Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Γυναίκες από το Μάλι κοσκινίζουν σιτάρι σε χωράφι κοντά στο Segou, στο κεντρικό Μάλι, στις 22 Ιανουαρίου 2013. (Jerome Delay/AP Photo)

Έκθεση του ΟΗΕ: Η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται, καθώς 49 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απειλή λιμού

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησαν για πολλαπλές διαφαινόμενες επισιτιστικές κρίσεις που προκαλούνται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις κλιματικές διαταραχές και τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Σε μια έκθεση της 7ης Ιουνίου (pdf) με τίτλο «Hunger Hotspots – FAO-WFP early warnings on acute food insecurity» (Εστίες πείνας – έγκαιρες προειδοποιήσεις του FAO-WFP για την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια), οι οργανισμοί δήλωσαν ότι η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να «επιδεινωθεί περαιτέρω» σε 20 έθνη σε όλο τον κόσμο από τώρα έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και ζήτησαν επείγουσα ανθρωπιστική δράση.

Επιπλέον, 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 46 χώρες σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν λιμό ή συνθήκες που μοιάζουν με λιμό, εκτός εάν λάβουν «άμεση βοήθεια για τη διάσωση της ζωής και των μέσων διαβίωσης», ανέφεραν οι οργανώσεις.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 750.000 ανθρώπους που βρίσκονται ήδη σε «καταστροφή», η οποία ορίζεται ως περιοχές που έχουν «ακραία κρίσιμα επίπεδα έντονου υποσιτισμού και θνησιμότητας».

Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη παραμένουν σε «ύψιστο συναγερμό» για οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το Αφγανιστάν και η Σομαλία είναι νέες προσθήκες σε αυτή την «ανησυχητική κατηγορία» από την τελευταία έκθεση για τις εστίες που κυκλοφόρησαν ο FAO και το WFP τον Ιανουάριο του 2022.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αϊτή, το Σαχέλ, το Σουδάν και η Συρία παραμένουν χώρες «πολύ μεγάλης ανησυχίας» λόγω της επιδείνωσης των κρίσιμων συνθηκών τους, ενώ η Κένυα προστέθηκε σε αυτόν τον κατάλογο.

Εν τω μεταξύ, η Σρι Λάνκα, οι παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής (Μπενίν, το Πράσινο Ακρωτήρι και η Γουινέα), η Ουκρανία και η Ζιμπάμπουε προστέθηκαν στον κατάλογο των κρατών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η Αγκόλα, ο Λίβανος, η Μαδαγασκάρη και η Μοζαμβίκη προστέθηκαν ως κράτη όπου τμήματα του πληθυσμού είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντική επιδείνωση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας τους επόμενους μήνες.

Μαζί με τις επαναλαμβανόμενες κλιματικές διαταραχές, όπως οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι τυφώνες που επηρεάζουν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, και τις άσχημες μακροοικονομικές συνθήκες σε ορισμένες χώρες μετά την πανδημία COVID-19, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας επιδεινώνουν περαιτέρω τις συνθήκες σε ορισμένα έθνη, σύμφωνα με την έκθεση.

Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος -ένα ακόμη αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία- και τα τεράστια βάρη του δημόσιου χρέους επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση σε πολλά έθνη.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνδυασμένες επιπτώσεις των επικαλυπτόμενων κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ικανότητα των ανθρώπων να παράγουν και να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, ωθώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO Κου Ντονγκιού. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να βοηθήσουμε τους αγρότες στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, μεταξύ άλλων με την ταχεία αύξηση της δυνητικής παραγωγής τροφίμων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στις προκλήσεις».

Τον Απρίλιο, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για μια πιθανή «ανθρώπινη καταστροφή» από μια επισιτιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να δει τις τιμές των τροφίμων να εκτοξεύονται κατά 37%, πλήττοντας περισσότερο τα φτωχότερα έθνη.

Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Μάιο, στις 157,4 μονάδες, λίγο πιο κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 159,7 μονάδων που είχαν φθάσει τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών.

Οι μειώσεις τον Μάιο καθοδηγήθηκαν από τις μειώσεις του κόστους των φυτικών ελαίων και των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων μαζί με τη ζάχαρη. Ωστόσο, οι τιμές των δημητριακών και του κρέατος αυξήθηκαν.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί παραγωγοί του παγκόσμιου σιταριού και καλαμποκιού, η μειωμένη παραγωγή στην πρώτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των βασικών παγκόσμιων προϊόντων.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε