Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ, με τον Σι να φαίνεται διατεθειμένος να πληρώσει ακόμα και βαρύ τίμημα προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενοποίηση της Κίνας με την Ταϊβάν, σύμφωνα με πηγές εκ των έσω που μίλησαν με τον παρατηρητή της Κίνας και εξέχοντα φιλοδημοκράτη Γιουάν Χονγκμπίνγκ.
Ο γνωστός Κινέζος αντιφρονών Γιουάν Χονγκμπίνγκ, ο οποίος έχει επικοινωνία με τους κορυφαίους πολιτικούς κύκλους της Κίνας, δήλωσε στην Epoch Times, στις 20 Ιανουαρίου, ότι ο Σι δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν.
Οι πηγές του Γιουάν χωρίζονται σε δύο κύριες ομάδες: σε αυτούς που, αν και είναι μέρος του συστήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), υποστηρίζουν τη δημοκρατία και επιδιώκουν την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος, και στη λεγόμενη «Δεύτερη Κόκκινη Γενιά», απογόνους υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΚΚΚ και ηγέτες που αντιτίθενται στη δικτατορία του Σι, περιλαμβανομένων μελών οικογενειών της ελίτ του ΚΚΚ που έχουν υποστεί διώξεις από το καθεστώς και τρέφουν βαθύ μίσος για τον νυν πρόεδρο.
Ο πρώην καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, κάτοικος Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι πληροφορίες του για το θέμα αυτό έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα από τις δύο αυτές ομάδες, γεγονός που του δίνει κάποια εμπιστοσύνη στη διορατικότητά τους να κατανοήσουν τα συγκεκριμένα πλάνα που σχεδιάζει να προσφέρει ο Σι στον Τραμπ.
Η πηγή του Γιουάν αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια μιας εσωτερικής συνάντησης του ΚΚΚ, ο Σι εξήγησε το σχέδιό του να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της Ταϊβάν ως μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ. Ο Σι είπε στους αξιωματούχους ότι η επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν σύμφωνα με τα συμφέροντα του ΚΚΚ θα σημάνει την «άνοδο της Ανατολής και την παρακμή της Δύσης».
Ο Γιουάν είπε ότι μία από τις πηγές του στην Κόκκινη Δεύτερη Γενιά του είπε ότι ο Σι έχει μια γενική αρχή για τη διαπραγμάτευση με τον Τραμπ: «Χρησιμοποιήστε μεγάλες συγκρούσεις για να συσσωρεύσετε δύναμη και στη συνέχεια διαπραγματευτείτε από αυτή τη θέση ισχύος».
Η Κίνα αντιμετωπίζει σήμερα αμέτρητα σημεία έντασης και σκληρές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων για τον Παναμά, το TikTok, την απειλή του Τραμπ για δασμούς και πολλά ακόμα ζητήματα.
Ωστόσο, η πηγή δήλωσε ότι πιστεύει ότι το σχέδιο του Σι θα αποτύχει: μετά από 12 χρόνια αποτυχιών υπό τη διακυβέρνηση του Σι, με πολλά ημιτελή έργα που διέταξε προσωπικά ο Σι, το σχέδιο του Σι να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με τον Τραμπ για την επανένωση της Ταϊβάν θα είναι πιθανότατα άλλη μια μάταιη προσπάθεια.
Ο Γιουάν συμφώνησε ότι το σχέδιο του Σι είναι απίθανο να πετύχει, ό,τι κι αν προσφερθεί στον Τραμπ.
Η ώθηση του Σι για παγκόσμια κομμουνιστική επέκταση υπό την ηγεσία του ΚΚΚ, με την προσάρτηση μιας ελεύθερης Ταϊβάν ως βασικό πυλώνα αυτού του σχεδίου, είναι θεμελιωδώς αντίθετη με τον όρκο του Τραμπ να «κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά» και να οδηγήσει τον κόσμο στην ειρήνη μέσω της δύναμης, εξήγησε ο Γιουάν.
Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα στην ομιλία του στον χορό της Ορκωμοσίας του Αρχιστράτηγου: «Μέσω της δύναμης και της ισχύος μας, θα οδηγήσουμε τον κόσμο στην ειρήνη. Οι φίλοι μας θα μας σέβονται, οι εχθροί μας θα μας φοβούνται και όλος ο κόσμος θα θαυμάζει το απαράμιλλο μεγαλείο του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Γιουάν δήλωσε ότι, αντίθετα, το σχέδιο του Σι πιθανότατα θα γίνει άλλο ένα «ημιτελές έργο» που θα οδηγήσει στην πτώση της ίδιας της τυραννίας του ΚΚΚ.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει διαψεύσει ότι έχει συζητήσει με τον Σι το ενδεχόμενο να αντιταχθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν με αντάλλαγμα τη μεσολάβηση της Κίνας για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Λέγεται ότι ο Σι μπορεί να σας ζητήσει, προκειμένου να δώσει αυτή τη βοήθεια, [να ασκήσετε] πίεση κατά της πιθανής ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος, όταν υπέγραφε εκτελεστικά διατάγματα στις 30 Ιανουαρίου.
«Όχι, δεν το συζητήσαμε ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ.
Η Ταϊβάν στο επίκεντρο της προσφοράς του Σι
Οι πηγές του Γιουάν ανέφεραν ότι ο Σι είπε στο Πολιτικό Γραφείο τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς και σε μια εσωτερική συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, ότι κατά τη διάρκεια προηγούμενων συνομιλιών του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε ρητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο να αντιταχθούν στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν αλλά και να υποστηρίξουν την επανένωση των δύο χωρών. Το ίδιο αίτημα φέρεται να έθεσε και στις επαφές του με τον Τραμπ.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Σι έχει αναθέσει στους διπλωμάτες του να χρησιμοποιήσουν ιδιωτικούς διαύλους για να διασφαλίσουν ότι η ομάδα του Τραμπ θα καταλάβει ότι εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την «επανένωση των στενών», το Πεκίνο είναι πρόθυμο να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις σε άλλες διαπραγματεύσεις.
Ο Γιουάν, ο οποίος είχε άμεση επαφή με τον Σι Τζινπίνγκ τη δεκαετία του 1980, πιστεύει ότι αυτή είναι πιθανότατα η στρατηγική που θα προτιμήσει ο Σι για να διασφαλίσει την προσάρτηση της Ταϊβάν.
![Chinese legal expert Yuan Hongbing, in a file photo. (Chen Ming/The Epoch Times)](https://www.theepochtimes.com/_next/image?url=https%3A%2F%2Fimg.theepochtimes.com%2Fassets%2Fuploads%2F2024%2F12%2F06%2Fid5772433-legal-600x450.jpg&w=1200&q=75)
Σύμφωνα με τον Γιουάν, ο Κινέζος πρόεδρος θεωρεί ότι μία συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ θα επηρεάσει σημαντικά την Ταϊβάν, επιφέροντας αποσύνθεση στον στρατό και την κοινωνία. Αυτό θα βοηθούσε το ΚΚΚ να επιτύχει αυτό που αποκαλεί «η πρώτη μάχη είναι η τελευταία μάχη» για το Στενό της Ταϊβάν.
Ο Γιουάν επεσήμανε ότι το ΚΚΚ ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι το ζήτημα της Ταϊβάν αποτελεί βασικό του στόχο – το απώτατο όριο και το πιο ουσιαστικό ζήτημα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Σι πριν από την ορκωμοσία του, ο Σι επικεντρώθηκε στην επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν με τρόπο αποδεκτό από το ΚΚΚ, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα του Κινέζου ηγέτη. Η εστίαση αυτή φάνηκε και στις αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία προέβαλαν κυρίως τα σχόλια του Σι για την Ταϊβάν.
Από την άλλη, ο Τραμπ, ο οποίος έχει αμερικανοκεντρική άποψη, έγραψε στην ιστοσελίδα Truth Social για τη συνομιλία του με τον Σι, αναφέροντας ως θέματα της συζήτησης τις εμπορικές ανισορροπίες των εθνών τους, τη θανατηφόρο κρίση της φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες, το TikTok κ.ά.
Φαίνεται, επίσης, ότι ο Σι κατέβαλε προσπάθειες να μειώσει τη εχθρότητα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εν όψει της ορκωμοσίας του νέου προέδρου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αφαίρεσαν πρόσφατα «αντι-αμερικανικά» δημοσιεύματα, αντικαθιστώντας τα με άρθρα που προωθούσαν την «φιλία Κίνας-ΗΠΑ».
Αν και ο Τραμπ προσκάλεσε τον Σι να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου, ο Σι έστειλε τον αντιπρόεδρο Χαν Τζενγκ. Την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, ο πρόεδρος δεν εφάρμοσε δασμούς 60% στην Κίνα και ανέστειλε την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να εκφράσει την απαρέσκειά του για την επιρροή του Πεκίνου στη διώρυγα του Παναμά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κατά την ορκωμοσία.
Οι πηγές του Γιουάν τον πληροφόρησαν ότι κινεζικές εθνικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το βασικό στρατηγικό σχέδιο του Σι για την αντιμετώπιση της κυβέρνησης Τραμπ από τον Δεκέμβριο του 2024.
Ο Γιουάν έφερε το παράδειγμα της Καμπότζης, η οποία έχει εξελιχθεί σε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αποικία της Κίνας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Πεκίνου στις διπλωματικές της σχέσεις. Τον Δεκέμβριο του 2024, η Καμπότζη επέτρεψε για πρώτη φορά, από το 2016, σε αμερικανικά και ιαπωνικά στρατιωτικά σκάφη να μπουν στα λιμάνια της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
![A Chinese PLA J-16 fighter jet flies in an undisclosed location in a file photo. (Taiwan Ministry of Defense via AP)](https://www.theepochtimes.com/_next/image?url=https%3A%2F%2Fimg.theepochtimes.com%2Fassets%2Fuploads%2F2022%2F12%2F26%2FChina_Taiwan_22360078054112a-600x316.jpg&w=1200&q=75)
Προώθηση αντι-αμερικανικών συναισθημάτων στην Ταϊβάν
Γύρω από τη βασική στρατηγική του Σι για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ, το άτομο εμπιστοσύνης του Σι και επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν του ΚΚΚ, ο Σονγκ Τάο, έχει επίσης κάνει κινήσεις, σημείωσε ο Γιουάν.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, ο Σονγκ τόνισε τρία σημεία κατά την ανάπτυξη των εργασιών του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν για το 2025: α) τη συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση του αντι-αμερικανικού αισθήματος εντός της Ταϊβάν, ώστε ο σκεπτικισμός απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνει ο κυρίαρχος κοινωνικός λόγος, β) τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν να καταστεί άνευ σημασίας μετά την παραπομπή του ηγέτη του κόμματος Κο Γουέν-τζε, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα λόγω κατηγοριών για δωροδοκία, και γ) την αδιάλειπτη ενίσχυση του «Γαλανόλευκου Συνασπισμού» – ενός συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ταϊβάν, του Κουομιντάνγκ και του Λαϊκού Κόμματος της Ταϊβάν – για να επεκτείνει περαιτέρω τη στρατηγική επιρροή του στο νομοθετικό σώμα της Ταϊβάν, ώστε να αντιταχθεί στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας όσον αφορά την πολιτική κατεύθυνση της Ταϊβάν, ώστε να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες που απαιτούνται για την υλοποίηση της στρατηγικής του Σι τόσο στο πεδίο της αντιπαράθεσης όσο και σε αυτό της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Τραμπ.
Οι πηγές αποκάλυψαν ότι στα τέλη Δεκεμβρίου 2024 ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του ΚΚΚ Τζανγκ Γιούξια πραγματοποίησε στρατιωτική εκπαιδευτική συνάντηση για ανώτερους αξιωματικούς στις Διοικήσεις Ανατολικού και Νοτίου Θεάτρου, δίνοντάς τους οδηγίες ότι σε περίπτωση μεγάλης κοινωνικής αναταραχής στην Ταϊβάν, ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος να εισέλθει σε κατάσταση μάχης σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Των Haizhong Ning, Luo Ya και Cindy Li