Δευτέρα, 22 Ιούλ, 2024
Ένα μέλος του υγειονομικού προσωπικού της Community Health of South Florida, Inc. (CHI) ετοιμάζεται να εξετάσει άτομα για COVID-19 στο χώρο στάθμευσης του Κέντρου Υγείας Doris Ison στο Μαϊάμι, Φλόριντα, στις 18 Μαρτίου 2020. (Joe Raedle/Getty Images)

Οι ευθύνες του KΚ Kίνας για τις ύψους 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων απώλειες που επέφερε η πανδημία

Η μη κομματική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία οφειλόταν στις ενέργειες του Πεκίνου και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πρωτοστατήσουν στην απόδοση ευθυνών στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη «συστηματική συγκάλυψη» της πανδημίας COVID-19 που προκάλεσε οικονομικές απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώνει νέα έκθεση.

«Είναι κρίσιμο οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο να θεωρηθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υπεύθυνο για μία από τις πιο καταστροφικές συγκαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ντέρικ Μόργκαν, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Heritage, σε εκδήλωση της 8ης Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζοντας το 64σέλιδο έγγραφο.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, το εκτιμώμενο κόστος της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 18 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 13% του καθαρού πλούτου της χώρας για εκείνο το έτος. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, είναι «μια έντονη υπενθύμιση του βαθύτατου αντίκτυπου που είχε αυτή η παγκόσμια κρίση υγείας στο έθνος».

Το συνολικό κόστος περιλαμβάνει 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες που οφείλονται σε θανάτους που σχετίζονται με την COVID-19, μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετούς πανδημίας, 6 τρισεκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από τα παρατεταμένα συμπτώματα «χρόνιου COVID» που βίωσαν οι Αμερικανοί, πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε δαπάνες ψυχικής υγείας και 435 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες στην εκπαίδευση.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από μη κομματική επιτροπή που συγκλήθηκε από το Heritage, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν παίξει ρόλο στην πανδημία και άλλες κυβερνήσεις, θεσμοί και άτομα. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι το ΚΚΚ ήταν «μια κατηγορία από μόνη της που αντιτίθεται ενεργά και επιθετικά στην ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία όσον αφορά τον ιό και την εξάπλωσή του».

«Αυτή η συμπεριφορά της κινεζικής κυβέρνησης, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήταν η εγγύς προέλευση της πανδημίας COVID-19.»

Συστηματική συγκάλυψη

Όταν ο νέος θανατηφόρος ιός, ο SARS-CoV-2, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γούχαν της κεντρικής Κίνας, στην επαρχία Χουμπέι, στα τέλη του 2019, η επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχαν τουλάχιστον επτά εβδομάδες κατά τις οποίες το Πεκίνο θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη μετατροπή μιας εγχώριας επιδημίας σε πανδημία.

Ωστόσο, το ΚΚΚ «επέλεξε σταθερά να πράξει διαφορετικά», ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ότι κατά τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας, το Πεκίνο επέλεξε να αποκρύψει τις πληροφορίες σχετικά με την υγειονομική κρίση αντί να ειδοποιήσει τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η COVID-19 εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη Γούχαν, οι τοπικοί αξιωματούχοι proximal στα ιατρικά ιδρύματα να μην μοιράζονται καμία πληροφορία σχετικά με τον ιό χωρίς άδεια. Η υπηρεσία προπαγάνδας του κόμματος στο Χουμπέι χρησιμοποίησε επίσης «διαδικτυακά τρολ» για να διαγράψει κάθε πληροφορία που σχετιζόταν με τα κρούσματα από το κινεζικό διαδίκτυο.

Επιπλέον, το ΚΚΚ «’φίμωσε’ με επιθετικό τρόπο το ιατρικό προσωπικό, τους δημοσιογράφους και άλλους Κινέζους πολίτες -ενίοτε φυλακίζοντάς τους- επειδή προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν ο ένας τον άλλον και τον κόσμο για τη σοβαρότητα του ιού», ανέφερε η επιτροπή.

Οι αρχές άσκησαν κριτική στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης επειδή φορούσαν μάσκες την ώρα που το Πεκίνο επέμενε ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ήταν αδύνατη, γεγονός που προκάλεσε περιττούς θανάτους και περαιτέρω μεταδόσεις, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Δρ Λι Γουενλιάνγκ, οφθαλμίατρος από τη Γούχαν, είχε δεχθεί επίπληξη από την τοπική αστυνομία και είχε κατηγορηθεί για διασπορά φημών μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με τον ιό «τύπου SARS» τον Δεκέμβριο του 2019. Ο Δρ Λι πέθανε αργότερα αφού προσβλήθηκε από τον ιό από έναν ασθενή που παρακολουθούσε.

Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές φυλακίστηκαν επειδή προσπάθησαν να προσφέρουν στον έξω κόσμο μια πρώτη ματιά της κατάστασης που επικρατούσε στις αρχές της COVID-19 στη χώρα. Ορισμένοι από αυτούς παραμένουν υπό κράτηση ή ζουν υπό αστυνομική επιτήρηση μέχρι σήμερα.

Άνθρωποι που φορούν μάσκες περιμένουν για ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Γούχαν της επαρχίας Χουμπέι, στις 25 Ιανουαρίου 2020. (Hector Retamal/AFP μέσω Getty Images)

 

Εκτός από τη «φίμωση» των πληροφοριοδοτών και την καταστολή των πληροφοριών που το Πεκίνο θεωρούσε ευαίσθητες, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι η «συστηματική συγκάλυψη» του ΚΚΚ περιλαμβάνει επίσης την αναφορά ψευδών στοιχείων και την απόκρυψη ζωτικής σημασίας πληροφοριών σχετικά με τον ιό. Σε ένα από τα παραδείγματα της έκθεσης, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές εξέδωσαν εσωτερική ανακοίνωση τον Ιανουάριο του 2020, διατάσσοντας τα ιδιωτικά εργαστήρια που είχαν τον ιό να καταστρέψουν τα υπάρχοντα δείγματα ή να τα παραδώσουν αλλά και να λαμβάνουν επίσημη έγκριση πριν δημοσιεύσουν τα ερευνητικά ευρήματα.

Δεν ήταν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2020 που οι Κινέζοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ο μυστηριώδης ιός μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ των ανθρώπων.

Δύο ακόμη ημέρες προτού η διεθνής κοινότητα μάθει για το περιστατικό, οι αρχές της Γούχαν διοργάνωσαν ένα συμπόσιο με φαγητό, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 40.000 οικογένειες, το οποίο, σύμφωνα με την επιτροπή, έγινε μια μαζική εκδήλωση υπερδιάδοσης.

Μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2020, όταν η Γούχαν τέθηκε υπό περιορισμό, 7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη αναχωρήσει από την πόλη χωρίς να ελεγχθούν για τον ιό, πηγαίνοντας για τις διακοπές του κινεζικού νέου έτους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεφυτρώσουν επιδημίες σε περισσότερες από 30 πόλεις σε 26 χώρες λόγω των μετακινήσεων από τη Γούχαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Ειδικότερα, το lockdown περιόρισε τις εγχώριες πτήσεις από τη Γούχαν, αλλά επέτρεψε στις διεθνείς πτήσεις να συνεχιστούν χωρίς περιορισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση, πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει απαγόρευση εισόδου στους Κινέζους επισκέπτες στις 31 Ιανουαρίου, υπήρχαν 1.300 απευθείας πτήσεις από τη Γούχαν προς 17 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι ενέργειες του Πεκίνου διευκόλυναν την απαρατήρητη εξάπλωση του ιού πέρα από τα σύνορά του, παρά τη γνώση της θανατηφόρας δράσης του και της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», αναφέρεται στην έκθεση.

Αναλάβετε τολμηρή δράση τώρα

«Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της επιδημίας στη Γούχαν της Κίνας και τίποτα δεν έχει γίνει για να λογοδοτήσει η Κίνα», δήλωσε ο κ. Μόργκαν στην εκδήλωση της 8ης Ιουλίου. «Πιστεύουν ότι τη γλίτωσαν.»

«Αλλά η αδράνεια δίνει κίνητρο στο ΚΚΚ να επιμένει στη μυστικοπαθή, επιθετική και επικίνδυνη συμπεριφορά».

Μέλη του ιατρικού προσωπικού που φορούν προστατευτική ενδυμασία φτάνουν με έναν ασθενή στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού Wuhan στη Γούχαν της επαρχίας Χουμπέι, στις 25 Ιανουαρίου 2020. (Hector Retamal/AFP μέσω Getty Images)

 

Η επιτροπή -υπό την προεδρία του Τζον Ράτκλιφ, πρώην διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μιας εννεαμελής ομάδας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών- περιέγραψε μια σειρά δράσεων που πρέπει να εξετάσουν το Κογκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η έκθεση συνιστά στο Κογκρέσο να σχηματίσει μια επιτροπή όπως αυτή της «11ης Σεπτεμβρίου» και να τη χρηματοδοτήσει μέσω αντισταθμιστικών κονδυλίων του προϋπολογισμού. Τα προτεινόμενα καθήκοντά της, σύμφωνα με την επιτροπή, περιλαμβάνουν την επανεξέταση της «αμέλειας και της συγκάλυψης» του ΚΚΚ, καθώς και την αξιολόγηση των εγχώριων πολιτικών που εφαρμόστηκαν όταν η COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έκθεση συνιστά επίσης στους Αμερικανούς νομοθέτες να συστήσουν μια διακομματική ομάδα εργασίας για αποζημιώσεις που θα καλύψουν τις αξιώσεις κατά των κινεζικών αρχών, δηλώνοντας ότι «οι πολίτες των ΗΠΑ αξίζουν αποζημίωση από την Κίνα για τον πόνο και την ταλαιπωρία που βίωσαν εξαιτίας της COVID-19».

Οι δράσεις που συνιστάται να εξετάσει ο πρόεδρος περιλαμβάνουν την προτεραιότητα των αιτημάτων για έρευνα σχετικά με την προέλευση της COVID-19 κατά τη διάρκεια των διπλωματικών επαφών με την Κίνα και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους και οντότητες που εμπλέκονται στη διαστρέβλωση και απόκρυψη πληροφοριών που σχετίζονται με την πανδημία.

Μόνο με την απόδοση ευθυνών στο ΚΚΚ και την ανάληψη ευθύνης για «την αμέλεια και τις παραλείψεις του μπορεί [να] παράσχει τόσο στην κυβέρνηση της Κίνας όσο και σε άλλες κυβερνήσεις τα κίνητρα και την ώθηση να ενεργήσουν διαφορετικά στο μέλλον», αναφέρει η έκθεση.

«Καλύτερα να αναλάβουμε γενναία δράση τώρα, παρά να αναρωτηθούμε γιατί δεν κάναμε περισσότερα, αν στο μέλλον εμφανιστεί μια ακόμη πιο θανατηφόρα πανδημία».

Της Dorothy Li

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε