήσεις αφορούσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και του Ιράν, σύμφωνα με την έκθεση.

Στις 16 Ιουλίου, το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε ότι ένας κινεζικός ναυτικός στόλος αποτελούμενος από πέντε πολεμικά πλοία και τέσσερα ελικόπτερα πλοίων αναχώρησε για να ενωθεί με τις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας για στρατιωτικά γυμνάσια.

Πολεμικά πλοία πλέουν στη Θάλασσα του Ομάν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των κοινών ναυτικών πολεμικών αγώνων του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας στις 28 Δεκεμβρίου 2019. (Ιρανικός Στρατός μέσω AP)

 

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ξεχωριστή εκπαίδευση με το κινεζικό ναυτικό στη Σαγκάη σχετικά με τις κινήσεις σχηματισμών, την επικοινωνία και τη διάσωση στη θάλασσα.

Πριν καταπλεύσουν στο λιμάνι του οικονομικού κέντρου της Σαγκάης, τα ίδια πλοία είχαν περάσει από την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, γεγονός που ώθησε τόσο την Ταϊπέι όσο και το Τόκιο να παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

 

Μια νέα εποχή κρίσης

Η Ιαπωνία είχε εκφράσει ανησυχία για τη στρατιωτική συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία στο σχέδιο της ετήσιας αμυντικής της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο και η Μόσχα πραγματοποίησαν πέντε κοινές πτήσεις βομβαρδιστικών κοντά στη χώρα από το 2019.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει σε «μια νέα εποχή κρίσης» εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος, όπως αναφέρει, έχει διαταράξει τη διεθνή τάξη που εκτείνεται στην Ευρώπη και την Ασία.

«Η Ρωσία φαίνεται να έχει υποστεί σημαντική ζημιά στις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις της, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η εθνική της ισχύς να μειωθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και η στρατιωτική ισορροπία με τις γειτονικές χώρες να αλλάξει», αναφέρει.

Το Κρεμλίνο και το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ) δήλωσαν μια συνεργασία «χωρίς όρια» λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Από τότε το ΚΚΚ απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, επικαλούμενο ως δικαιολογία τις «νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για θέματα ασφαλείας».

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο στις 20 Μαρτίου 2023. (Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo μέσω AP)

 

Σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση, η Ρωσία θα αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως «αναφαίρετο τμήμα της Κίνας» και θα απορρίψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν «σε οποιαδήποτε μορφή», ενώ το ΚΚΚ υποστηρίζει την αντίθεση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι ο ηγέτης του ΚΚΚ Σι Τζινπίνγκ θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίζοντας να εισβάλει στην Ταϊβάν. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου προειδοποίησε ότι το κινεζικό καθεστώς είναι «πιο πιθανό» να κάνει μια στρατιωτική κίνηση εναντίον του νησιού το 2027.

Στις 6 Ιουλίου, ο κ. Σι επιθεώρησε την Ανατολική Διοίκηση του κινεζικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για επιχειρήσεις σε περιοχές όπως ο Πορθμός της Ταϊβάν, και προέτρεψε τον στρατό να «εμβαθύνει τον πολεμικό και μαχητικό σχεδιασμό» για να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης στην πραγματική μάχη.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Κίνα αποτελεί τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση» για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός με το ΚΚΚ θα μπορούσε να είναι «πιο έντονος» από ό,τι ήταν με τη Σοβιετική Ένωση.

«Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι μοναδικός ως προς την κλίμακά του και ότι πραγματικά, ξέρετε, εκτυλίσσεται σχεδόν σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στρατιωτικούς και ιδεολογικούς, αλλά και οικονομικούς, τεχνολογικούς, από τον κυβερνοχώρο μέχρι το ίδιο το διάστημα», δήλωσε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν στην Ουάσινγκτον.

Ο Frank Fang και το Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε