Τη χρυσή εποχή που οι θεοί ακόμα περιπλανιόνταν ανάμεσα στους θνητούς και δεν ήταν όλα τα βότανα ίσα, το χαμομήλι ήταν ο υπέρτατος άρχων που προοριζόταν μόνο για την ελίτ των Αιγυπτίων.
Καθώς δεν θεωρούνταν ένα κοινό βότανο, αλλά μια αληθινή προσφορά από τον ίδιο τον θεό Ήλιο (Ρα), οι Αιγύπτιοι το τοποθετούσαν ακόμα και στις μούμιες και στους ναούς των θεών.
Δεν ήταν οι μόνοι που τηρούσαν ευλαβική στάση απέναντι στο ‘ταπεινό’ χαμομήλι. Οι Αγγλοσάξονες το θεωρούσαν επίσης ιερό βότανο, μαζί με το μάραθο και την τσουκνίδα και έπιναν άφθονο τσάι από χαμομήλι για να διώξουν τα κακά πνεύματα και για να προσφέρουν στην ψυχή τους ένα ‘λουτρό χαράς’.
Ένα λαοφιλές βότανο
Διαπερνώντας σύνορα και εποχές με την άνεση ενός έμπειρου χρονοταξιδιώτη, το χαμομήλι βρήκε το δρόμο του μέχρι το ισπανικό σέρυ, τα ρωμαϊκά τελετουργικά, ακόμη και μέχρι τα φλυτζάνια λογοτεχνικών θρύλων όπως ο Πήτερ Ράμπιτ και η Τίνκερ Μπελ.
Το βιογραφικό του χαμομηλιού περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό αριθμό χρήσεων, όντας κατάλληλο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που εκτείνονται από την αϋπνία και φθάνουν μέχρι το σκορβούτο. Είναι ο «ελβετικός σουγιάς» του κόσμου των φυτών.
Ακόμα και οι κηπουροί ψιθυρίζουν τα μυστικά τους, ενώ πίνουν μια κούπα τσάι χαμομηλιού, περιγράφοντας πιθανόν το μεγαλείο των πλούσιων κήπων του Παλατιού του Μπάκιγχαμ.
Οι ποικιλίες που ξεχωρίζουν είναι δύο: το δημοφιλέστατο γερμανικό χαμομήλι (Matricaria chamomilla) και το ρωμαϊκό ή αγγλικό χαμομήλι (Chamaemelum nobile).
Είτε ως τσάι, σε κάψουλες ή αλοιφές, το χαμομήλι συνεχίζει να καταπραΰνει τις μάζες, αποδεικνύοντας ότι κάποιοι θρύλοι απλά δεν σβήνουν ποτέ.
Το «παιδί για όλες τις δουλειές»
Για αιώνες, αυτό το «παιδί για όλες τις δουλειές» αντιμετωπίζει με επιτυχία πλήθος αρρωστιών, από ασήμαντες έως τις πιο βασανιστικές – την ποδάγρα, την ισχιαλγία και το πάντα ενοχλητικό έκζεμα, για να μην αναφέρουμε το καθημερινό δράμα των ελκών και των αιμορροΐδων.
Πράγματι, το βιογραφικό του λουλουδιού αυτού μοιάζει πιο πολύ με ιατρική εγκυκλοπαίδεια παρά με το προφίλ ενός φυτού.
Όσον αφορά την εξωτερική χρήση, είναι σχεδόν πανάκεια – μπορεί να καταπραΰνει τόσο μια λοίμωξη στο αυτί όσο και τα σημάδια από ανεμοβλογιά , ενώ είναι η ασφαλέστερη λύση όταν πρόκειται για ερεθισμούς των ματιών.
Φροντίζει τις σκασμένες θηλές των μητέρων που θηλάζουν, αλλά και τα εξανθήματα που προκαλούν οι πάνες στα μωρά τους και τις μολύνσεις και τις φλεγμονές μίας μύτης που ‘τρέχει’.
Ως ρόφημα, οι γονείς το χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση των κολικών, της λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδας (ή Croup) και των παιδικών πυρετών.
Ακόμα, είναι ιδανικό καταπραϋντικό για γαστρεντερικά προβλήματα όπως το φούσκωμα, η αναγούλα και η ναυτία, καθώς και για τον νου, συμβάλλοντας στην ηρεμία, την καταπολέμηση της αϋπνίας και την απομάκρυνση των εφιαλτών.
Στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης, το χαμομήλι ωθεί τα οστεοβλαστικά κύτταρα σε δράση.
Θεωρείται επίσης αντι-οιστρογόνο, πιθανώς επηρεάζοντας τους υποδοχείς οιστρογόνου, αν και αυτό δεν είναι ένα πεδίο που έχει αποδειχθεί πέραν αμφιβολίας.
Εν τούτοις, το χαμομήλι δεν είναι κατάλληλο για όλους, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που αντιδρούν με φτέρνισμα και δυσφορία στην επαφή μαζί του.
Της Nicole James