Κυριακή, 08 Σεπ, 2024
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Julian Assange (κέντρο) καταφθάνει στο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου αναμένεται να καταθέσει την ομολογία του, στη Σαϊπάν των Μαριάνων Νήσων, στις 26 Ιουνίου 2024. (Eugene Hoshiko/AP Photo)

Ελεύθερος να επιστρέψει στην Αυστραλία ο Τζούλιαν Ασάνζ

Η συμφωνία ομολογίας επιλύει μια μακροχρόνια νομική διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση, που προέκυψε από μια από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος μετά την παραδοχή της ενοχής του στις 25 Ιουνίου σε μία μόνο κακουργηματική κατηγορία, που αφορούσε τη δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών των ΗΠΑ, τερματίζοντας μια πολυετή δικαστική διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή επιτρέπει στον 52χρονο να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Αυστραλία, για πρώτη φορά από το 2012.

Ο κος Ασάνζ δήλωσε ένοχος μόνο στην ποινική κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας στο πλαίσιο συμφωνίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ).

Η συμφωνία θα του επιτρέψει να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και να μην περάσει καθόλου χρόνο σε αμερικανική φυλακή, εφόσον έχει ήδη εκτίσει 62 μήνες σε φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο ίδιος υπέβαλλε την ομολογία του σε δικαστήριο των Βορείων Μαριάνων Νήσων, αμερικανικό εδάφος στον δυτικό Ειρηνικό βόρεια του Γκουάμ, περίπου στις 9:45 π.μ. τοπική ώρα.

Η τοποθεσία αυτή επιλέχθηκε αφ’ ενός λόγω της αντίθεσης του κου Ασάνζ να ταξιδέψει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ για να δηλώσει την ενοχή του και αφ’ ετέρου λόγω της εγγύτητάς της με την πατρίδα του, την Αυστραλία, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν οι εισαγγελείς στις 25 Ιουνίου στην επικεφαλής δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις ΝΜΙ Ραμόνα Β. Μανγκλόνα.

Μιλώντας έξω από το δικαστήριο, ο δικηγόρος του κου Ασάνζ Μπάρρυ Τζ. Πόλακ χαρακτήρισε την ποινική δίωξη πρωτοφανή και δήλωσε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν θα έπρεπε ποτέ να κατηγορηθεί για αδίκημα κατασκοπείας για τη δημοσίευση του απόρρητου υλικού.

«Έχει υποφέρει τρομερά στον αγώνα του για την ελευθερία του λόγου, για την ελευθερία του Τύπου και για να διασφαλίσει ότι το αμερικανικό κοινό και η παγκόσμια κοινότητα θα λαμβάνουν αληθείς και σημαντικές ειδησεογραφικές πληροφορίες», δήλωσε ο δικηγόρος.

«Είναι, ωστόσο, σωστό … που η δικαστής αποφάσισε ότι δεν θα ήταν δίκαιη η επιπλέον φυλάκιση του», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι αναμένει ότι ο κος Ασάνζ θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής ακρόασης.

«Ο Τζούλιαν βγαίνει από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Σαϊπάν ελεύθερος άνθρωπος», έγραψε η σύζυγός του Στέλλα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, δίπλα σε μια φωτογραφία του που τον δείχνει να βγαίνει από το δικαστήριο.

Κατηγορίες κατά του ιδρυτή του WikiLeaks

Η παραδοχή της ενοχής από τον κο Ασάνζ επιλύει μια μακροχρόνια νομική διαμάχη με την αμερικανική κυβέρνηση, αποτέλεσμα μιας από τις μεγαλύτερες διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο κος Ασάνζ αντιμετώπιζε 18 ποινικές κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραβίαση νόμου περί κατασκοπείας και συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση κυβερνητικών υπολογιστών, αφού το WikiLeaks δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τον αμερικανικό στρατό και τη Μέση Ανατολή το 2010.

Τα ευαίσθητα έγγραφα είχαν παρασχεθεί από τον πρώην αναλυτή των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη Μπράντλεϋ Μάννινγκ, ο οποίος τώρα ακούει στο όνομα Τσέλσι Μάννινγκ.

Περιελάμβαναν ένα βίντεο του 2007 που έδειχνε μια επίθεση ελικοπτέρων Απάτσι στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο υπάλληλοι του Reuters, μαζί με χιλιάδες απόρρητους διαβαθμισμένους φακέλους και διπλωματικά τηλεγραφήματα, τα οποία περιλάμβαναν επικριτικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι εισαγγελείς στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι η δημοσίευση των διαβαθμισμένων και ευαίσθητων εγγράφων περιελάμβανε τις ταυτότητες ανθρώπινων πηγών και έθετε σε κίνδυνο ζωές.

Ο κος Ασάνζ συνελήφθη για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο έρευνας για βιασμό στη Σουηδία. Οι κατηγορίες αυτές αποσύρθηκαν αργότερα.

ZoomInImage
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κοιτάζει έξω από το παράθυρο του αεροπλάνου, καθώς πλησιάζει στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ για μια στάση, σύμφωνα με την ανάρτηση του Wikileaks στο X, σε αυτή τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 25 Ιουνίου 2024. (Wikileaks μέσω X/ μέσω Reuters)

 

Προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη σκανδιναβική χώρα, αναζήτησε καταφύγιο μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο από το 2012 έως τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 για παράλειψη εγγύησης κατά τη διάρκεια ξεχωριστής δικαστικής διαμάχης.

Αργότερα μεταφέρθηκε στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου παρέμεινε για πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο ιδρυτής του WikiLeaks και οι δικηγόροι του υποστήριξαν επανειλημμένα ότι δεν θα είχε δίκαιη δίκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ βρισκόταν στο Μπέλμαρς, ο κος Ασάνζ παντρεύτηκε τη σύντροφό του Στέλλα, με την οποία έχει δύο παιδιά.

Ο κος Μάννινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης μετά την καταδίκη του για πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η εκ προθέσεως κοινοποίηση πληροφοριών εθνικής άμυνας που αποκτήθηκαν από υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέτρεψε την ποινή αυτή το 2017.

Το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας εκστρατείας

Σύμφωνα με μια ανάρτηση του WikiLeaks στο Χ , αφότου έφυγε ο κος Ασάνζ τη φυλακή Μπέλμαρς το πρωί της 24ης Ιουνίου, του χορηγήθηκε εγγύηση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και επιβιβάστηκε σε πτήση για να αναχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο το ίδιο απόγευμα.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας καμπάνιας που περιελάμβανε διοργανωτές βάσης, αγωνιστές για την ελευθερία του Τύπου, νομοθέτες και ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα, μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη», αναφέρει το WikiLeaks.

«Το WikiLeaks δημοσίευσε πρωτοποριακές ιστορίες κυβερνητικής διαφθοράς και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστώντας τους ισχυρούς υπόλογους για τις πράξεις τους», συνεχίζει η ανάρτηση.

«Ως αρχισυντάκτης, ο Τζούλιαν πλήρωσε ακριβά για αυτές τις αρχές και για το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει. Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όσους στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα προσηλωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του.»

Της Katabella Roberts, με τη συμβολή του Tom Ozimek και πληροφορίες από το Associated Press 

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε