Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024
«Η χώρα μας θα είναι το 2030 μία από τις χώρες της ευρωπαϊκής κοινότητας που θα πετύχουν, όπως η Γερμανία, ποσοστά ταφής κάτω του 10%», δήλωσε ο γ.γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μ. Γραφάκος.

Ελληνογερμανικές συνεργασίες για διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με αφορμή και το γεγονός ότι στην προσεχή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα, ρίχνει «γέφυρες» συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνικές και γερμανικές επιχειρήσεις από τον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί από το Επιμελητήριο με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων και Ανακύκλωση – Αστικά απόβλητα και βιοαπόβλητα», οι συμμετέχουσες εταιρείες παρουσίασαν υπηρεσίες και προϊόντα τόσο για την ανακύκλωση αστικών αποβλήτων όσο και για την ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων.

«Φέρνουμε κοντά τις εταιρίες για μεταφορά τεχνογνωσίας και για κλείσιμο συμφωνιών, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί, αφού στην εκδήλωση είχαμε πάνω από 120 συμμετέχοντες», ανέφερε ο διευθυντής του παραρτήματος βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιώργος Θεοδωράκης.

«Από τη γερμανική πλευρά παίρνουμε μηνύματα ότι η ελληνική αγορά έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη γερμανική οικονομία στη διαχείριση απορριμμάτων, γιατί εκεί υπάρχει μια οικονομία που έχει στοχεύσει σε αυτό το θέμα με πάνω από 40 δισ. τζίρο και 12.000 εταιρίες που ασχολούνται με το αντικείμενο με περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι, στην προσεχή ΔΕΘ, στο Γερμανικό περίπτερο θα υπάρχουν εταιρείες από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Για εξαιρετική δουλειά στις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) όπου, από 5 που κατασκευάζονταν και 3 που λειτουργούσαν, σήμερα είμαστε προ των πυλών για τη λειτουργία της 11ης ΜΕΑ, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος. Σε παρέμβασή του στην ημερίδα, ξεκαθάρισε ότι 14 ΜΕΑ είναι υπό κατασκευή, ενώ συνολικά την περασμένη τετραετία, έγιναν 30 δημοπρατήσεις ΜΕΑ.

«Μέχρι το 2030, το αργότερο, στοχεύουμε να έχουμε φτιάξει όλες τις υποδομές που η χώρα χρειάζεται για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Η χώρα μας από ουραγός, θα είναι το 2030 μία από τις χώρες της ευρωπαϊκής κοινότητας που θα πετύχουν, όπως η Γερμανία, ποσοστά ταφής κάτω του 10%. Αργήσαμε αλλά πατήσαμε γκάζι την τελευταία τετραετία και κάναμε ό,τι έπρεπε, ούτως ώστε να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στο μέλλον», είπε ο κ. Γραφάκος.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας σημείωσε ότι η περιοχή πρωτοπορεί σε θέματα κυκλικής οικονομίας, καθώς είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα στη χωροθέτηση και λειτουργία, αυτή τη στιγμή, των περισσότερων μονάδων παραγωγής βιοαερίου από όλα τα ρέματα αποβλήτων.

Να.Κ.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε