Δευτέρα, 25 Νοέ, 2024
Ανάρμοστο πάρτι σε χριστιανικό ναό στη Σμύρνη διοργάνωσε ο Δήμος Σμύρνης. (στιγμιότυπο)

Ένα θρησκευτικό ατόπημα εις βάρος του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη

«Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου είναι ένα μέρος όπου χιλιάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν, Ακριβώς όπως τα τζαμιά, όπως οι συναγωγές, είναι ο οίκος του Θεού. Είναι το σπίτι της καλοσύνης» - Γ. Θεοδωρίδης

Πάρτι με ηλεκτρονική μουσική στον ιστορικό και ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες, κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις της τοπικής ελληνικής κοινότητας, καθώς και του πολιτικού κόσμου στη χώρα μας.

«Η διοργάνωση πάρτι συνιστά προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας», επεσήμανε το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε να αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση περαιτέρω.

Ο βουλευτής Ξάνθης με το ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν ανέφερε σχετικά με το ανάρμοστο πάρτι με ηλεκτρονική μουσική σε ορθόδοξη εκκλησία στη Σμύρνη πως μια τέτοια εκδήλωση προκαλεί μόνο θλίψη και οργή, ενώ καταδίκασε τέτοιες προσβλητικές ενέργειες σε ιστορικά μνημεία.

Σε ανάρτησή του, ο Μπουρχάν Μπαράν γράφει: «Η εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής η οποία έλαβε χώρα στην ορθόδοξη εκκλησία της Σμύρνης, μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει. Τέτοιου είδους προσβλητικές ενέργειες σε μνημεία που κατά το παρελθόν υπήρξαν χώροι θρησκευτικής λατρείας είναι απερίφραστα καταδικαστέες και σίγουρα δεν προάγουν τον σεβασμό της ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.»

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022 είχε λάβει χώρα ανάλογο πάρτι στην Παναγία Σουμελά, χώρο  ιερού προσκυνήματος των Ποντίων και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco,  κατά το οποίο πλήθος κόσμου χόρευε στους ρυθμούς της μουσικής του Τούρκου Dj Αχμέτ Σετερτζί μέσα στο μνημείο.

Ο δήμαρχος Σμύρνης Τουντς Σογέρ κάλεσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης και απολογήθηκε για το γεγονός, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δεύτερος: «Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης  με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη και ζήτησε συγγνώμη». Πρόσθεσε ότι για το ζήτημα δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον επαρχιακό πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη,  είπε ότι είναι στο πλευρό της κοινότητας και ότι θα μεταφέρει το θέμα στην Άγκυρα.

«Ήταν ένα ατυχές γεγονός, τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη προς τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ελληνικών Ιδρυμάτων, τους προέδρους και τα μέλη των Κοινοτικών Ιδρυμάτων μας και όλους τους αγαπημένους μας φίλους που μοιράστηκαν τη θλίψη μας», κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη διοργάνωση πάρτι με ηλεκτρονική μουσική εντός του ιστορικού ελληνορθόδοξου Ιερού Ναού του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη, ο οποίος χρησιμοποιείται από τις τουρκικές Αρχές ως χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων», τόνισε επισημαίνοντας:

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν διαφέρει από τις διάφορες παρενοχλήσεις που υπέστησαν μέλη διαφόρων θρησκειών σε όλη την ιστορία. Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να προσπαθεί να μάθει να σέβεται τα ιερά του άλλου. Όλες οι θρησκείες είναι ιερές. Οι τόποι όλων των θρησκειών είναι ιεροί.

»Όλοι οι προφήτες είναι άγιοι και ο τρόπος αντιμετώπισης των αγίων καθορίζεται από παγκόσμιους κανόνες. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, η οποία χτίστηκε το 1886, είναι ένα μέρος όπου χιλιάδες άνθρωποι προσευχήθηκαν, βρήκαν καταφύγιο και παρακάλεσαν για μια θεραπεία, για να χαιρετήσουν τον Θεό, να τον ευχαριστήσουν. Οι τοίχοι του φέρουν τα ίχνη ικεσιών και προσευχών. Οι εικόνες του καλούν τους ανθρώπους στην καλοσύνη εδώ και αιώνες. Ακριβώς όπως τα τζαμιά, όπως οι συναγωγές, είναι ο οίκος του Θεού. Είναι το σπίτι της καλοσύνης.»

Ο Ναός του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη | ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ΄
Ο Ναός του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη. (ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ)

 

Ο αντιπρόεδρος του AKP Hamza Dağ αντέδρασε με δήλωσή του για το θέμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι εικόνες στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, που χρησιμοποιείται από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης, αναστάτωσαν όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες της πόλης μας, αλλά και εμάς. Ανεξάρτητα από την πίστη, η ασέβεια προς έναν ναό είναι απαράδεκτη σε αυτές τις χώρες», έγραψε.

«Ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης και οι διαχειριστές του οφείλουν συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες μας που ζουν στη χώρα μας και σε όλους τους κατοίκους της Σμύρνης για τις εικόνες που προέκυψαν», τόνισε και συνέστησε μεγαλύτερη ευαισθησία στο μέλλον.

Ο Τύπος της Τουρκίας τοποθετήθηκε επίσης κατά αυτής της εκδήλωσης.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βουκόλου Σμύρνης (τουρκικά: Aziz Vukolos Kilisesi‎), γνωστός και ως Άη Βούκλας, βρίσκεται στη λαϊκή συνοικία του Μπασμανέ (Basmahane) στη Σμύρνη και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βουκόλο, πρώτο επίσκοπο Σμύρνης. Οικοδομήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Σμύρνης το 1886. Ηταν η μοναδική ρωμαίικη εκκλησία, ανάμεσα σε 80, που γλίτωσε από τη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης και τους βανδαλισμούς κατά την καταστροφή του 1922. Δυο χρόνια μετά, το 1924, η εκκλησία μετατράπηκε σε αρχαιολογικό μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μουσείο στεγάστηκε από το 1927 έως το 1951 οπότε και μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο. Μετά από το 1951, ο ναός απέκτησε διάφορες χρήσεις, όπως χώρος για πρόβες σε έργα όπερας, μέχρι που περιέπεσε στην αφάνεια και εγκαταλείφθηκε.

Ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη και των τουρκικών αρχών ο ναός αποκαταστάθηκε. Τα έργα της αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2011 και στο εσωτερικό του ναού αποκαλύφθηκαν κάποιες, ελάχιστες, αγιογραφίες. Στις 17 Αυγούστου του 2014 τελέστηκε σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη Θεία Λειτουργία στο ναό μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα ο ναός χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, ενώ περιστασιακά τελούνται λειτουργίες.

 

Πηγές: iefimerida.grthepresident.gr

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε