Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Λουντμίλα Ορέλ. (Ευγενική προσφορά της Μιντσένγκο Όλγας μέσω της Αρμίνα Νιμένκο)

Ένα καινούριο παραμύθι μεταφρασμένο σε 34 γλώσσες εμπνέει παιδιά και ενήλικες

Της Jocelyn Neo

Ένα απλό παραμύθι που προοριζόταν να δώσει ένα μάθημα καλοσύνης σε μερικούς μαθητές της πρώτης τάξης έλαβε μια τόσο μεγάλη ανταπόκριση που κυκλοφόρησε ως βιβλίο και έγινε μουσική παράσταση.

Μιλώντας στην Epoch Times, η συγγραφέας Λουντμίλα Ορέλ – λογοθεραπεύτρια που ζει στην Ουκρανία – μοιράζεται γιατί το «Παραμύθι του Λωτού» της, που γράφτηκε αρχικά για παιδιά, θα μπορούσε να έχει απήχηση ακόμη και σε ενήλικες και να εμπνεύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

(Ευγενική προσφορά της Κατσιαρινα Μπαμποκ μέσω της Αρμίνα Νιμένκο)

 

Το παραμύθι επικεντρώνεται στο ταξίδι ζωής ενός μικρού σπόρου λωτού θαμμένου βαθιά κάτω από τα νερά μιας μυστηριώδους μαγικής λίμνης. Το μονοπάτι του σπόρου είναι γεμάτο δυσκολίες και απαιτεί τη νίκη πάνω σε παράξενα πλάσματα για να μπορέσει να βγει από τα θολά νερά ως ένα υπέροχο λουλούδι λωτού. Ωστόσο, αυτή η αξιοσημείωτη μεταμόρφωση είναι δυνατή μόνο έχοντας κατά νου αυτό που δίδαξε το Μεγάλο Λευκό Λουλούδι Λωτού: οι «Τρεις Θησαυροί» της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας.

Λουντμίλα Ορέλ. (Ευγενική προσφορά της Μιντσένγκο Όλγας μέσω της Αρμίνα Νιμένκο)

 

Η Ορέλ είπε ότι ο λόγος για τον οποίο αυτό το απλό παραμύθι άγγιξε τις καρδιές όλου του κόσμου είναι ένα «ισχυρό ενεργειακό μήνυμα των αιώνιων νόμων της αλήθειας, της καλοσύνης και της ανεκτικότητας».

Αυτοί οι «Τρεις Θησαυροί» βρίσκουν ανταπόκριση στις ψυχές των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας. Όλοι τις έχουν ανάγκη. Όλοι πρέπει να έχουν ελπίδα να διορθώσουν αυτό που πάει στραβά», είπε η Όρελ. «Στη ζωή μας, όπως σε ένα παραμύθι, ο Μεγάλος Λωτός μας περιμένει όλους και ελπίζει ότι θα είμαστε σε θέση να βελτιωθούμε καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας».

Η 47χρονη Ορέλ, η οποία εργάστηκε στον ιατρικό τομέα για 12 χρόνια, είπε ότι έλαβε πολλά υποσχόμενα θετικά σχόλια για το παραμύθι του Λωτού, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη ρωσική γλώσσα το 2013 με 10.000 αντίτυπα και είναι διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή διαδικτυακά σε 34 γλώσσες. Τρεις ακόμη γλώσσες είναι στο τελικό στάδιο της μετάφρασης.

Υπενθύμισε ότι ένας αναγνώστης από την Οδησσό, μια πόλη στην Ουκρανία, της είπε ότι αυτό το παραμύθι αφορά το «πιο σημαντικό πράγμα» στη ζωή. «Δεν είναι παιδική ιστορία. Αυτή είναι μια ιστορία για ενήλικες. Είναι σημαντικό για όλους τους ενήλικες να το διαβάσουν», είπε ο αναγνώστης.

Ενώ ένας άντρας από την Αρμενία είπε «Αυτή είναι μια ιστορία για μένα!».

Ο κινεζικός χαρακτήρας που εμφανίζεται σε αυτήν την εικόνα γράφει «Zhen» (Τζεν), που σημαίνει αλήθεια.

(Ευγενική προσφορά της Κατσιαρίνα Μπάμποκ μέσω της Αρμίνα Νιμένκο)

 

Οι τρεις θησαυροί

Μιλώντας για τους «Τρεις θησαυρούς» που αναφέρονται στο παραμύθι της, η Ορέλ είπε ότι αυτή η ηθική πυξίδα έχει τις ρίζες της στην αρχαία πνευματική άσκηση του Φάλουν Ντάφα, την οποία ασκεί από το 2001.

Το Φάλουν Ντάφα, ή Φάλουν Γκονγκ, είναι μια πρακτική αυτοβελτίωσης που αποτελείται από πέντε σύνολα διαλογιστικών ασκήσεων και ηθικές διδασκαλίες βασισμένες στις αρχές της ειλικρίνειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας. Η πρακτική αυτή κέρδισε τεράστια δημοτικότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αναγνωρίστηκε για τα τεράστια οφέλη στην υγεία, που τελικά εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες. Επί του παρόντος, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα ασκούν αυτό το ειρηνικό σύστημα διαλογισμού.

Η Λουντμίλα Ορέλ ασκεί την 5 η άσκηση του Φάλουν Ντάφα (Ευγενική προσφορά της Κατσιαρίνα Μπάμποκ μέσω της Αρμίνια Νιμένκο)

 

Η Ορέλ συνήθιζε να υποφέρει από έντονο πόνο στη σπονδυλική στήλη λόγω μεσοσπονδύλιων κήλης και επίσης διαγνώστηκε με χρόνια αμυγδαλίτιδα. Λόγω των οικονομικών της δυσχερειών, η Oρέλ δεν είχε πολλές επιλογές θεραπείας. Αποφάσισε να πάει για φυσιοθεραπευτικές ασκήσεις, οι οποίες την οδήγησαν στο Φάλουν Ντάφα.

Κατά τη διάρκεια μιας φυσιοθεραπευτικής συνεδρίας, ο εκπαιδευτής της είπε ότι μία από τις κινήσεις που έκανε ήταν μια «στάση τσιγκόνγκ» και την ενθάρρυνε να αναζητήσει μια πρακτική τσιγκόνγκ ώστε να νιώσει κάποια ανακούφιση. Τρεις μήνες αργότερα, η Ορέλ είδε μια ανακοίνωση στο δρόμο για μια δωρεάν πρακτική τσιγκόνγκ που ονομάζεται Φάλουν Ντάφα.

Η Ορέλ είπε ότι μέσω των ασκήσεων, η υγεία της σταδιακά αποκαταστάθηκε. Έμαθε επίσης να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, με θετικό μάτι, όταν αντιμετώπιζε προβλήματα.

«Δεν πρέπει να κατηγορήσουμε τους άλλους για τα προβλήματά μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να αλλάξουμε τους άλλους», είπε η Oρέλ. «Αλλάζοντας τον εαυτό μας, αλλάζουμε φυσικά το περιβάλλον μας ως ενα βαθμό».

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοβελτίωσης

Η Oρέλ αποφάσισε να επιλέξει το λουλούδι λωτού ως τον κύριο χαρακτήρα της ιστορίας της, όταν η φίλη της που διδάσκει σε σχολείο την ρώτησε αν μπορούσε να προγραμματίσει ένα μάθημα ηθικής σε παιδιά. Εξήγησε ότι ο λωτός δεν συμβολίζει μόνο την αγνότητα και το έλεος στην Ανατολή, αλλά είναι επίσης σύμβολο αυτοβελτίωσης. Ελπίζει ότι αυτό το παραμύθι θα ενθαρρύνει συζητήσεις μεταξύ γονέων, παιδαγωγών και παιδιών σχετικά με το πώς μια ισχυρή ηθική βάση μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε όταν αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις.

«Πιστεύω ότι όταν ένα άτομο έχει μια σταθερή βάση σε ηθικές αξίες από την παιδική του ηλικία, έχει ένα εργαλείο ώστε να διακρίνει το καλό από το κακό, έχει την ευκαιρία να ζήσει μια άξια ζωή, να μην χάσει τον εαυτό του και να αντισταθεί στους πειρασμούς», είπε η Ορέλ.

Η Ειρήνα Βέτρυακ, διευθύντρια του παιδικού θεάτρου της Οδησσού, διοργάνωσε μια μουσική παράσταση το 2013 βασισμένη στο παραμύθι του Λωτού και κάλεσε την Ορέλ να αλληλεπιδράσει με μερικά παιδιά ηθοποιούς, ηλικίας 5 έως 7 ετών, σε ένα πάρτι τσαγιού έκπληξη.

