Ένα μπολ μπορεί να περιέχει ένα γεύμα που συνδυάζει μια ποικιλία συστατικών όπως πρωτεΐνη, δημητριακά, ωμά λαχανικά, σάλτσα ή ακόμα και μια αλοιφή όπως χούμους ή μελιτζανοσαλάτα. Εδώ συνθέτουμε τρεις συνταγές: τηγανητό τόφου μαριναρισμένο σε σάλτσα τσίλι που λειτουργεί και ως σάλτσα, ρύζι με κολίανδρο και εσπεριδοειδή, και σάλτσα από μαύρα φασόλια και καλαμπόκι που μπορεί να σερβιριστεί είτε μόνη της είτε ως συνοδευτικό.
Οι συνδυασμοί είναι ευέλικτοι και προσαρμόζονται στις προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, αν δεν σας αρέσει το τόφου, αντικαταστήστε το με κοτόπουλο ή μπριζόλα. Πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά και την πικάντικη γεύση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αντικαταστήστε το ρύζι με άλλο δημητριακό, όπως κινόα. Προσθέστε μια κουταλιά γουακαμόλε ή πουρέ φασολιών, ή τριμμένο τυρί και σάλτσα ρόχα. Αυτοσχεδιάστε.
Ψητό τόφου με ρύζι και σάλτσα μαύρων φασολιών
Για 4 άτομα
Υλικά
- 1 μπλοκ (400 γρ.) τόφου εξαιρετικά σφιχτό
Για τη μαρινάδα
- 1 έως 2 πιπεριές τσιπότλε σε σάλτσα adobo, ψιλοκομμένες, συν 2 κ.σ. σάλτσα από την κονσέρβα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου (ή αγαύη)
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- ½ κ.γλ. κύμινο
- ¼ κ.γλ. αλάτι
Για το ρύζι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
- ½ κ.γλ. τριμμένη φλούδα λάιμ
- ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα κολίανδρου
- ¼ κ.γλ. τριμμένη κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
- 1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
- Κόκκοι από 1 καλαμπόκι
- 1 πιπεριά χαλαπένιο, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
- ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. πιπέρι καγέν
Για γαρνιτούρα
- Σταφύλια ή ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 ή 2 αβοκάντο, κομμένα στη μέση και σε φέτες
- Κλαράκια κολίανδρου
- Φέτες λάιμ
Παρασκευή
Προετοιμάστε το τόφου: Στραγγίξτε το τόφου και κόψτε το σε φέτες 1,25 εκ. Τοποθετήστε τις φέτες σε ένα ξύλο κοπής στρωμένο με χαρτοπετσέτες ή μια πετσέτα κουζίνας. Τοποθετήστε μια άλλη πετσέτα πάνω από τις φέτες τόφου και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα ξύλο κοπής από πάνω για βάρος. Αφήστε να στραγγίξει για τουλάχιστον 20 λεπτά. Μετά, κόψτε το σε κύβους 2,5 εκ.
Ενώ το τόφου στραγγίζει, ετοιμάστε τη μαρινάδα. Ανακατέψτε τα συστατικά της μαρινάδας σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Φυλάξτε ¼ φλιτζανιού για το σερβίρισμα.
Απλώστε το τόφου σε ένα ταψί. Ρίξτε τη μαρινάδα από πάνω και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθεί το τόφου. Βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή και όλη τη νύχτα.
Ετοιμάστε το ρύζι: Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για να καλυφθεί και να τσιγαριστεί ελαφρά, για 1 έως 2 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να βγάλει άρωμα. Προσθέστε το νερό και το αλάτι. Αφήστε να σιγοβράσει, κατόπιν καλύψτε την κατσαρόλα και χαμηλώστε τη θερμοκρασία. Μαγειρέψτε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το υγρό να απορροφηθεί, περίπου 15 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο για 10 λεπτά. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και προσθέστε το χυμό και το ξύσμα λάιμ. Αφήστε να κρυώσει για ένα λεπτό και στη συνέχεια προσθέστε τον κολίανδρο και την τριμμένη κόκκινη πιπεριά, αν τη χρησιμοποιήσετε. Ελέγξτε το αλάτι.
Ανακατέψτε τα συστατικά της σάλτσας σε ένα μπολ.
Ζεστάνετε μία κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τοποθετήστε το τόφου σε μία στρώση στο τηγάνι. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει και να γίνει ελαφρώς τραγανό και από τις δύο πλευρές, 10 έως 12 λεπτά, γυρίζοντάς το. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο.
Μοιράστε το ρύζι σε τέσσερα μπολ. Τοποθετήστε το τόφου, τη σάλτσα, τις ντομάτες και το αβοκάντο πάνω από το ρύζι. Ραντίστε κάθε μπολ με μια κουταλιά από τη μαρινάδα που είχατε φυλάξει. Γαρνίρετε με κολίανδρο και σερβίρετε με φέτες λάιμ.
Της Lynda Balslev