(Ευγενική προσφορά της Κατσιαρίνα Μπάμποκ μέσω της Αρμίνια Νιμένκο)

 

«Ήπιαμε τσάι, μιλήσαμε και μετά φτιάξαμε λωτούς οριγκάμι», είπε η Ορέλ. «Και στο τέλος της συνάντησης, τα ίδια τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μικρούς λωτούς για λίγο – κάθισαν σε στάση λωτού και προσπάθησαν να ηρεμήσουν το μυαλό τους, να νιώσουν την ειρήνη μέσα τους».

Η Βέτρυακ είπε στην Ορέλ πως τα παιδιά άλλαξαν συμπεριφορά και βελτίωσαν την σχολική τους επίδοση.

Υπήρχε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεχώριζε από τις υπόλοιπες: Ένας 16χρονος ηθοποιός που σχολίασε μετά την παράσταση, «Έχετε παρατηρήσει ότι σταμάτησα να τραυλίζω;».

Καθώς οι ηθικές αρχές που απεικονίζονται στο παραμύθι είναι επίσης εφαρμόσιμες σε πραγματικές καταστάσεις, ορισμένοι γονείς έχουν δημιουργήσει ακόμη και τις δικές τους εκδοχές της ιστορίας.

Η Ορέλ θυμήθηκε πώς μια μητέρα είπε ότι η συμπεριφορά της κόρης της είχε γίνει λίγο πονηρή. Για να διορθώσει τη συμπεριφορά της κόρης, η μητέρα είπε στο παιδί της: «Πού γίνεται αποδεκτή μια τέτοια συμπεριφορά; Στον θολό κόσμο! Αυτή είναι η άκρη του πονηρού φρύνου!».

Στην καθημερινή ζωή, η Ορέλ λέει συχνά στους γονείς που διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των παιδιών τους να φτιάξουν μια λίστα και να την κολλήσουν στο ψυγείο. Η Ορέλ πιστεύει ότι τα παιδιά αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά των γονιών τους. Έτσι, ο στόχος της είναι πρώτα οι γονείς να απαριθμήσουν τις κακές συνήθεις τους ώστε μετά να εργαστούν πάνω σε αυτές και να κάνουν αλλαγές στον εαυτό τους πριν ασχοληθούν με τη συμπεριφορά των παιδιών τους.

Στην αρχή, οι γονείς συχνά παγώνουν, έπειτα γελούν. Όσοι προσπαθούν να ακολουθήσουν την λίστα , αυτή γίνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αυτοβελτίωσης», είπε. «Πράγματι λειτουργεί».

Η Λουντμίλα Ορέλ εξασκεί την πέμπτη άσκηση του Φαλουν Γκονγκ με παιδιά σε ένα πάρκο. (Ευγενική προσφορά του Ντένις Ναχορνιούκ μέσω της Αρμίνα Νιμένκο)

 

Εκτός από τις καθολικές αρχές της ειλικρίνειας, της συμπόνιας και της ανεκτικότητας, η Ορέλ θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές άλλες σημαντικές αξίες σε κάθε οικογένεια που έχουν μεταδοθεί από τις παλαιότερες γενιές, όπως «ειλικρίνεια, ευρύτητα πνεύματος, ανιδιοτέλεια, διάθεση βοήθειας, σεβασμός, σκληρή δουλειά». Η λίστα συνεχίζεται.

Για παράδειγμα, η Ορέλ είπε ότι οι γονείς της πίστευαν ότι ζούσαν μια ζωή ειλικρίνειας και με μια καρδιά που δεν ζήλευε τους άλλους. Ο πατέρας της την έμαθε: «Ζήσε ειλικρινά και θα κοιμάσαι ήσυχος».

«Είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρουμε αυτές τις αξίες στα παιδιά», είπε. «Είμαι πολύ ευγνώμων στους γονείς μου που μεγάλωσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον».

Η Ορέλ ελπίζει ότι το παραμύθι της και οι «Τρεις θησαυροί» που αναφέρονται στην ιστορία της θα βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους στη ζωή τους.

«Εμείς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, και αυτός ο κόσμος χρειαζόμαστε αυτές τις ανεκτίμητες ιδιότητες», είπε η Ορέλ.

Διαβάστε την ιστορία «Η Ιστορία του Λωτού» εδώ ή δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε